KÜTÜKCÜ, TÜRKİYE’NİN İLK İNSANSI ROBOT FABRİKASININ AÇILIŞINA KATILDI

Türkiye'nin ilk insansı robot fabrikası Konya’da açıldı. Konyalı bir girişimci tarafından kurulan AKINROBOTICS’in açılışına Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü de katıldı. Açılış töreninde konuşan Kütükcü, “Bu fabrika ile Konyalı girişimcilerin neler yapabileceğini bir kez daha gördük” dedi.

Akınsoft firması tarafından kurulan Türkiye'nin ve dünyanın ilk insansı robot fabrikası olma özelliği taşıyan AKINROBOTICS’in açılışı gerçekleştirildi. Açılış töreninde konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, 30 yıl önce hayal edilemeyecek olan robotların Konya sanayisinde üretilmeye başlandığını ifade etti.  Değişim ve dönüşümün çok hızla olduğuna dikkat çeken Kütükcü, 25-30 yıl önce internet ve akıllı telefonların olmadığını söyleyip, "O zaman için birisi çıkıp bize, 'gün gelecek robotlar hayatımıza girecek, garsonluk yapacak, evlerde temizlik yapacak, fabrikaları yönetecek, havaalanlarında otogarlarda insanlara yol gösterecek, hastalara yemek, su verecek' dese, hiçbirimiz inanmazdık. Ancak bugün böyle bir dönemdeyiz. Konyalı bir firmamız Türkiye’nin ilk insansı robot fabrikasını kurdu. 22 yılda hayatı kolaylaştıracak robotlar üretebilir bir hale gelmesi, Konyalı girişimcilerimizin neleri başarabileceğinin örneklerinden sadece birisi" şeklinde konuştu.

Yazılım ve bilişim sektörü Ar-Ge merkezi Akınsoft'a yakışır

Dünyada 4. Sanayi Devrimi sürecinin fiilen başladığına işaret eden Kütükcü, ilk üç sanayi devrimini kaçıran Türkiye'nin açılışı yapılan akıllı yatırımlar ve robot fabrikalarıyla bu süreci ıskalamayacağını söyledi. Konya Sanayi Odası olarak 2017 yılını Ar-Ge ve Tasarım Merkezi seferberliği ilan ettiklerini de vurgulayan Kütükcü, Akınsoft firmasından da bir isteği olduğunu söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Firmalarımız, gerek devletimizin verdiği destekler gerekse bizim çabalarımızla sadece bu yıl 12 Ar-Ge merkezi kurarak, şehrimizdeki Ar-Ge merkezi sayısını 16’ya yükseltti. Bir firmamız da tasarım merkezi kurdu. Ancak, Konya’da yazılım ve bilişim sektöründe bir Ar-Ge merkezi yok. Şimdi bu merkez ilk olarak; böyle bir yatırımı yapan Akınsoft’a yakışır. Akınsoft’tan bu adımı bekliyoruz. Ben Konya Sanayi Odası Başkanı olarak her türlü desteği vermeye hazırım."

Bu fabrika dünyada yapılamayan seri ve yalın üretimi başardı

Akınsoft Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Akın da, açılış töreninde yaptığı konuşmada, 2 bin 700 metrekaresi kapalı toplam 11 bin metrekare alanda kurdukları Türkiye'nin ilk insansı robot fabrikası olan "AkınRobotics"te seri üretime geçtiklerini söyledi. Fabrikanın 1,5 yılda tamamlandığını belirten Akın, "Dünyada birçok kurum ve kuruluş insansı robotlar için AR-GE çalışması yapmakta. Ancak hiçbir kurum henüz seri ya da yalın üretime geçmemiştir. Bugün burada 'AkınRobotics'in seri ve yalın üretim bantlarını göreceksiniz" dedi.

Yeni üretilen Ada GH5 serisinin bir çocuk tarafından bile çok rahat biçimde programlanabileceğini ifade eden Akın, şöyle konuştu: "Bu model robotlara, alışveriş merkezlerinde ürün tanıtma, fuarlarda broşür dağıtma, otogar ya da havalimanlarında yol gösterme, mağazalarda tezgahtarlık gibi işlevler yaptırabilirsiniz. Hastanelerde hasta bakıcılık bile yapabilecek bu robotlar, ev hanımlarına kısmen de olsa yardımcı olabilecek şekilde programlanmıştır. 22 yılda tamamlanan yeni nesil Ada GH5 isimli robotumuz, milletimize ve insanlığa hayırlı olsun."

Konuşmaların ardından fabrikanın açılışı gerçekleştirildi ve robotların üretim aşamaları incelendi.