KÜTÜKCÜ, TÜRKİYE-İRAN ÇALIŞMA KOMİTESİ BAŞKANLIĞI’NA GETİRİLDİ

Türkiye ile İran arasında, Çalışma Komitesi Kuruluş Anlaşması imzalandı. Anlaşmayı TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile İran Ticaret, Sanayiler, Madenler ve Tarım Odası (ICCIMA) Başkanı Mohsen Jalalpour  imzaladı. Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü ise, Türk-İran Çalışma Komitesi Türkiye Başkanlığı görevine getirildi. İran’ın da kendi ülke başkanını belirlemesinin ardından komisyon, 14 milyar dolar ticaret hacmine sahip iki ülke arasındaki ticareti geliştirme çalışmalarına başlayacak.

TOBB’da imzalanan törenin ardından İran Ticaret, Sanayiler, Madenler ve Tarım Odası Başkanı Mohsen Jalalpour ve beraberindeki heyet, KSO Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü’nün ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya katıldı. Toplantıda konuşan Kütükcü, ziyaretin Türk-İran ilişkilerine ciddi katkı sağlayacağını, İran ekonomisindeki olumlu yöndeki seyri takdirle takip ettiklerini söyledi.

“Daha fazlasını hedeflemek zorundayız”

İran’daki gelişmelerin, İran halkının daha da zenginleşmesine imkân sağlayacağını ifade eden Kütükcü, “İran ekonomisindeki olumlu gelişmeden İran, Türkiye ve tüm bölgemiz kazanacak. Karşılıklı iktisadi ilişkiler için daha geniş bir perspektif ortaya koyacak. Karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkilerimizin geleceği için heyecan duyuyoruz. Yaklaşık 14 milyar dolarlık ticaret hacmimizi önemsiyoruz. Ancak, geçmişte daha iyisini yaptık. Yaklaşık 22 milyar dolara ulaştık. İlk aşamada, geçmişte başardığımız seviyeyi yakalamayı hedeflemeliyiz. Ama mutlaka, daha fazlasını hedeflemek zorundayız. Tercihli ticaret anlaşması yanında, ülkelerimiz arasında imzalanan çok sayıda anlaşma, bize iyi bir alt yapı sağlıyor. Karşılıklı eksiklikler var. Uygulamada karşılaşılan sorunlar var. Ancak, bunların hiçbiri aşılamayacak sorunlar değil. Dış ticaret uygulamaları, bankacılık, kara yolu ulaştırması gibi alanlarda karşılaştığımız sorunların aşılması, esasen çok kolay. Biz, iş dünyası temsilcileri, bu konudaki taleplerimizi Hükümetlerimize aktarmalıyız. Sorunların çözümünü de kararlılıkla takip etmeliyiz” şeklinde konuştu.