KUZEY MAKEDONYA BÜYÜKELÇİSİ, KSO’YU ZİYARET ETTİ

Kuzey Makedonya Ankara Büyükelçisi Jovan Manasijevski, Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Mustafa Büyükeğen’i ziyaret etti. KSO Başkanı Büyükeğen, Kuzey Makedonya ile Türkiye’nin geçmişten gelen kültürel bağlarının ticarete daha fazla yansıtılması gerektiğini ve bu konuda her türlü işbirliğini yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Kuzey Makedonya Büyükelçisi Manasijevski’ye Konya ve Konya sanayisi hakkında bilgiler veren Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, Konya’nın 11 organize sanayi bölgesi, 90’dan fazla küçük sanayi sitesi ile üretim ve ihracat yapan önemli bir sanayi şehri olduğunu söyledi. Başkan Büyükeğen, “Yıllık 3 milyar 200 milyon doları aşkın ihracat yapan bir şehiriz. Dünyanın 190’dan fazla ülkesine ihracat gerçekleştiriyoruz. Makine ve aksamları, otomotiv endüstrisi, kimya, ayakkabı ve gıda ürünleri bizim en güçlü olduğumuz sektörlerin başında geliyor” dedi.

Makedonya ile Türkiye’nin geçmişten gelen kültürel bağları olduğunu ve bunun ticarete daha fazla yansıtılması gerektiğini kaydeden Başkan Büyükeğen, şöyle devam etti: “Konya olarak geçtiğimiz yıl Kuzey Makedonya’ya 12 milyon 84 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu yılın ilk 4 ayında da 2 milyon 200 bin dolar ihracat yaptık. En fazla kazan, makine ve makine aksamları ile, plastik ürünler ve kara araçları aksamları ihraç etmiş durumdayız. Karşılıklı ticaretimiz de, 13 milyon dolar düzeylerinde. Biz bu rakamın daha fazla artması gerektiğine inanıyoruz. Konya Sanayi Odası olarak, bu konuda her türlü işbirliğini yapmaya hazırız.”

“Makedonya’nın fırsatlarını daha fazla anlatmak istiyoruz”

Ev sahipliğinden dolayı Başkan Büyükeğen’e teşekkür eden Kuzey Makedonya Ankara Büyükelçisi Jovan Manasijevski de, büyükelçilik olarak, farklı illerde ülkelerini tanıtan toplantılar yapmaya gayret ettiklerini dile getirdi. Büyükelçi Manasijevski, “İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde ülkemizi anlatan toplantılar yapıyoruz. Konya gibi şehirlerin de potansiyeli olduğunu biliyoruz. Biz, daha fazla şehirde ülkemizi tanıtmak, karşılıklı ticaretimizi artırmak istiyoruz. Geçtiğimiz yıl Türkiye ile Makedonya’nın karşılıklı ticareti 1 milyar dolara yaklaştı. Biz bunu iki katına çıkarmak istiyor ve bunun için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Büyükelçi Jovan Manasijevski, ilerleyen günlerde Konyalı sanayicilere ülkelerindeki yatırım fırsatlarını anlatan bir toplantı yapmak istediklerini ve daha sonra da ikili iş görüşmesi organize etmek istediklerini sözlerine ekledi.

Ziyarette Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Necip Çimen ve Yönetim Kurulu Üyesi Celalettin Yılmaz ile Kuzey Makedonya Ankara Büyükelçiliği Ekonomik Danışmanı Suzana Tuneva da yer aldı.