Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

KSO’DA ARABULUCULUK KONUŞULDU

KSO’DA ARABULUCULUK KONUŞULDU

Konya Sanayi Odası tarafından İş Dünyasında Hızlı ve Ekonomik Çözümler İçin Arabuluculuk, Zorunlu Arabuluculuk ve Uygulamaları konferansı gerçekleştirildi. Konferansta konuşan KSO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Bozkurt Çağlayan, arabuluculuğun ahilik geleneğinden gelen bir uygulama olduğunun altını çizerek, arabuluculuk ile bazen mahkemelerin vereceği kararlardan daha memnun edici sonuçlar alınabileceğini vurguladı.

Konya Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan ile Adalet Bakanlığı  Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü  Arabuluculuk  Daire Başkanı Hakan Öztatar’ın katıldığı konferansta konuşan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Bozkurt Çağlayan, arabuluculuğun Ahilik geleneğinden gelen bir uygulama olduğunu söyledi. Ahilik geleneğinden gelen sanayicilerin, tüccarların ve çalışanların mayasında uzlaşı kültürü olduğuna dikkat çeken Çağlayan, "Zamanla ticaret şartlarının çetinleşmesi, rekabetin yoğunlaşmasından dolayı ticari hayatta farklı şekillerde anlaşmazlıklar da ortaya çıktı. Bugünkü konumuz olan arabuluculuğun amacı da, bu tür anlaşmazlıklarda konuyu yargıya taşımadan çözüm üreterek, hem yargının yükünü hafifletmek hem de hızlı yol almak.  Arabuluculuk aslında tarafların, kendi çözümlerini, en doğru şekilde üretmesidir bir anlamda. Bu yüzden bazen mahkemelerin vereceği kararlardan daha tatmin edici, memnun edici sonuçlar alma fırsatı sunar" şeklinde konuştu.

Sorunlar 2-3 saatte çözüme kavuşuyor

Daha sonra konuşan Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar da, Türkiye'de arabuluculuğun 2013 yılında başladığını söyledi. Arabuluculuğun hızla ilerlediğini aktaran Öztatar, "Arabuluculukta ne yazık ki geri kaldık ama bunun hızlı ilerlediğini görüyoruz. Arabuluculuk, insanların hakkına bir an önce erişmesini sağlayan en hızlı yol olarak görüyoruz. Çünkü bunun dünyada da örnekleri var. Çözmüş olduğumuz uyuşmazlıkların çoğu bir günde, hatta bundan daha az bir sürede çözüme kavuştu. Şu anki müzakerelere baktığımızda ise uyuşmazlıkların bazen 2-3 saatte de çözüldüğünü görebiliyoruz" dedi.

İş dünyasının ekonomik bir sistem olduğu için arabuluculuğu tercih ettiğini anlatan Öztatar, şöyle devam etti: "Bugün iş dünyası yargılamaya gittiğinde davayı kaybederse yüzde 7 harç ödüyor. Ayrıca yargılama gideri, keşif ve bilirkişi ücreti ödüyor. Faiziyle birlikte tümüne baktığımızda iş dünyası 1 ödeyeceğine 3 ödüyor. Oysa arabuluculukta bunların hiçbiri yok. Çünkü arabuluculuk bir yargılama değil."

Program soru ve cevapla devam etti.