OSBÜK 15. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI
Türkiye’deki organize sanayi bölgelerini temsil eden OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu)’ün 15. Olağan Genel Kurulu TOBB Konferans salonunda yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün de katıldığı genel kurulda, mevcut başkan ve KSO Başkanı Memiş Kütükcü yeniden seçildi.
OSBÜK’ün yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu; Konya OSB Başkanı Memiş Kütükcü, Adana Hacı Sabancı OSB Başkanı Bekir Sütcü, Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, İzmir Torbalı OSB Başkanı Hakkı Attaroğlu, Gebze Güzeller OSB Başkanı Adem Ceylan, Bursa OSB Başkanı Hüseyin Durmaz, İstanbul Deri OSB Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Ünsal, Kayseri OSB Başkanı Tahir Nursaçan, ASO 2. ve 3. OSB Başkanı Seyit Ardıç, Çorum OSB Müteşebbis Heyet Üyesi Mustafa Yağlı ve Mersin Tarsus OSB Başkanı Sabri Tekli.
Toplantıya, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü'nün yanı sıra Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, Müsteşar Prof. Dr. Ersan Aslan, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaşar Öztürk, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız ve OSB başkanları ile OSBÜK delegeleri katıldı.
OSB’ler milyonlara iş oldu, aş oldu
Kurulun açılışında konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Türkiye’de 316 organize sanayi bölgesi bulunduğunu ve organize sanayi bölgelerindeki 51 bin işletmede bir milyon 738 bin kişiye istihdam sağlandığını vurgulayarak, “OSB’ler milyonlara iş, aş oldu” dedi.
OSBÜK’e özel hukuk tüzel kişiliği kazandıran Üretim Reform Paketi ile birlikte OSB’ler ve OSBÜK için yeni bir dönem başladığının altını çizen Kütükcü, “Sayın Cumhurbaşkanımızın onayıyla birlikte yürürlüğe giren Üretim Reform Paketiyle TRT payı, hafta sonu çalışma izni, emlak vergisi, tapu harcı uygulaması gibi pek çok yük sanayicilerimizin sırtından alındı. Artık daha fazla üretme zamanı. Bundan önce olduğu gibi OSB’lerimiz bundan sonrada Türkiye’nin üreten gücü olmaya devam edecek. Organize Sanayi Bölgelerimiz artık özel hukuk tüzel kişiliğe kavuşan bir OSBÜK’le çok daha güçlü şekilde temsil edilecekler. Bakanlığımızla OSB’ler arasında bir köprü vazifesi gören, OSB’lerimizin ortak sesi olan OSBÜK, daha etkin bir yapıyla hizmet üretecek” şeklinde konuştu.
Kütükcü, konuşmasında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve Sanayi Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız’a da teşekkür ederek, yüksek faiz oranları ve sanayiciye potansiyel suçlu gözüyle bakan yargının iş dünyasının motivasyonunu düşürdüğünü sözlerine ekledi.
Maliyet kamburu eritiliyor
Genel Kurul’da konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu da, hükümetin iş dünyasının önünü açan düzenlemelere imza attığına işaret ederek şunları söyledi: “Bakanımız Sayın Faruk Özlü’nün vizyonu ve gayretleriyle, yine Meclis Komisyon Başkanımız Sayın Ziya Altunyaldız’ın büyük emekleriyle, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Kanunu yasalaştı. Bu paketin, TOBB, OSBÜK ve ticaret-sanayi odalarımız gibi, sanayinin ana aktörlerinin görüşleri alınarak, katılımcı ve rasyonel şekilde hazırlanmış olmasını da ayrıca önemli görüyoruz. Nihayetinde, sanayiciler olarak, uzun zamandır heyecanla ve umutla beklediğimiz, önemli bir reform hayata geçti. Yıllardır hep dile getirdiğimiz, talep ettiğimiz pek çok konunun, burada çözüldüğünü gördük. Sanayi kuruluşlarının, emlak vergisi ve elektrik tüketimi üzerinden alınan TRT payı başta olmak üzere birçok yükü azaltıldı. Planlı sanayi alanlarında, hafta sonu çalışma ruhsatı bedelinin, damga vergisi ve harçların kaldırılmasıyla, sanayicinin sırtındaki maliyet kamburu hafifletildi. Bunlar belki tek tek küçük yüklermiş gibi görünebilir. Ama alt alta toplandığında, oldukça yüksek bir meblağ tutan, yılda 1 milyar lirayı bulan tüm bu maliyetlerin kalkmasını çok önemsiyoruz. Öte yandan, kamu ihalelerinde yerli üreticilere sağlanan yüzde 15 fiyat avantajı konusu netleştirildi. OSB’lerde mesleki ve teknik liseler ve yüksekokullar açılmasının teşvik edilmesiyle de, kalifiye eleman sorununun çözümüne katkı sağlanacak.”
Sanayicilerimizin hızını kesen her şeyi ortadan kaldırdık
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız ise konuşmasında, hiçbir şeyin Türkiye'yi üretimden alıkoymadığını belirterek, "15 Temmuz'un ertesinde bile üretim çarklarımız asla durmamıştır, çünkü üretiyorsak varız, üretiyorsak umutluyuz ve geleceğe inançlıyız demektir" dedi.
Altunyaldız, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin üretim ülkesi olmaya devam etmek zorunda olduğunu vurguladı. Üretim Reform Paketi’yle birlikte sanayicinin maliyetlerinin düşürülerek, rekabet gücünün artırıldığını dile getiren Altunyaldız, “Sanayicilerimizin hızını kesen her şeyi ortadan kaldırdık. Yaptığımız reformlarla sanayicilerimizin önünü açtık. Artık sanayimizi daha fazla katma değer üreten bir yapıya dönüştürmemiz lazım” dedi.
Son olarak söz alan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de, sanayicinin, üretimin önünü açmak için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bakan Özlü, OSB'lerin çatı kuruluşu olan OSBÜK'ün yapısının güçleneceğini vurgulayarak, istihdam sağlayan, üretim yapan OSB'lerin her zaman destekleneceğini söyledi.
1 Temmuz 2017’de yürürlüğe giren Üretim Reform Paketinin Türk sanayisine hayırlı olmasını temenni eden Özlü, bu paketle sahadan gelen taleplerin ve isteklerin karşılandığını bildirdi. Özlü, paketin OSB'lerin gelişmesi, büyümesi, etkinlik alanlarının artırılması için gereken düzenlemeleri barındırdığını vurgulayarak, şunları söyledi: "Üretim Reform Paketi neredeyse bütünüyle OSB'lerimizin önünü açan, onlara yeni ufuklar sunan bir kanun niteliği taşıyor. Üretim Reform Paketi ile ilgili uygulamalara süratle başlıyoruz. Bu cuma günü 10 şehrimizin valisini, sanayi sitesi yöneticilerini bakanlığımıza topluyoruz. (Sanayi sitelerinin) Taşınma konusu paketin bir bölümündeydi, bununla ilgili kendileriyle ilk toplantımızı yapıp süreci başlatıyoruz. İkincil dokümanlar konusunda da inşallah Üretim Reform Paketi'nin uygulama usul ve esaslarını ağustos ayı içerisinde tamamlayacağız."
Özlü, TÜBİTAK merkezli Türkiye'nin teknoloji yönetim yapısında köklü bir reformu öngören bir tasarının da TBMM Sanayi Komisyonu'nda kabul edildiğine işaret ederek, "Genel Kurul aşamasında. İnşallah bunu da önümüzdeki dönemde kanunlaştıracağız. Şimdi önümüzdeki dönemde piyasa gözetimi ve denetimi ile ilgili bir çalışmamız daha var, inşallah onu da paydaşlarımızla istişare ederek, yıl sonuna doğru Meclise sevk etmeye çalışacağız. Bunun içerisinde TSE'nin yapılandırılması da var. İnşallah önümüzdeki aylarda istişare ederek, talepler doğrultusunda bunu da yasalaştıracağız" diye konuştu.
Ar-Ge merkezi açmayı kolaylaştıran yeni düzenleme
Bakan Özlü, Ar-Ge Reform Paketi'yle, Ar-Ge merkezlerinde çalışması gereken personel sayısını 30'dan 15'e indirdiklerini vurgulayarak, "Yeni bir Bakanlar Kurulu kararı daha çıkarıyoruz şu anda imzada. Otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren şirketler için de Ar-Ge merkezi açmak için gerekli personel sayısını 15'e indiriyoruz. Bu, önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulundan çıkacak önemli bir düzenleme" değerlendirmesinde bulundu.
Bu yıl içerisinde, halen 600 civarında olan Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin sayısını bine çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Bakan Özlü, kendi teknolojisini üreten bir sanayi arzu ettiklerini, Ar-Ge merkezlerinin de bunun ilk aşaması olduğunu, bu konuda her türlü desteği sunacaklarını bildirdi.
"Sanayicilerimizin 'gaza basmasını' istiyoruz"
Türkiye'nin markalarıyla ilgili bir konuşmasının yanlış anlaşıldığına işaret eden Özlü, "Bizim bahsettiğimiz markamızın olmadığı değil, marka değeri yüksek şirketlerinin olmasıdır. Türkiye'de bir şirket 200 dolara tekstil ürünü satıyor ama aynı ürünü bir başka Avrupalı şirket 2 bin dolara satıyor. Yani Türkiye'nin elbette markaları var ve bunlar çok büyük emekle gayretle bugünlere getirilen markalardır, önemlidir ama arzu ettiğimiz şey marka değerimizin yükselmesidir. Marka değeri yüksek şirketlerimizin olmasıdır" diye konuştu.
Gerçekleştirdikleri düzenlemelerle sanayicilerin "gaza basması" nı arzu ettiklerini anlatan Bakan Özlü, değerlendirmelerine şöyle devam etti: "Sanayi Türkiye'de her zaman büyümenin lokomotifi olmuştur. Türkiye artık bir büyüme trendine girdi, ilk çeyrekteki sonuçları gördük, ikinci çeyrekte de iyi sonuçlar bekliyoruz. Öncü göstergeler ikinci çeyrekte de büyüme rakamlarının iyi olacağını bize gösteriyor. Sizlerden yeni dönemde daha fazla faaliyet göstermenizi, daha fazla yatırım, ihracat yapmanızı ve sanayimizdeki kapasite kullanım oranını yükseltmenizi istiyoruz."