KSO'DA, AİLE ŞİRKETLERİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KONUŞULDU

Konya Sanayi Odası ve TAİDER Aile İşletmeleri Derneği tarafından, aile şirketlerinin kurumsallaşmalarına destek vermek amacıyla hayata geçirilen "Kuzey Yıldızı: Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik Programı Tanıtım Toplantısı" gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sevda Kayhan Yılmaz, aile şirketlerinin önemine değinerek, Konya sanayisi ve Konya'daki aile şirketleri hakkında bilgiler verdi.

Aile şirketlerinin yoğun olduğu Konya’nın geçtiğimiz yıl 2.2 milyar dolara yakın ihracat yaptığını aktaran Yılmaz, şunları söyledi: "Konya'mızda 10 organize sanayi bölgemiz, Aselsan Konya Silah Sistemleri Fabrikası’nın da üretim yaptığı bir Teknoloji Endüstri Bölgemiz, 70’in üzerinde sanayi sitemiz var. İhracatımızın ilk sırasında makine ve aksamları sektörümüz geliyor. İkinci sırada otomotiv endüstrisi, üçüncü sırada savunma ve havacılık sanayi yer alıyor. Bu şehirde orta yüksek teknoloji üretim var. Pandemiye rağmen hala yatırım iştahını koruyan aile şirketleri var. 23 milyon metrekare ile Türkiye’nin 3. büyük OSB’si olan Konya Organize Sanayi Bölgemizde, pandemiye rağmen 150 yeni arsa tahsisi yapıldı. Bu yatırım kararlılığının arkasında küçüklükten beri aldığımız eğitim, 'Şehrin için üret, ülken için üret' anlayışı var. "

Şirkette kurumsallaşma, dışarıdan olmaz, ailenin de kurumsallaşması gerekir

Aile şirketlerinde ikinci kuşakların yaşadığı bazı zorluklar olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Ailemizle şirketimizi bir arada tutarak, devamlılığı, sürdürülebilirliği sağlayacağız. Esnek bir yapıya kavuşmak, değişimi gelişimin bir parçası olarak görebilmek, kurumsallaşma sürecine çok büyük katkı verir. Kurumsallaşma dışarıdan olmaz, ailenin de kurumsallaşması gerekir” ifadelerini kullandı.

TAİDER, aile şirketlerinin sürdürülebilir olması için çalışıyor

TAİDER Yönetim Kurulu Üyesi Berna Aşıroğlu da, TAİDER'in kuruluş amacı ile ilgili bilgiler verdi. TAİDER'in Türkiye'deki aile işletmelerinin yüksek performanslı, ülkemize değer yaratan ve sürdürülebilir kurumlar haline gelmelerine destek vermek için kurulduğunu ve 218 aile şirketinin üyesi olduğunu söyleyen Aşıroğlu, "Dernek olarak birçok aktivite gerçekleştiriyoruz. TAİDER Kuzey Yıldızı Programımızı da bu yıl 4. defa düzenliyoruz. Burada kurumsal yönetim, iş modeli, çevre gibi alanlarda fark yaratarak, aile şirketlerinin teşvik edilmesini amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

Aşıroğlu, isteyen firmaların TAİDER Kuzey Yıldızı Programına 15 Temmuz 2021 tarihine kadar http://www.taiderkuzeyyildizi.org/ adresinden başvurabileceğini sözlerine ekledi.

Programın devamında, TAİDER Kuzey Yıldızı Programından yararlanan işletmeler, tecrübelerini paylaştı.