SANAYİDE DEVRİM YAPAN KONYA, TÜRKİYE YÜZYILININ ÖNCÜ İLLERİNDEN OLACAK

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen’in ev sahipliğinde yapılan Konya İş Dünyası Buluşması toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Konya’nın sanayide devrim yaptığını söyleyerek, Türkiye yüzyılının sanayide, ekonomide öncü illerinden birinin Konya olacağını vurguladı.

Konya Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen Konya İş Dünyası Buluşması toplantısı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılımı ile gerçekleştirildi. Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen’in ev sahipliğinde yapılan toplantıya, Konya Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Konya Milletvekilleri Ziya Altunyaldız, Orhan Erdem, Mustafa Hakan Özer ve Mehmet Baykan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, MÜSİAD Konya Şube Başkanı M. Hilmi Kağnıcı, ASKON Konya Şube Başkanı Atilla Sinacı, Konyalı sanayiciler ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, Konya’nın Türkiye’nin önemli üretim merkezlerinden biri olduğunu söyledi. Şehrin, makineden otomotive, savunmadan gıdaya, ayakkabıdan mobilyaya değin her sektörde güçlü bir üretim alt yapısına sahip olduğunu belirten Büyükeğen, “2002 yılında sadece 130 milyon dolar ihracat yapan şehrimiz, son 20 yılda ihracatını 25 kata yakın artırarak, geçtiğimiz yıl 194 ülkeye 3,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. İhracatımızın yüzde 97’sini de sanayi mamulleri oluşturuyor. Üretim ve ihracat ile büyüyen şehrimiz, Türkiye’de en fazla kapasite raporu düzenlenen 5. il konumundadır. İlimizde verilen yatırım teşvik belgelerine baktığımızda da; teşvik belgelerinin yüzde 71’i imalat sanayinde düzenlenmiştir. Tüm bunlar gösteriyor ki, Konya’mız geleceğini üretimle kurguluyor. Konya Sanayi Odası olarak bizim de yegâne hedefimiz; Konya’mızı üretimle kalkınan güçlü bir sanayi şehri haline getirmektir. Bu hedefimize devletimizin destekleriyle ulaşacağız” dedi.

Büyükeğen’den birliktelik vurgusu

Konya’nın sanayideki başarısının ardında sanayicilerin yüksek girişimcilik ruhu ve üretim azmi ile şehrin istişare kültürünün yattığını dile getiren Büyükeğen, şöyle devam etti: “Konya’mız birçok alanda olduğu gibi, birlik ve beraberlik kültürü ile de Türkiye’ye örnek bir şehir olmuştur. Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımızın önderliğinde, tüm ilçe belediyelerimiz, oda-borsalarımız, iş dünyası örgütlerimiz, kurum ve kuruluşlarımız birlik ve beraberlik içerisinde hareket ediyor, şehrimizin başarısını birlikte inşa ediyoruz. Birlikte Konya’yız diyerek, yatırımların önündeki engelleri kaldırmak için de birlikte çalışıyoruz. Aynı birliktelik ruhu ile, ortak akılda buluşarak çalışmaya devam edeceğiz.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan, Konyalı sanayicilere tebrik

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da, Konya sanayisinin başarısından övgü ile söz etti. Konya’da bir sanayi devrimi olduğunu gördüklerini söyleyen Yılmaz, “Binlerce yıllık Türk İslam tarihinin önde gelen şehirlerinden Konya, bugün de ülkemizin kalbinin attığı önemli bir cazibe merkezidir. Tarım kenti olarak bilinen Konya, bugün artık 3 milyar doları aşan ihracat yapıyor ve neredeyse dört milyar dolar. Bu sene 4 milyar doları geçeriz inşallah. Konya'da da bir sanayi devrimi olduğunu görüyoruz gerçekten. Türkiye yüzyılının sanayide, ekonomide, ihracatta öncü illerinden biri inşallah Konya olmaya devam edecek. Bu anlamda hem sanayicilerimizi hem de ihracatçılarımızı yürekten tebrik ediyorum, kutluyoruz” diye konuştu.

“Konya’nın savunma sanayinde öncü bir olduğunu görmek çok çok önemli”

Konya’nın cari fazla veren bir il olduğunu ve Türkiye’nin de hedefinin bu olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Konya, cari fazla veren bir ilimiz. Türkiye olarak da hedefimiz bu. Konya'nın yine bu konuda verdiği katkılardan dolayı şükranlarımızı ifade etmek istiyorum. Konya ülkemizde metal işleme makinaları sektöründe, araç üstü ekipman sektöründe, tarım makineleri ve ekipmanları sektörü ile av tüfekleri imalatında Türkiye pazarının lider üreticisi konumunda. Savunma sanayi ihracatında ise dördüncü sırada. Konya’nın savunma sanayinde de öncü bir il olmasını görmek gerçekten çok çok önemli. 7. Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmalarının da Konya’da yapılmasının ne kadar anlamlı olduğunu rakamlardan görüyoruz. 3 bin 400’den fazla ihracatçı firmasıyla 180’den fazla ülkeye 3 milyar doları aşan ihracat yapan Konya, 1.7 milyar dolar dış ticaret fazlası veriyor. Konyalı iş insanlarımızla bugün istişare ederek her birinin yanında daha güçlü nasıl olabiliriz, Konya'da üretimi, istihdamı nasıl daha etkin ve verimli hale getiririz, bu yönde fikir alışverişinde bulunacağız” ifadelerini kullandı.

Toplantıda Konyalı sanayiciler Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a taleplerini ileterek destek istedi.