KÜTÜKCÜ, MÜŞTEREK MECLİS TOPLANTISINDA SANAYİCİLERİN TALEPLERİNİ DİLE GETİRDİ

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımı ile gerçekleştirilen müşterek meclis toplantısında sanayicilerin,  vergilerin ve SGK ödemelerinin 2021 yılına ötelenmesi, KDV iadelerinin hızlandırılması ve YEKDEM yükünün paylaşılması gibi birçok konudaki sorunlarını dile getirdi

Konya, Karaman ve Aksaray il/ilçe oda/borsaları müşterek toplantısı TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımı ile online olarak gerçekleştirildi. Toplantıda söz alan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, işletmelerin pandemi dönemini en az hasarla atlatabilmesi için çok yoğun bir mesai harcayan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'na teşekkür etti.

Bu dönemde Konya Sanayi Odası olarak, birçok çalışma yaptıklarını, işletmeler ile daha çok iletişim halinde olduklarını söyleyen Başkan Kütükcü, "Yönetim Kurulumuzla, Meclisimizle olağan üstü gayret göstererek, üyemiz olsun veya olmasın, tüm sanayicilerimizle iletişimimizi daha da geliştirdik.  Sahadan aldığımız talepleri, iş dünyamızın beklentilerini raporlar halinde, başta TOBB olmak üzere bakanlıklarımıza ve ilgili kurumlara ilettik, çözümünü takip ettik, etmeye de devam ediyoruz. Ayrıca, tekstil meslek komitemiz öncülüğünde maske üretiminden - üyelerimize maske dağıtımına, kısıtlama dönemlerinde çalışma izinlerinin koordine edilmesinden-TOBB Nefes Kredisine destek verilmesine, sanayi çalışanlarımıza antikor testi yapılmasına kadar pek çok alanda görev üstlendik" dedi.

Konyalı sanayicilerin de KSO'nun verdiği bu hizmetlerden memnun kaldığını aktaran Kütükcü, yapılan bir ankette Odanın memnuniyet oranının yüzde 80.6 çıktığını bildirdi.

İş dünyası vergi ve SGK ödemelerinin 2021 yılına ötelenmesini istiyor

Sanayicilerin yeni normal dönemi ile ilgili beklentilerini de aktaran Başkan Kütükcü, Ekim ayına ötelenen vergi ve SGK ödemlerinin yeni yeni toparlanmanın başladığı bu dönem için iş dünyasını tedirgin ettiğini, bundan dolayı bu ödemelerin 2021 yılına ötelenmesini, mümkün olduğu takdirde yapılandırılarak vadelendirilmesini talep ettiklerini aktardı.

Kütükcü, iş dünyasının diğer taleplerini de şöyle sıraladı: "Bu zorlu dönemde istihdamın korunmasına büyük olanak sağlayan, 22 Haziran’da sona erecek olan kısa çalışma ödeneği süresinin uzatılmasını arzu ediyoruz. Ayrıca,  Organize Sanayi Bölgelerimizde, işletmelerimize büyük bir yük oluşturan YEKDEM ve TEİAŞ İletim Bedellerinde yeni düzenlemelere gidilmesini, YEKDEM yükünün Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından paylaşılmasını talep ediyoruz. Başkanlığını yürüttüğüm OSBÜK olarak biz de enerji ile ilgili taleplerimizi bakanlıklarımıza ilettik. Bir diğer önemli konu da, KDV iadelerinde istenen teminat mektubu şartı işletmelerimize ek bir yük oluşturuyor. Bu konuda iade süreçlerinin hızlandırılmasını, sanayicilerin üzerinde bir de teminat mektubu yükü oluşturulmamasını istiyoruz. Ayrıca işletmelerin finans yükünün hafifletilmesi için, biriken KDV iadesi alacak tutarlarının teminat olarak kullanabilmesine yönelik de bir düzenleme yapılmasını, yine iş dünyamız adına talep ediyoruz."

Hisarcıklıoğlu: 70 Maddelik önerilerimizin büyük kısmı gerçekleşti, gerçekleşmeye devam ediyor

Toplantıda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da, içinden geçilen bu zor süreçte Odalara ve Borsalara, daha büyük görev ve sorumluluk düştüğünü vurgulayarak, “Bizler, iş dünyası ile hükümet arasında köprü görevi üstlenerek, sahadaki sıkıntıları, en hızlı şekilde iletiyoruz. TOBB olarak, 81 İldeki Odalarımız ve Borsalarımızla devamlı istişare içinde olduk. Her gün, sizlerin, üyelerimizin sıkıntılarını, dertlerini topladık. Sonra Bakanlarla bire bir konuşarak, bunların çözülmesi için girişimlerde bulunduk” dedi.

Salgının başladığı Mart ayında, 70 maddelik bir öneri setini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunduklarını anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Bunların büyük bir kısmı hayata geçti, geçmeye de devam ediyor. Çeşitli sektörlerdeki vergi ve SGK ödemeleri ertelendi. Kısa çalışma ödeneğinin kapsamı genişletildi, daha hızlı işler hale getirildi. Firmalarımıza yönelik çeşitli kredi paketleri hayata geçirildi. Son olarak biz de Denizbank ile Nefes Kredisini başlattık. Yüzde 7,5 faizli, 2020’de geri ödeme yok, 2021’de ödenecek. Sonrasında da sizlerle istişare içinde, sorunları ve önerilerimizi iletmeye devam ettik. Çünkü bu dinamik bir süreç, her gün yeni bir konu, yeni bir sıkıntı ortaya çıkıyor. Dolayısıyla hiç ara vermeden üyelerimizle temasta olup, sıkıntı ve önerileri toplamayı sürdürelim” şeklinde konuştu.

Toplantının devamında TOBB Başkanı Hisarcıklıloğlu, iş dünyasının taleplerini ve sorunlarını dinledi.