KSO VE OSBÜK BAŞKANI KÜTÜKCÜ, HATAY VE BÖLGE OSB’LERİN SORUNLARINI DİNLEDİ
OSB’lerin sorunlarını, beklentilerini yerinde görmek ve çözüm üretmek amacıyla bölge toplantıları düzenleyen Organize Sanayi Bölgesi Üst Kuruluşu (OSBÜK), Hatay, Kilis, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Mersin ve Kahramanmaraş’taki 24 Organize Sanayi Bölgesini bir araya getirdi. Bölge OSB’lerle ilgili istişarelerin yapıldığı toplantının açılışında konuşan KSO ve OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, OSB’lerin Türkiye ekonomisindeki önemine dikkat çekti.
Hatay’da yapılan toplantıya Hatay Valisi Erdal Ata, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaşar Öztürk, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Antakya OSB Başkanı Tahsin Kabaali ile bölge OSB’lerinin temsilcileri ve çok sayıda sanayici katıldı.
Bölge OSB’lerle ilgili istişarelerin yapıldığı toplantının açılışında konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, OSB’lerin Türkiye ekonomisindeki önemine dikkat çekti. Türkiye’de 307 OSB bulunduğunu ve bu OSB’lerde bir milyon 700 binin üzerinde istihdam oluşturulduğunu ifade eden Kütükcü, OSB camiası olarak ülkenin içinden geçtiği bu zor günlerde daha fazla üreteceklerinin altını çizdi. Hatay’ın Türkiye için önemli bir şehir olduğunu aktaran Kütükcü, 1.5 milyon nüfusuyla 500 binin üzerinde mülteciye ev sahipliği yaparak tarihi bir sorumluluğu yerine getiren Hataylılara teşekkür etti.
“Güneyimizdeki insanlık dramı hepimizi üzüyor”
Konuşmasında Türkiye sınırında yaşanan gelişmelere ilgisiz kalınmasının mümkün olmadığını ifade eden Kütükcü, “Hatay ile ilgili izlediğimiz sunumdaki veriler Türkiye’nin ne kadar önemli bir yerinde olduğumuzu gösteriyor. Özellikle demir çelik sektörü açısından. Ayrıca Hatay, Gaziantep, Kilis gibi güney sınır illerimizin yoğunca yaşadığı bir mülteci yoğunluğu ve bu coğrafyalarda yaşanan çatışmalar, dökülen kanlar hepimizi birinci dereceden ilgilendiriyor. Hemen güneyimizde yaşanan bu insanlık dramına artık tanım getiremiyoruz. Çoluk çocuk demeden, kadın ihtiyar demeden bombalar insanların üzerine yağdırılıyor. Bu arada hemen sınırımızda olan bu gelişmelere de tabi ki ilgisiz kalmamız mümkün değil. Devletimiz, hükümetimiz elinden geleni yapmaya çalışıyor” dedi.
“Türkiye ekonomik saldırılara maruz kaldı”
Türkiye’nin ekonomik anlamda saldırılara maruz kaldığını söyleyen Kütükcü, artçı saldırıların devam ettiğini vurgulayarak şöyle devam etti: “Bizler de iş dünyası olarak bu mülteci kardeşlerimize destek olmaya, insani ihtiyaçlarını karşılamaya gayret ediyoruz. Devletimize destek olmaya çalışıyoruz. Ancak bu arada tabi ki yaşadığımız bu coğrafyada yaşananları bir taraftan bu şekilde izlerken bir taraftan ekonomik faaliyetlerimizi sürdürmek zorundayız. Bu ekonomik faaliyetlerimizi sürdürürken dünyadaki ekonomik gelişmeler, ülkemizdeki ekonomik gelişmeler bizleri birinci derecede ilgilendiriyor. Şu anda ekonomik saldırılara muhatabız. Artçı saldırılar devam ediyor. Bir süreden beridir ülkemiz üzerinde bir takım ekonomik algı operasyonları maalesef yoğun olarak sürdürülüyor.”
Hedef nitelikli yatırım
Toplantıda söz alan Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Hassa OSB konusuna ve bölgenin kent ekonomisi için önemine değinirken toplantıya katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaşar Öztürk ise, nitelikli OSB vurgusu yaptı. Öztürk, OSB'lerdeki nitelikli yatırımların artırılması gerektiğine dikkat çekerek, ülkenin 7 bölgesinde 7 büyük yatırım alanı oluşturmak istediklerini belirtti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı 295 OSB bulunduğunu bu OSB'lerin 220'sinin faal durumda, doluluk oranının ise yüzde 70'in üzerinde olduğunu söyleyen Öztürk, "2023 yılı hedefimiz 350'nin üzerinde OSB sayısını yakalamak" dedi.
Vali Ata’dan OSB’lere övgü
Hatay Valisi Erdal Ata ise sanayicilerin OSB’ler dışında yatırım yapmak istediğinde büyük sıkıntılara maruz kaldığını kaydetti. OSB’lerin sanayiciler için biçilmez kaftan olduğunu vurgulayan Vali Ata, “Sanayicilerimiz eğer organize sanayi bölgeleri dışında yatırım yapmaya kalkarsa büyük güçlüklerle karşılaşıyor. Biz önceden maratonu sanayicilerimize engelli koşturuyorduk. Onların yatırım yapabilmesi için çok bürokratik işlemlerle özellikle mahalli idarelerde uğraşmak zorunda kalıyorlardı. OSB’ler bunun önüne geçti. Her türlü alt yapısı bitmiş, hazır parselleri sanayicilerimize teslim ediyorlar. Yollar, elektrikler, doğalgazlar, ulaşım, telekom gibi kuruluşlarla uğraşmak zorunda kalmıyorlar” dedi.
Konuşmaların ardından bölge OSB’lerin sorunları masaya yatırıldı. Hatay, Kilis, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Mersin ve Kahramanmaraş’taki 24 OSB’den katılan temsilcilerin söz aldığı toplantının ardından plaket töreni gerçekleştirildi.