4. SANAYİ DEVRİMİ'NDE BAŞARININ YOLU EĞİTİMDEN GEÇİYOR

Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından “AR-GE Reform Paketi ve 4. Sanayi Devrimi Toplantısı” gerçekleştirildi. Programda konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Türkiye’nin 4. Sanayi Devrimi’nde başarılı olabilmesinin yolunun eğitimden geçtiğini söyleyerek, reform vurgusu yaptı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürü Anıl Yılmaz’ın da katıldığı programda konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, 4. Sanayi Devrimi’nin küresel ekonomide güç dengelerini yeniden oluşturacağını söyledi. Türkiye’nin 4. Sanayi Devrimi’nde başarılı olabilmesinin yolunun özellikle eğitimde yapılacak reformlarla mümkün olacağını aktaran Kütükcü, “Ülkemiz için 4. Sanayi Devrimi’nde başarılı olmanın yolu eğitimden geçiyor. Alın teriyle çalışan işgücünün yanı sıra, bilişim yetkinlikleri gelişmiş, akıllı makineleri kontrol edebilen ve yönetebilen, üretim teknolojisinden çıkan verileri analiz ederek doğru kararlar verebilen iş gücüne olan ihtiyaç daha fazla artacak. Böylesine geniş bir insan kaynağı havuzu, ancak Endüstri 4.0’ın devlet politikası haline getirilerek, eğitim sisteminde köklü reformlar yapılmasıyla oluşturulabilir. Artık eğitim sadece bilgi vermek olmamalıdır. Eğitim, tasarımı, üretimi ve bilgisayar programlarını yazabilmeyi de içermelidir” şeklinde konuştu.

Ülke olarak bu yeni dönemin ıskalanmaması gerektiğinin altını çizen Kütükcü, Ar-Ge reform paketinin bu yolda kritik öneme sahip olduğunu kaydetti. Kütükcü, yapılan reformların hızla ekonomiye katkıda bulunmasını temenni etti.

Verimliliği artırmanın yolu KOBİ’lerden geçiyor

Daha sonra konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürü Anıl Yılmaz da, KOBİ’lerin önemine dikkat çekti. Verimliği artırmanın yolunun KOBİ’lerden geçtiğini kaydeden Yılmaz, KOBİ’lerin ölçek büyütmesiyle ülke olarak çok daha üst seviyelere yükselebileceğimizi ifade etti.

Konya Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Uğur Özalır da, Ar-GE yapabilecek firmaları ziyaret edip, Bakanlığın bu konudaki çalışmaları hakkında bilgi verdiklerini söyleyerek, sanayinin sorunlarını da yerinde tespit ettiklerini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Ar-Ge Reform Paketi ile ilgili sunumlar yapıldı.