KSO MECLİS BAŞKANI BÜYÜKHELVACIGİL: “TÜRKİYE, DÜNYA HELAL PAZARINDA DAHA GÜÇLÜ YER ALMALI”
Konya Sanayi Odası ve Helal Akreditasyon Kurumu tarafından, ‘Helal Kalite Altyapısına İlişkin Temel Bilgilendirmeler’ toplantısı gerçekleştirildi. Online toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, helal ürünlere kolay ulaşabilmenin ve bunların denetimlerinin yapılmasının önemli olduğunu vurguladı.
Gıdadan tekstile, lojistikten eczacılığa kadar çok geniş bir ağa sahip olan helal pazarının küresel ekonomideki önemine değinen Büyükhelvacıgil, "İslam dünyasının nüfusu 2 milyara yaklaştı. Bu nüfus için, bizim için, bizim hassasiyetlerimize uygun, dinimizin gereği olan helal ürünlere kolay ulaşabilmek önemli. Ayrıca hem dünyadaki hem de ülkemizdeki helal pazarı ve bu pazarın küresel ticaretteki ağırlığı da her geçen gün artıyor. Türkiye bu pazarda var ve mutlaka çok daha güçlü bir şekilde yer almalı” dedi.
Helal Akreditasyon Kurumu (HAK)’nun önemine de değinen Büyükhelvacıgil, Helal Akreditasyon Kurumu’nun son derece önemli bir görevi yerine getirdiğini, dünyanın en güçlü akreditasyon kuruluşu olmaya aday olduğunu ve bunu da başaracağını sözlerine ekledi.
Helal akreditasyon konusunda Türkiye başarılı olacak
Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Soylu da, akredite olmak için yurt içinden ve yurt dışından 32 başvuru aldıklarını, ilk akredite edilen kuruluşun TSE olduğunu söyledi. Türkiye’nin helal akreditasyon konusunda başarılı olması gerektiğine işaret eden Soylu, “Ülke olarak biz bu konuda başarılı olamaz, dünyada güvenilir, itibarlı bir belgelendirme sistemini kuramaz isek, bu coğrafyada Türkiye’den başka bunu başarabilecek ülke bulunmuyor. O yüzden başarısız olma gibi bir lüksümüz yok” ifadelerini kullandı.
HAK Ticaret Denetmeni Ayşe Merve Özdemir de, helal belgelendirmenin firmalara tüketici güveni, ihracat avantajı ve kalite gibi pek çok alanda avantaj sağladığını söyleyerek, helal belgelendirmeli gıda ürünlerinin ihracatta büyük rekabet avantajı elde ettiğini belirtti. Özdemir, helal akreditasyonun sadece gıda için değil, kozmetik, finans, turizm, lojistik, tekstil ve eczacılık gibi birçok alana hitap ettiğini aktardı.