KSO VE MEVKA’DAN ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ

Konya Sanayi Odası (KSO) ve Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) tarafından TR52 Bölgesindeki işletmelerin Enerji Etütlerinin hazırlanmasına yönelik protokol imzalandı.

Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen ve MEVKA Genel Sekreteri Dr. İhsan Bostancı tarafından imzalanan protokol ile Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından ilan edilecek 2024 Yılı İmalat Sanayinde Dönüşüm Teknik Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazanacak işletmelerin enerji etütleri Konya Sanayi Odası tarafından hazırlanacak.

İmza töreninde konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, Oda olarak sanayide enerji verimliliğini artırmaya yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyerek, bu kapsamda daha önce KOP Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Sanayi ve Teknoloji il Müdürlüğü ile Mobil Etüt Aracı Projesi’ni hayata geçirdiklerini, şimdi de MEVKA ile bir protokol imzaladıklarını söyledi.

KOP Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Sanayi ve Teknoloji il Müdürlüğü ile hayata geçirdikleri Mobil Etüt Aracı ile bu zamana kadar 61 firma ve kurumda enerji etüdü yaptıklarını aktaran Başkan Büyükeğen, “Konya Sanayi Odamız bünyesindeki Enerji Verimliliği Etüt Merkezimiz ile sanayi tesislerimize, kamu kurum ve kuruluşlarımızda ölçümler gerçekleştiriyoruz. Bu zamana kadar KSO Enerji Verimliliği Etüt Merkezimiz tarafından Mobil Etüt Aracımızla 61 firma ve kurumda yapılan enerji ölçümlerinde, 124,7 milyon lira tutarında, toplam amortisman süresi 1 yıldan az olan 5 bin 637 TEP enerji tasarrufu sağlandı. Yine bu ölçümler ile yıllık 26 bin 470 ton karbondioksit salınımının önüne geçilmiş oluyor. Mevlana Kalkınma Ajansımız ile birlikte yaptığımız bu protokol ile de, Konya-Karaman Bölgesi’nde destek almaya hak kazanan ve bölgemizde yer alan imalatçı işletmelerin, imalatçı kooperatiflerin enerji etütlerinin hazırlanmasına katkıda bulunacağız. Verimli enerji kullanımının öneminin her geçen gün arttığı bu dönemde, hayata geçirdiğimiz protokolümüzün bölgemiz ve işletmelerimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Firmalara 100 Bin TL destek sağlanacak

Daha sonra konuşan MEVKA Genel Sekreteri Dr. İhsan Bostancı da, işletmelere verilecek olan destekler hakkında bilgi verdi. Firmalara 100 Bin TL destek verileceğini aktaran Bostancı, şunları söyledi: “Konya Sanayi Odamız ile imzaladığımız sözleşme ile Ajansımız tarafından hazırlıkları tamamlanan ve kısa süre içerisinde ilan etmeyi hedeflediğimiz 2024 Yılı Teknik Destek Programımız kapsamında destek almaya hak kazanan ve bölgemizde yer alan imalatçı işletmelerin, imalatçı kooperatiflerin enerji etütlerinin hazırlanmasına katkıda bulunmayı amaçladık. Ajansımız tarafından daha önce enerji etütleri konusunda desteklenen 16 projeye 1 milyon 250 Bin TL kaynak aktarıldığını da bu vesile ile dile getirmek istiyorum. Bu sözleşme ile de Ajansımız teknik destek programı kapsamında destek alacak her firma için hazırlanacak enerji etüt raporlarına 100 bin TL destek sağlanacaktır. Ajansımız desteği ile Konya Sanayi Odamız tarafından hazırlanacak olan enerji etütleri sayesinde, destekten faydalanacak firmalarımızın enerji yönetim sistemleri, kazanları, tesisatları, iklimlendirme ve havalandırma sistemleri, basınçlı hava sistemleri, indüksiyon ocakları, elektrik dağıtım sistemleri, elektrik motorları ve pompa sistemleri kontrol edilerek üretimde kullanılan enerjinin nasıl daha verimli hale getirileceği yapılacak yeni yatırımlarla ne kadar tasarruf edileceği ve amortisman süreleri gibi pek çok konu ayrıntılı olarak ele alınarak kapsamlı bir rapor ortaya konulacaktır.”