KSO'DA POLONYA PAZARI KONUŞULDU

Konya Sanayi Odası tarafından şehrin dış ticaret hacmine katkıda bulunmak amacıyla  “Türkiye – Polonya İşbirliği ve Ticari Fırsatlar Webinarı” gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya-Polonya ticaretinin daha da artırılması gerektiğinin altını çizerek “Konya ile ticarette hiçbir kalite ve güven problemi yaşamazsınız” mesajı verdi.

Toplantıya Varşova Ticaret Başmüşaviri Atilla Kızılarslan, Konya Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı ve MVD İnan Takım Tezgahları Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili A. Vasıf İnan, DEİK Polonya İş Konseyi Başkanı Ercan Emrah Duman, Polonya- Türkiye İş Adamları Derneği Başkanı Sait Büyükbayrak ile sanayiciler ve firma temsilcileri katıldı.

Hedef, karşılıklı ticareti iki kat artırmak

“Türkiye – Polonya İşbirliği ve Ticari Fırsatlar Webinarı”nda konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Polonya'nın Konya'nın önemli ihracat pazarlarından biri olduğunu söyledi. Konya'nın en fazla ihracat gerçekleştirdiği 8. ülkenin Polonya olduğunu aktaran Kütükcü, "İlk 9 ayda, Polonya’ya ihracatımızı yüzde 6.5 artırarak, 37 milyon doları aştık. Yılsonu itibariyle, inşallah 45 milyon dolara ulaşacağız. Ancak, Konya ile Polonya’nın potansiyeline bakınca bu rakamlar yeterli değil. Hem ihracatımızı, hem de karşılıklı ticaretimizi en az iki katına çıkarmamız lazım. Konya Sanayi Odası olarak biz bu konuda, her türlü çalışmayı yapmaya hazırız" dedi.

Konya ile makine imalat sanayi, otomotiv, gıda, mobilya, ayakkabı, tekstil, endüstriyel ev ve mutfak ekipmanları ve medikal gibi birçok sektörde iş birliği yapılabileceğini vurgulayan Kütükcü, Konya ile ticarette hiçbir kalite ve güven problemi yaşanmayacağının da altını çizdi.

Polonya'da şube açarak, AB üyesi gibi ticaret yapabilirsiniz

Varşova Ticaret Başmüşaviri Atilla Kızılarslan da,  Polonya'nın ekonomisi hakkında bilgi vererek, düşük enflasyon ve düşük faiz ortamına sahip olduğunu, ülkenin her yerinde sanayileşme ve insan gücünün mevcut olduğunu söyledi. Polonya'nın toplam ihracatının 231 milyar dolar, ithalatının da 229 milyar dolar olduğunu aktaran Kızılarslan, "Türkiye ile Polonya'nın ihracatı yıllar içerisinde artış trendine girmiş görünüyor. Özellikle tarım ürünleri, otomotiv yedek parça ve makine ürünleri iki ülkenin birbirine hem ihracat hem de ithalat yaptığı ürünler. Polonya bu bölgede dağıtım noktası olarak görülebilir. Burada kendi deponuzu ya da şubenizi açarak bir AB üyesi olarak faaliyet gösterebilirsiniz. Bu da ihracatınızı olumlu yönde etkileyecektir" ifadelerini kullandı.

Polonya, Türkiye için önemli bir pazar

Konya Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı ve MVD İnan Takım Tezgahları Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili A. Vasıf İnan da, Polonya'nın oldukça önemli bir ekonomi olduğunu, başarılı reformlar ile büyük gelişmeler kaydettiğini söyledi. Bölgeye dair tecrübelerini katılımcılarla paylaşan İnan, Türk ürünlerinin Polonya'da iyi bir imajı olduğunu aktararak şunları söyledi:  "O bölgeye çok ciddi satış yapabiliriz. İki ülkenin ticaretinde iyi bir sinerji ortaya çıkacaktır diye düşünüyorum. Bizim sektörümüzün ihracatında yüzde 15'e yakın pay alıyor Polonya. Bizim ve sektörümüz için önemli bir ülke. Burası, tüm Türk mallarının yer bulacağı bir pazar."

Polonya ile ticaret yaparken, sabırlı olmak gerekir

DEİK Polonya İş Konseyi Başkanı Ercan Emrah Duman da, Polonya'nın kolay iş yapılabilirlik sıralamasında dünyanın önde gelen ülkelerinden olduğunu ifade etti. Ülkenin eğitimli ve yetenekli bir iş gücüne sahip olduğunu aktaran Duman, Polonya ile iş yaparken dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı: "Öncelikle sabırlı olmak gerekiyor. Sistematik insanlar. Konuları detaylı analiz ediyorlar. Zor karar veriyorlar. Muhataplarınızın güvenini kazanmak için ciddi enerji harcamalısınız. Verilen sözlerden en ufak bir sapma bile onların kafasında soru işareti yapabiliyor."

Son olarak konuşan Polonya – Türkiye İş Adamları Derneği Başkanı Sait Büyükbayrak ise,  ülkede gelişen sektörler hakkında bilgiler vererek, iş yapış şekilleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Program soru ve cevaplar ile devam etti.