TÜRKİYE, GELECEK 5 YILIN EN STRATEJİK ÜLKELERİNDEN BİRİ
Konya Sanayi Odası ile Rönesans Değişim ve Yönetişim Bilimleri Enstitüsü işbirliğiyle ‘Trendler ve Sürdürülebilir, Yönetilebilir Karlı Büyüme Vizyonu’ konulu seminer düzenlendi. Seminerde konuşan Rönesans Değişim ve Yönetişim Bilimleri Enstitüsü Başkanı Canip Altay, küresel cazibe merkezlerinin batıdan doğuya doğru Türkiye üzerinden geçtiğini ifade ederek, gelecek 5 yılda dünyadaki stratejik ülkelerin Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Türkiye olarak görüldüğünün altını çizdi.
Birinci ve İkinci Dünya Savaşları’ndan sonra dünyada dengelerin değiştiğini anlatan Altay, geçmişte üretim ve tüketimin büyük çoğunluğunun gelişmiş ülkelerde olduğunu, gücün gelişmiş ülkelerde olmasından dolayı da istedikleri stratejileri dünyaya uygulattıklarını ifade etti. Gelişmekte olan ülkelerin artık üretimde daha fazla ön plana çıkmaya başladığını dile getiren Altay, “Özellikle İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra dengeler değişmeye başladı. 2008 yılında da ezberler bozuldu. Güçlü bir ekonomik kırılma yaşandı. Batı batmaya Doğu ise doğmaya başladı. Yenidünya düzeni bu şekilde değişiyor. Şimdi de gelişmekte olan ülkeler daha fazla üretim gerçekleştiriyorlar” dedi.
Türkiye gelişmekte olan ülkelerin içinde ön plana çıkıyor
Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler arasında önemli bir yere sahip olduğunun da altını çizen Altay, ABD hariç diğer Batı Avrupa ve gelişmiş ülkelerde iş gücünün azaldığını, gelişmekte olan ülkeler de ise iş gücünün arttığını belirtti. Gelişmiş ve gelişmekte olan 40 ülke arasında Türkiye’nin öneminden de bahseden Altay, Türkiye’nin nüfus artış hızında 11. sırada yer aldığını aktardı.
Altay, şu ifadeleri kullandı: “Gelişmiş ülkelerde ortalama yaş 40 iken, gelişmekte olan ülkelerde 28, Türkiye’de ise 29,6’dır. Gelişmiş ülkelerin ekonomileri 23 yılda yüzde 29 küçülürken, gelişmekte olan ülkelerin ekonomileri yüzde 29 arttı. Gelişmiş ülkeler kişi başı gelirini 23 yılda 1,8 kat artırırken, gelişmekte olan ülkeler kişi başı gelirlerini 7,5 kat artırdı. Türkiye ise, 5,6 kat artırarak bu oranda 9. sırada yer alıyor.“
Küresel cazibe merkezinin batıdan doğuya Türkiye üzerinden geçtiğini aktaran Canip Altay, gelecek 5 yılda dünyadaki stratejik ülkelerin Meksika, Endenozya, Güney Kore ve Türkiye olarak görüldüğünü ifade etti. Altay, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Hong Kong, Singapur, Tayvan limanlarının ön plana çıktığını ancak, yeni süreçte İstanbul, İzmir, İskenderun ve Mersin limanlarının stratejik konuma geldiğini kaydetti.
KSO'nun bölgesel inovasyon merkezi güzel bir çalışma
Salonda bulunan farklı sektörlerin temsilcilerine Konya sanayisinin gelişmekte olduğunu da söyleyen Altay, Konya’nın ilk ağır sanayi kavramının çıktığı il olduğunu belirtti. Sanayilerde daha fazla katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi gerektiğini dile getiren Altay, katma değeri yüksek ürünlerin bilgiyle üretilebileceğini aktararak, “Konya’nın katma değeri daha yüksek ürünlere yönelmesi gerekiyor. Konya Sanayi Odası’nın yürüttüğü Bölgesel İnovasyon Merkezi bu bağlamda güzel bir çalışma olmuş. Konya Türkiye’nin ABD’si olmuş durumda. Bölgesel İnovasyon Merkezi ile de Konya firmalarının geleceğine destek verilecektir” ifadelerini kullandı.