KSO'DA ELEKTRİKLİ ARAÇLAR KONUŞULDU
Konya Sanayi Odası tarafından "Elektrikli Taşıtlardaki Son Gelişmeler ve Konya İçin Doğuracağı Fırsatlar" konferansı gerçekleştirildi. KSO Toplantı Salonunda yapılan konferansta konuşan Beykent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Simav, otomotiv sektörünün geçmişi, bugünü ve geleceği hakkında sunum yaptı.
Türkiye'deki otomobillerin yüzde 42'sinde LPG, yüzde 32'sinde benzin ve yüzde 26'sında motorin kullanıldığı bilgisini paylaşan Simav, elektrikli otomobiller konusunda Konya sanayisinde neler yapılabileceği ile ilgili şunları söyledi: "Konya’da komple elektrikli taşıtlar imal edilebilir. Bunun yanında Konya sanayisinde elektrik motor, bor esaslı yakıt hücresi ve yeni teknoloji ile hafif ve yüksek güçlü akümülatörler yapılabilir. İnsansız sürüş, hafif ve dayanıklı şasi ve karoseri geliştirilmeli. Elektrikli otomobil, minibüs, TIR veya otobüs parçaları üretimi gerçekleştirilebilir" ifadelerini kullandı.
Sürücüsüz araçlara geçiliyor
Simav elektrikli araçların niçin kullanılması gerektiğiyle ilgili ise, "Otomotiv egzoz emisyonlarının yol açtığı kanser, kalp krizi, nefes darlığı, akciğer hastalıkları ve baş ağrısının azaltılması, karbondioksit gazının sera etkisi ile yol açtığı iklim değişiklikleri, petrol esaslı yakıtların çıkarılması ve rafine edilmesi sırasında ortaya çıkan çevre kirliliklerinin önlenmesi ve gürültünün azaltılması gibi nedenler bizleri elektrikli otomobillere yönlendirdi" şeklinde konuştu.
Simav, Almanya ve bazı Avrupa devletlerinin içten yanmalı motor imalatını yasaklayacak olması ve trafik kazalarının çok büyük oranda sürücü hatalarından kaynaklanması dolayısıyla sürücüsüz araçlara geçiş olduğunu da sözlerine ekledi.
Program soru ve cevaplarla devam etti