KSO’DA YEŞİL DÖNÜŞÜM VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KONUŞULDU
Konya Sanayi Odası (KSO), Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) ve Sürdürülebilir Eğitim, Gelişim ve Mükemmellik Derneği (SEGM) iş birliğinde, “Yeşil Dönüşüm ve Kurumsal Sürdürülebilirlik Süreçlerine Uyum Çalıştayı” gerçekleştirildi.
Konya Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen ve yeşil dönüşüm ile sürdürülebilirlik süreçlerinin tüm yönleriyle ele alındığı çalıştayın açılışında konuşan TSPB Eğitim Müdürü Gökhan Büyükşengür, sürdürülebilirliğin her geçen gün önemini artırdığını, geleceğin trendleri arasında yer aldığını söyledi. Küresel iklim değişikliği ve kaynak kıtlığı gibi etmenlerin sürdürülebilirliği daha önemli hale getirdiğine dikkat çeken Büyükşengür, “Önümüzdeki dönemlerde, finans ve döngüsel ekonomi yatırımlarının hiç hız kesmeden artmasını bekliyoruz. Gelecekte de bu kavramların bir birine entegre olacağını düşünüyoruz. Finansal sistemin bir parçası olarak da sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi yerini alacak. Yenilenebilir enerji, yeşil binalar, temiz ulaşım, atık yönetimi üzerine yatırımlar artacak. Bunlar da sürdürülebilir teknolojiler ile gerçekleştirilecek” dedi.
Dönüşüm sürecine uyum sağlayamayan işletmeler rekabet güçlerini kaybediyor
Daha sonra konuşan Sürdürülebilir Eğitim, Gelişim ve Mükemmellik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar Çabuk da, büyük bir dönüşüm sürecinden geçildiğini, bu dönüşüm sürecinde sürdürülebilirliğini sağlayamayan işletmelerin rekabet güçlerini kaybedeceklerini belirtti. Sanayinin büyüme stratejilerinde dönüşüm süreçlerinin olması gerektiğine dikkat çeken Çabuk, “Yeşil dönüşüm sadece bir çevre politikası ile sınırlandırılabilecek bir konu değil. Aynı zamanda, ekonomik rekabetçiliğin ve kurumsal sürdürülebilirliğin temel taşlarından bir tanesi. Günümüzde sanayide sürdürülebilirliği sağlayamayan işletmelerin geleceğin iş dünyasında da rekabet gücünü kaybetme riski ile karşı karşıya olduğunu tahmin edebiliyoruz. AB Yeşil Mutabakatı başta olmak üzere, küresel düzenlemeler, ticari ilişkilerimiz, üretim süreçlerimizi doğrudan etkiliyor. Karbon nötr olma hedefleri, enerji verimliliği ve döngüsel ekonomi uygulamaları artık sanayimizin büyüme stratejilerinin vazgeçilmez unsurları arasında yerini aldı” şeklinde konuştu.
Çabuk, düzenlenen çalıştayda da, kaynak verimliliğini artıran, yenilenebilir enerjiye yatırım yapan, karbon ayak izini azaltan işletmelerin dönüşüm sürecindeki fırsatları yakalayabilmesini arzu ettiklerini sözlerine ekledi.
SustainActs Danışmanlık Şirketi Eğitmeni Alev Zafer ve ENVP Enerji Kurucusu İsmail Buğrahan Özsan’ın yeşil dönüşüm süreçlerine yönelik sunum yaptığı çalıştay, soru-cevaplarla devam etti.