Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

SANAYİCİLERİMİZ BAŞARI HİKAYELERİ YAZDI

SANAYİCİLERİMİZ BAŞARI HİKAYELERİ YAZDI

Konya Sanayi Odası ve Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği tarafından Konya’nın ihracatında ikinci sırada yer alan Almanya ile işbirliklerini artırmak amacıyla bir konferans düzenledi. Çok sayıda yerli ve yabancı konuğun katıldığı "Üretimde Proses Optimizasyonu ve Enerjide Verimlilik" konferansının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Almanya ile dış ticaret, pazarlama, yatırım, teknoloji gibi alanlarda çok daha güçlü işbirlikleri yapmak istediklerini söyledi. 

Konyalı sanayicilerin geçtiğimiz 10 yılda başarı hikayeleri yazdığının altını çizen Başkan Kütükcü, yeni başarı hikayeleri için yeni işbirlikleri geliştirmek istediklerini vurguladı ve şunları söyledi:

“Konya ihracatında ilk sırada yer alan Makine ve aksamları sektörü son 10 yılda ihracatını 5.1 kat artırarak; 55.4 milyon dolardan 283 milyon dolara taşıdı. Taşıt araçları ve yan sanayi sektörümüz; son 10 yılda ihracatını 4.1 kat artırarak; 69.5 milyon dolardan 287.4 milyon dolara ulaştırdı. Aşağı yukarı tüm sektörlerimizin üretim ve ihracatlarında böylesine güçlü yükselişler söz konusu. Yine marka, patent ve endüstriyel tasarımda Türkiye’de 6’ncı sıradayız. Türkiye’nin 1000 Büyük Sanayi Kuruluşu’nda 25 firmamız yer alıyor. Elbette bu rakamlar şehrin sosyal hayatından istihdamına kadar pek çok parametreye pozitif yansıyor. 2013 yılı Sosyal Güvenlik Kurumu verilere göre; 100’ün üzerinde çalışanı olan firma sayımız 91’e ulaştı. Zira yüzde 4.7 ile Türkiye’de işsizliğin en düşük olduğu ikinci il Konya.  İşte bu başarılı çizginin devam edebilmesi için yeni uluslararası işbirlikleri kurmanın yanı sıra, Almanya gibi ilişkilerimizin hali hazırda güçlü olduğu ülkelerle, dış ticaret, pazarlama, yatırım, teknoloji gibi alanlardaki işbirliklerimizi güçlendirmeliyiz.”

“Konya hızla sanayileşen bir şehir”

Programa katılan Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya’nın gelişiminden bahsederek, Konya sanayisinin Almanya ile daha yoğun işbirliği yapacak potansiyele sahip olduğunun altını çizerken, Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sevda Kayhan Yılmaz, Almanya’nın önemine dikkat çekti. “Almanya, özellikle makine sanayi konusunda bizim için önemli bir partner” diyen Yılmaz, Almanya’daki Türklerin varlığının kendilerine güç verdiğini söyledi. Yılmaz, Konya’nın gelişime açık, çalışkan, üretken ve hızla sanayileşen bir şehir olduğunu da sözlerine ekledi.

“Türk firmalarının gücünü biliyoruz”

Saksonya Ekonomi Kalkınma Şirketi Türkiye Genel Müdürü Gunter Lammerzahl da yaptığı konuşmada, Türkiye’ye 4 kez geldiğini ve Türk firmalarının gücünü bildiğini belirterek, ”Firmalara hem eğitim gezilerinde hem fuarlarda destek veriyoruz. Sanayi ve ticaret odaları ile işbirliği halinde çalışıyoruz. Bu gibi etkinliklerle iş birliğinin artacağını düşünüyorum” dedi. Lammerzahl, Saksonya eyaletinde makine imalatının 200 yıldır sürdüğünü belirterek eyalette faaliyet gösteren firmalar hakkında bilgi verdi.

Açılış konuşmalarının ardından, programa katılan yerli ve yabancı katılımcılar, Almanya ve Saksonya Eyaletinin ekonomisi, yeni ve inovatif teknolojiler, teknolojik trendler, imalat proseslerinin iyileştirilmesi, üretimde akışkanların ve çapakların transferinde optimizasyon konulu sunumlarını yaptılar.