KÜTÜKCÜ: RUSYA İLE VİZELER KALKMALI

KSO Başkanı Memiş Kütükcü, Rusya Federasyonu Ticaret Mümessilli temsilcilerini kabul ettiği ziyarette, iki ülkenin ticaret hacminin artması için vizelerin kaldırılması gerektiğini söyledi. Kütükcü, "Bu konuda büyük sorunlar yaşanıyor. İşadamları olarak bizler, vizeye değil, işbirliğine, ticarete kafa yormak isteriz. Vize diye bir problem olsun istemeyiz" dedi.

Konya Sanayi Odası tarafından, Konya ile Rusya'nın ticaret hacminin artırılması amacıyla, Rusya Ülke Masası Ekonomi ve Sanayi İşbirliği Toplantısı gerçekleştirildi. KSO Konferans Salonu'nda yapılan toplantıda Rusya Federasyonu Ticaret Mümessilli Aydar Gaşigullin, Rusya hakkında bilgi vererek hangi alanlarda ticaret yapılabileceğini anlattı.

Vizeye değil,karşılıklı ticarete kafa yoralım

Toplantı öncesinde Rusya Federasyonu Ticaret Mümessilli Aydar Gaşigullin ve beraberindeki heyeti kabul eden Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, iki ülkenin ticaretinin daha üst seviyelere ulaşmasını arzu ettiklerini söyledi. Rusya'daki vize sorununun hızlı bir şekilde çözülerek, vizesiz döneme geçilmesi gerektiğini ifade eden Kütükcü, "Bu konuda büyük sorunlar yaşanıyor. İşadamları olarak bizler, vizeye değil, işbirliğine, ticarete kafa yormak isteriz. Vize diye bir problem olsun istemeyiz. Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkiler artık normal seyrine dönüyor. Jeopolitik gelişmeler, iki ülkeyi daha da yakınlaştırdı. Birlikte hareket ederek, ortak kararlar alınıyor. Bu ticarete de yansıyacaktır. Artık, karşılıklı güven tesis edildi. Hızla bu güven tesisinin tamamlanmasını, vize probleminin çözülmesiyle de bunun taçlanmasını ve kalıcı olarak aşılmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Konya'dan bazı girişimcilerin Rusya'da üretim tesisleri olduğunu ifade eden Kütükcü, orman ürünleri, otomotiv ve araç üstü ekipman sektöründe de ciddi ticari ilişkilerin olduğunu bildirdi. Ticaret hacminin artırılması için yapılacak olan her türlü çalışmaya destek vermeye hazır olduklarını belirten Kütükcü,  ev sahipliği yaptıkları toplantının da bu bağlamda önemli olduğuna dikkat çekti.

Konya ile iş birliği yapmak istiyoruz

Ev sahipliğinden dolayı Kütükcü'ye teşekkür eden Rusya Federasyonu Ticaret Mümessilli Aydar Gaşigullin de, tekstil, otomotiv, gıda ve cam sektöründe Türk yatırımcıların Rusya'da yatırımlarının bulunduğunu söyledi. Enerji alanında da iki ülkenin ortak projeler yürüttüğünü vurgulayan Gaşigullin, Konya'nın tarım makineleri, otomotiv yan sanayi, orman ürünleri alanlarında tecrübeli olduğunu bildiklerini, bu konularda Konya ile iş birliği yapmak istediklerini ifade etti.

Türkiye'deki OSB uygulamalarından Rusya'nın da faydalandığını dile getiren Gaşigullin, bazı illerin Rusya'da OSB kurmak için çalıştıklarını belirterek, bu örneklerin daha da artmasını arzu ettiklerini sözlerine ekledi.

100 milyar dolarlık hedefte Konya aktif rol almalı

Ziyaretin ardından gerçekleştirilen konferans ile Konyalı sanayi işletmelerinin temsilcileri ile bir araya gelen Gaşigullin, Rusya Federasyonu hakkında bilgiler vererek, hangi alanlarda iş birlikleri yapılabileceğini anlattı. İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 100 milyar dolar olarak hedeflendiğini, bu hedefin yakalanabilmesi için Konya'ya büyük görev düştüğünü aktaran Gaşigullin, "Türkiye ile Rusya'nın ticari, siyasi ve kültürel ilişkileri bulunuyor. Geçen yıl ticarette yüzde 30'luk bir artış yaşandı. 100 milyar dolarlık karşılıklı ticareti geliştirme hedefimiz var. Bunu başarabilmek için Konya'ya da çok önemli görevler düşüyor. Konya, otomotiv yan sanayi, tarım makineleri, mobilya gibi sektörlerde kendini geliştirmiş bir şehir. Bu sektörler bizim için çok önemli. Bu alanlarda iş hacimlerimizi geliştirmeliyiz" dedi. Gaşigullin, Konya  iş dünyasının iki ülke arasında düzenlenen iş forumlarına aktif olarak katılmasını arzu ettiklerini de sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından program soru ve cevaplar ile devam etti