KSO'DA YABANCILARIN ÇALIŞTIRILMASI KONUŞULDU
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Ankara Ofisi ortaklığında "Türkiye'de Uluslararası Koruma Başvuru ve Statü Sahipleri İçin İnsana Yakışır İş Olanaklarının Geliştirilmesi" projesi bilgilendirme toplantısı Konya Sanayi Odası'nda gerçekleştirildi. Katılımcılara, yabancı çalıştırma konusundaki izlenecek yollar anlatıldı.
Toplantıya Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Selman Eryılmaz, Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Emrah Keleş, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz ile çok sayıda işveren temsilcisi katıldı.
Programın açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Selman Eryılmaz, projenin sadece bugünü değil, yarını da öngören bir proje olduğunu söyledi. Konya'nın projenin uygulanacağı 7 ilden biri olduğunu ifade eden Eryılmaz, "Bu proje, çeşitli nedenlerle komşu ülkelerden veya yakın coğrafyamızdaki topraklardan Türkiye’ye gelmiş, burayı güvenli liman olarak görmüş, sığınmış, çalışma çağındaki nitelikli iş gücünün iş hayatımıza kazandırılmasını amaçlayan bir proje. Bence son derece yerinde, bugünü değil yarını da öngören, sadece iş hayatını değil aynı zamanda toplumsal barışı ve huzuru da kapsayan nitelikli bir proje. Konya olarak, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yürütülecek bu projenin uygulanacağı 7 pilot ilden biriyiz" dedi.
Çalışma hayatında en önemli prensiplerden birinin de sürdürülebilir olmak olduğunu vurgulayan Eryılmaz, "Üretimde, rekabette, karlılıkta, istihdamda sürdürülebilir bir çıta yakalamak, işletmelerimizin geleceğini kurgulamak son derece kritik öneme sahip. Bu anlamda bu toplantı, özellikle, nitelikli işgücü açığını yabancı iş gücü ile kapatmaya çalışan işletmelerimizin, bunu iş piyasasına daha uygun, daha sürdürülebilir ve kayıtlı istihdam haline getirebilmeleri için çok önemli" ifadelerini kullandı.
Yabancı çalıştırmada yüzde 10 şartı var
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Uluslararası İş Gücü Genel Müdürlüğü Çalışma Uzman Yardımcısı Gülcan Duran Dölek, Türkiye'de uluslararası koruma başvuru ve statü sahiplerinin hangi şartlarda ve nasıl çalıştırılabileceği hakkında bilgiler verdi. Yabancıların uluslararası koruma başvurusu alıp 6 ayı doldurduktan sonra çalışma izni alabileceklerini söyleyen Dölek, çalışma izinlerinin işverenlerin müracaat etmesiyle alınabileceğini ifade etti. İşverenlerin e-devlet üzerinden elektronik imza ile yabancı çalışanlarına izin için başvuruda bulunabileceklerinin altını çizen Dölek, "İşyerinde geçici koruma kapsamında çalışan yabancı sayısı, aynı işyerinde çalışan Türk vatandaşı sayısının yüzde onunu geçemez. Toplam çalışan sayısı ondan az olan işyerlerinde, en fazla bir geçici koruma sağlanan yabancının çalışmasına izin verilebilir. Ancak, işyerinin kayıtlı bulunduğu çalışma ve iş kurumu il müdürlüğünden, çalışma izni başvurusu tarihinden önceki dört haftalık süre içerisinde yabancının çalıştırılacağı işi yapacak aynı nitelikte Türk vatandaşı bulunamadığının belgelendirildiği başvurularda, istihdam kotası uygulanmayabilir" ifadelerini kullandı.
Dölek, geçici koruma sağlanan yabancılara asgari ücretin altında ücret ödenemeyeceğini belirtirken, kanunlara göre yalnızca Türk vatandaşları tarafından icrasına izin verilen iş ve meslekler için yapılan başvuruların değerlendirme yapılmaksızın işlemden kaldırıldığını sözlerine ekledi.
Konya İl Göç Müdürlüğü'nden Muhammet Fikri Ötügen'in sunumunun ardından söz alan, ILO Türkiye Ofisi Proje Koordinatörü Sonay Kanber de, proje kapsamında pilot illerde kapsamlı araştırmalar yapılacağını, işçi ve işverenler ile toplantılar düzenlenerek, mültecilere yönelik beceri ve insan sermayesinin değerlendirileceğini söyledi.
Sunumların ardından program soru ve cevaplar ile devam etti.