Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

KSO VE OSBÜK BAŞKANI KÜTÜKCÜ, BAKAN VARANK'A OSB'LERİN TALEPLERİNİ İLETTİ, DESTEK İSTEDİ

KSO VE OSBÜK BAŞKANI KÜTÜKCÜ, BAKAN VARANK'A OSB'LERİN TALEPLERİNİ İLETTİ, DESTEK İSTEDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Üyeleri ve Yüksek Koordinasyon Kurulu Üyelerinin katılımıyla yapılan Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısına katıldı. Toplantıda söz alan Konya Sanayi Odası ve OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, OSB’lerin taleplerini Bakan Varank’a ileterek, destek istedi.

Covit-19 salgını dolayısıyla işletmelerin ve sanayi üretiminin zor bir dönemden geçtiğini, kapasite ve üretim kayıpları yaşandığını ifade eden KSO ve OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, bu dönemde devletin işletmeleri daha fazla desteklemesinin üretimin ve çalışma hayatının sağlıklı devam etmesi için önemli olduğunu vurguladı. OSBÜK olarak bugüne kadar OSB’ler adına talep ettikleri konuların pek çoğunun hayata geçtiğini aktaran Kütükcü, bu dönemde özellikle OSB’lerin enerji maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Başkan Kütükcü’den YEKDEM ve TEİAŞ İletim Bedeli talebi

Başkan Kütükcü, salgın dolayısıyla organize sanayi bölgelerinde düşen kapasitelere rağmen YEKDEM maliyeti ve TEİAŞ’a ödenen iletim bedeli nedeniyle elektrik faturalarında aynı oranda düşüşler yaşanmadığını ifade ederek, şunları söyledi:  “OSB sanayicilerimizin üzerinde YEKDEM ve TEİAŞ İletim Bedeli kaynaklı ciddi bir elektrik faturası yükü var. Elektrik tüketimi düşüyor ama bu düşüşe paralel olarak faturalar aynı oranda düşmüyor. OSBÜK olarak YEKDEM maliyetlerinin, salgın süresince alınmamasını, bu mümkün olmuyorsa azaltılmasını veya en azından 6 ay ertelenmesini talep ediyoruz. Ayrıca TEİAŞ’a sözleşmede belirtilen güce ve tüketim miktarımıza göre bir İletim Bedeli ödüyoruz. Burada Sistem Kullanım anlaşmasındaki uygulamaya göre, 3 yılda bir kez güç düşümü revizyonu talebinde bulunabiliyoruz. 3 yıl içinde fiili güç düşümü olsa bile, bunu güncelle yemiyoruz ve sözleşme gücü üzerinden ödemeye devam ediyoruz. Talebimiz, OSB’lerimize fiili çekiş gücü üzerinden iletim faturası kesilmesi yönünde. OSB’lerimizden hem YEKDEM hem de TEİAŞ İletim Bedeli’nin yeniden düzenlenmesi ile ilgili yoğun talep alıyoruz.”

Bakan Varank’a OSB’lerin doğalgazla ilgili taleplerini de ileten Kütükcü, şöyle devam etti: “2020 yılı Doğal Gaz Alım Satım Sözleşmesinin hükümlerince mücbir sebep olarak kabul edilmesini, 2020 yılında OSB’lere asgari alım taahhüdünün uygulanmamasını, doğalgaz tüketimlerinin gaz alım sözleşmesindeki miktar üzerinden değil fiili sarfiyat üzerinden alınmasını, faturaların da gecikme zammı uygulanmadan en az 3 ay ertelenmesini talep ediyoruz. Bu konuda BOTAŞ’a ve EPDK’ya müracaatımızı OSB’lerimiz adına yaptık, talebimizi ilettik.”

OSB çalışanlarına Covid-19 testi 

OSBÜK olarak salgın sürecinin en başında ‘üretimin güvenli ve sağlıklı devam etmesi’ için OSB çalışanlarına yönelik Covid-19 testi yapılması talebinde bulunduklarını ve bu taleplerinin hayata geçtiğini aktaran Kütükcü, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın destekleriyle Sağlık Bakanlığımız bu talebimizi olumlu karşılayarak, ilk olarak Kocaeli’de hayata geçirdi. İkinci olarak da Sağlık Bakanlığımız, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, OSBÜK ve Ankara Sanayi Odası’nın koordinasyonunda Ankara’daki OSB’lerimizde başladı. Kocaeli ve Ankara’da fiili olarak başlayan bu çalışmanın, kendi şehirlerinde de yapılmasına dair OSB’lerimizden talepler alıyoruz. Covid-19 taramalarının sanayi kentlerimizdeki OSB’lerimizde yaygınlaştırılmasında Ankara’daki gibi görev almaya, süreci koordine etmeye hazırız” ifadelerini kullandı.

Kütükcü, önümüzdeki günlerde OSB’lerin enerji ile ilgili tüm taleplerini içeren bir raporu OSBÜK olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına ileteceklerini söyleyerek, Bakan Varank’a iş dünyasının ve OSB camiasının sorunlarının çözümünde gösterdikleri çözüm odaklı yaklaşımlarından dolayı teşekkür etti.

Bakan Varank: “Her hal ve koşulda üretimi ayakta tutacağız”

 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, OSBÜK Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısında yaptığı konuşmada, OSBÜK’ün Bakanlığın önemli bir paydaşı olduğunu belirterek, OSB’lerin yaşadığı sorunları çözmek ve sanayicilerin karşılaştığı engelleri kaldırmak adına iş birliğinin önemine işaret etti. OSBÜK’ten gelecek Enerji Raporu doğrultusunda OSB’lerin taleplerini karşılamaya yönelik girişimlerde bulunacaklarını ifade eden Varank, OSB’lerin önemine değindi.

Kovid-19 salgını döneminde fırsatlara odaklanmak gerektiğini dile getiren Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ve eş güdüm içinde atılan adımlar sayesinde Türkiye’nin salgınla mücadelede pek çok ülkeden pozitif yönde ayrıştığını söyledi.

Salgının seyri ve gelen talepler doğrultusunda üretimin tamamen durdurulması gibi bir yaklaşımı benimsemediklerini ifade eden Bakan Varank, şunları kaydetti: “Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde bile ihracat taahhüdü olan ya da faaliyetini durdurduğunda büyük zararla karşılaşabilecek üreticilerin çalışabilmesinin önünü açtık. 16-19 Mayıs tarihlerinde çalışması gereken firmalar il müdürlüklerimizle irtibata geçerlerse aynı şekilde yardımcı olmaya devam edeceğiz.”

Güçlü sanayi altyapısı vurgusu

Varank, Türkiye’nin sahip olduğu sağlam üretim ve Ar-Ge altyapısına da değinerek, 18 yılda sıfırdan bir Ar-Ge ekosistemi inşa ettiklerini, sanayi altyapısını güçlendirdiklerini ve yetişmiş insan gücüne yatırım yaptıklarını söyledi.

Türk sanayisinin bu dönemde zayıflamasına müsaade etmeyeceklerini belirten Varank, şu ifadeleri kullandı: “Ekonomide dalgalanmalar yaşıyoruz ancak bunu yaşayan tek ülke biz değiliz. Küresel güçlerin bile geldiği yer ortada. Peki ne yapacağız? Her hal ve koşulda üretimi ayakta tutacağız. Rekabet gücümüzü daha da artıracak politikaları tereddütsüz uygulayacağız. Böylelikle sanayimiz emin adımlarla yoluna devam edecek.”

Bakan Varank, Kovid-19 salgınının farklı fırsatları da beraberinde getirdiğini anlatarak, küresel şirketlerin üretim merkezlerini farklı ülkelerde çeşitlendirmeyi planladıklarını söyledi.

Bu kapsamda gelecek dönemde muhtemelen yeni ekonomik merkezlerin ortaya çıkacağını ve güç dengelerinin değişeceğini kaydeden Varank, “Türkiye, bahsettiğim bu değişim sürecinde avantajlı bir konuma sahip. Dolayısıyla reel sektörle istişare halinde rotamızı belirleyip, hızlı hareket etmek istiyoruz.” dedi.

Faaliyetlerini büyütmek isteyen, yatırıma odaklanan ve istihdam oluşturan herkesin yanında olmaya devam edeceklerinin altını çizen Varank, geleneksel sektörlere sahip çıkarken, katma değerli ve teknoloji yoğun sektörleri daha güçlü destekleyeceklerini bildirdi.

“OSB mevzuatındaki değişiklikler OSB’leri daha yatırımcı dostu haline getirdi”

OSB temsilcilerinin süreç boyunca kendilerine yol arkadaşı olacağını dile getiren Varank, geçen ay gelen öneriler doğrultusunda mevzuatta önemli değişiklikler yapıldığını anlattı. Varank, OSB’leri daha da yatırımcı dostu hale getiren emsal artışı, OSB içinde elektrik üretim tesisi ile geri dönüşüm ve bertaraf tesisleri kurulabilmesi gibi değişikliklere değinerek, “Yaptığımız bu değişikliklerin yatırım, büyüme ve istihdam kararlarınızda yardımcı olmasını ümit ediyorum” diye konuştu.

“Normalleşmeye geçişte olumlu sinyaller var”

Salgın sürecinden normalleşme dönemine geçişle ilgili nisanın son haftasından itibaren olumlu sinyaller alındığına işaret eden Varank, şunları kaydetti: “Elektrik tüketim verilerinden de bu resmi net şekilde görebiliyoruz. Üretim cephesinde kayda değer gelişmeler var. Otomotiv ana fabrikalarının tamamı faaliyetlerine başladı. Tekstil firmalarında da hareketlenmeler söz konusu. Gıda, kimya, ilaç ve ambalaj sektörü güçlü bir şekilde yoluna devam ediyor. İçinde bulunduğumuz aylar çok kritik. Hem tedbirlere azami seviyede uymak hem de yeni normale en iyi şekilde hazırlıklı olmak gerekiyor.”

Varank, sanayicilere 5 temel tavsiyede bulunarak, bunların çalışan sağlığının güvence altına alınması, dinamik olunması, tedarik zincirlerindeki konumun güçlendirilmesi, yerlileşme oranlarını artırmaya gayret edilmesi ve dijital teknolojilere yatırım yapılması olduğunu söyledi.

 “TSE kılavuz yayımlayacak”

Üretim öncesi ve sonrasındaki iş süreçlerinin en ince ayrıntısına kadar planlanması gerektiğini belirten Varank, “Servisler, yemekhaneler, çalışma saatleri gibi konularda önceliğiniz iş güvenliği olmalı. Biz de almanız gereken önlemlere ilişkin bir kılavuz hazırladık. Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) hazırladığı bu rehber dokümanı 1-2 gün içinde yayımlayacağız” dedi.

Varank, söz konusu doküman hazırlanırken Dünya Sağlık Örgütü, Sağlık Bakanlığı, Hıfzıssıhha doktorları ve sektör temsilcilerinin görüşlerinden faydalandıklarını, kılavuzda, hijyen, enfeksiyon önleme, hijyen ve kontrol mekanizmalarıyla ilgili atılması gereken adımlara yer verildiği bildirdi.

“OSBÜK’ten farkındalık oluşturmasını bekliyoruz”

OSBÜK’ten kılavuzda yer alan tavsiyelerin duyurulması ve uygulanması noktasında OSB’lerde farkındalık oluşturmasını beklediklerini belirten Varank, “TSE ile kılavuz çerçevesinde firmalarımızı, işletmelerimizi bir belgelendirme faaliyeti yaparak tescil altına almak istiyoruz. Bunun da önümüzdeki süreçte global tedarik zincirlerinde firmalarımızı öne geçirecek bir uygulama olacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Varank, sanayicilerden gelen talepler doğrultusunda Kocaeli ve Ankara’da sanayi çalışanlarına Kovid-19 testi yapılmaya başlandığını anımsatarak, bu testleri yakın zamanda İstanbul, Bursa, Tekirdağ, Manisa ve Gaziantep’te de başlatmayı planladıklarını, mayıs sonunda da tüm OSB’lerde uygulamayı devreye almak istediklerini bildirdi.

Varank, OSB’lerin birlikte hareket etmelerinin önemine işaret etti. Varank, yıkıcı rekabete dönecek bir çekişme olmadan, tüm tarafların tek çatı altında hareket etmesi noktasında OSBÜK’ün etkinliğinin daha da artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.