Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

KSO’DA, TÜRK-ALMAN İLİŞKİLERİ KONUŞULDU

KSO’DA, TÜRK-ALMAN İLİŞKİLERİ KONUŞULDU

Konya Sanayi Odası ve Federal Almanya Büyükelçiliği işbirliğinde ‘Yatırım-Ekonomi ve İşbirliği Günü’ toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, Konya’nın sanayi üretimindeki gücü ile Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biri olduğu vurgulandı ve Almanya ile ticari ilişkilerin daha fazla artması için yapılabilecek çalışmalar anlatıldı.

Online olarak yapılan toplantıya, Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sevda Kayhan Yılmaz,  Federal Almanya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Florian Burkhardt, Tarım Ateşesi Peter Bohlen, Alman Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Dr. Thilo Phal ile Konyalı sanayiciler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sevda Kayhan Yılmaz,  Konya sanayisi ve ihracat rakamları hakkında bilgiler verdi. Yılmaz, “Bu yılın Ocak-Eylül döneminde ihracatımız yüzde 44’e yakın arttı. Bu da bizim üretimimizin durmadan devam ettiğini gösteriyor. İhracatımız hızla artmaya devam ediyor ve Türkiye genelinden daha hızlı bir ihracat artışına sahibiz. İhracatımızın birinci sırasında makine sektörü geliyor, devamında otomotiv sektörü var. Bu iki sektör birbirinden uzak değil. Toplam ihracatımızın yüzde 42’sini makine ve otomotiv sektörü sağlıyor” dedi.

Makine sektörü içerisinde tarım makineleri, hidrolik ve değirmen makinelerinin önde gelen alt sektörler olduğunu kaydeden Yılmaz, Almanya ile Konya’nın iş birliğinin daha fazla artması için çalışacaklarını sözlerine ekledi.

Konya, çok cazip bir merkez

Daha sonra konuşan Federal Almanya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Florian Burkhardt da, Konya’nın Türkiye’nin en güçlü illerinden biri olduğunu söyledi.  Ticaret Müsteşarı Burkhardt, “Konya, makine, otomotiv, tarım, gıda üretimi, ticaret ve turizm için çok cazip bir merkez. 250 binden fazla KOBİ’den 30 bine yakını Konya bölgesinde. Yine döküm sektörünün yüzde 25’i Konya’da bulunuyor. Otomotiv yan sanayi için üretim yapan çok sayıda firma var. Almanya Büyükelçiliği olarak 2007 yılından bu yana ekonomi günleri düzenliyoruz. Hedefimiz, Türk-Alman şirketlerini bir araya getirmek ve yatırımları artırmak. Almanya’daki yatırım imkanlarını tanıtmak istiyoruz. Türkiye ile Almanya’nın ilişkileri çok eskiye dayanıyor. Uluslararası ticareti şekillendiren Alman şirketler, Türkiye’de üretim yapıyor. 2020 yılında 40 milyar dolara yakın ikili ticaret gerçekleştirdik. İş adamlarının karşılıklı görüşmeleri ile bu rakamın daha fazla artacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından, Almanya’daki gıda ve tarım alanındaki avantajlar, Alman Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nın faaliyetleri, Kuzey Ren Westfalya’daki Türk Yatırımları  hakkında sunumlar yapıldı.

Toplantı soru ve cevaplar ile devam etti.