UKRAYNA HEYETİNDEN KSO’YA ZİYARET

Ukrayna Milletvekili Ihor Marchuk ve beraberindeki heyet, Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen’i ziyaret etti. Ukrayna’daki savaşın bir an önce son bulmasının temenni edildiği ziyarette, ülkedeki ticari hayatın yeniden canlandırılması ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması için neler yapılabileceği istişare edildi.

Ziyarette konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, Ukrayna’daki savaşın bir an önce bitmesini temenni ettiklerini ve Türkiye ile Ukrayna arasındaki ticari ilişkilerin devam etmesini arzu ettiklerini söyledi. Misafirlerine Konya sanayisi, üretimi ve ihracatı ile ilgili de bilgiler veren Başkan Büyükeğen, “Konya, sanayide ve tarımda güçlü bir şehirdir. Makine, otomotiv, ayakkabı, tekstil gibi birçok sektörde çok büyük yetkinliklerimiz var. Yıllık 3 milyar 200 milyon doları aşan ihracat hacmine ulaşmış durumdayız. Ukrayna ile Türkiye’nin güzel ticari ilişkileri vardı. Devam eden savaşın, bir an önce son bulmasını ve iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin de yeniden canlanmasını arzu ediyoruz. Sizler, hangi alanlarda iş birliği yapmak istiyorsanız, biz her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Türk yatırımcıların, yatırım yapmasını istiyoruz

Ev sahipliğinden dolayı Başkan Büyükeğen’e teşekkür eden Ukrayna Milletvekili Ihor Marchuk da, Türkiye’nin geçmişten bu yana Ukrayna ile güzel ilişkileri olduğunu, her zaman Türkiye’nin desteğini gördüklerini ve bundan memnuniyet duyduklarını söyledi. Ukrayna’da savaşın bitmesi ile birlikte, yeni sanayi tesisleri kuracaklarını ve ekonomiyi yeniden canlandıracaklarını aktaran Ihor Marchuk, yeni yatırımlara çeşitli destekler ve teşvikler verileceğini belirterek, şunları aktardı: “Türk yatırımcıların ülkemize yatırım yapmasını, her iki tarafın da kazanacağı bir model olsun istiyoruz. Bunun için devletimiz de yeni yatırımlara teşvikler veriyor. 10 yıl vergi muafiyeti, makine ve yedek parça getirmede sağlanan vergi teşvikleri, elektrik, su ve doğalgaz gibi giderlerin sağlanmasına yönelik çeşitli teşviklerimiz bulunuyor. Tüm sektörlerde yatırım yapılmasını arzu ediyoruz. Bunun yanında, un, metal, ahşap, cam ürünleri ve makine ekipmanları sektörleri öncelikli ihtiyaç duyduğumuz sektörlerin başında geliyor.”

Ziyaretlerde, Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Necip Çimen, Ukrayna Büyükelçiliği Ticari Ateşesi Borys Uvarov, Podilski Şehri Belediye Başkanı Myhaylo Positko da yer aldı.

Ukrayna heyeti, KSO ziyaretinin ardından, bazı fabrikalara da inceleme gezisinde bulundu.