"BEKLENTİLERİNİZİ ASLA BOZMAYIN"

Ekonomi Uzmanı, Odeabank Genel Müdür Yardımcısı Serkan Özcan’dan Konyalı sanayicilere 3 önemli öneri:

- Beklentilerinizi asla bozmayın.

- Fizıbıl olduğuna inandığınız, karlı projelerden vazgeçmeyin.

- Türkiye ve ticaret yaptığımız ülkelerdeki ekonomik, politik gelişmeleri takip edin.

Odeabank Ekonomik Araştırmalar ve Stratejik Planlama Genel Müdür Yardımcısı Serkan Özcan, Konya Sanayi Odası Ağustos Ayı Genişletilmiş Meclis Toplantısı’nın konuğu oldu. Meclis Başkan Yardımcısı Kadir Büyükkara başkanlığında toplanan KSO Meclisinde, Türk para politikası, Türkiye’de ve küresel ekonomide yaşanan son gelişmeleri analiz eden Özcan, sanayicilere “Beklentilerinizi asla bozmayın. Uzun dönemde, fizıbıl olduğuna inandığınız, getirisi en çok olacak alanlarda projelerden vazgeçmeyin. Ancak böyle dönemlerde kredi riskini minimize eden şeylere bir miktar dikkat etmek lazım. Küresel ekonomiyi ve ticaret yaptığınız ülkelerdeki gelişmeleri yakından takip edin” önerilerinde bulundu.

Meslek Komitesi üyelerinin de katıldığı Genişletilmiş Meclis Toplantısında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü ise, son 10 yılda ekonomide yapılan reformlar ve iş dünyasının gayretinin Türkiye’yi önemli bir noktaya taşıdığını, ancak 2023 hedefleri için artık yüksek katma değeri önceleyen, Ar-Ge ve inovasyonu özendiren bir restorasyona ihtiyaç olduğunu söyledi. Küresel krizin etkilerinin daha fazla yüksek katma değerli üretimle kırılabileceğinin altını çizen Başkan Kütükcü, bu anlayışla Konya Sanayi Odası’nın Türkiye’nin ilk Bölgesel İnovasyon Merkezi’ni hayata geçirdiğini, yapım sözleşmesi imzalanan merkezin en kısa sürede sanayicilerin hizmetine sunulacağını anlattı.

Konya’da artık işletme ölçeklerinin büyümesi gerektiğini ifade eden Kütükcü, “Hedeflerimizi yakalayabilmek ve iddiamızı sürdürebilmek için işletmelerimizin, sektörlerimizin bir büyüme stratejisi olmalı. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Ekonomiyi sanayi üzerinde büyütmeliyiz

Konya Sanayi Odası’nın Ağustos ayı Genişletilmiş Meclis Toplantısına konuk olan Odeabank Ekonomik Araştırmalar ve Stratejik Planlama Genel Müdür Yardımcısı Serkan Özcan, konuşmasında sık sık ‘istikrar ve üretim’ vurgusu yaparak, “Eğer cari açık veriyorsanız, finansman bulmak zorundasınız. Biz Türkiye olarak her zaman finansman buluruz. Ancak mesele finansmanın maliyetidir. Bizim ucuz maliyetle finansman bulup, bu ucuz maliyetle katma değeri yüksek sanayi oluşturmamız, ekonomiyi bu sanayi üzerinde büyütmemiz lazım. Bunun için de, istikrar çok önemli” ifadelerini kullandı.

2023 hedeflerinin ötesine geçebiliriz

Özcan, Türkiye’nin küresel ekonomideki gelişmelerden etkilenmesinin doğal olduğunun altını çizerek, “Küresel ekonomideki gelişmelerden elbette ki etkileneceğiz, ama bu ülke artık uluslar arası krizlerden bundan 5-10 yıl önce etkilendiği gibi etkilenmez. Bu yüzden kimse umudunu kırmasın. Türkiye, artık Süper Lig’de oynuyor.  Herkes ferasetle, cesaretle ve adaletle davranmalı. Bunu sağlarsak, istikrar ortamıyla birlikte 2023 hedeflerinin ötesine bile geçebiliriz” şeklinde konuştu.

Özcan, Türkiye ekonomisinin dünyada yaşanan gelişmelerden, Hindistan, Brezilya gibi BRIC ülkelerinden daha az etkilendiğinin altını çizerek, ekonomide bir şeyi bozmak için beklentileri bozmanın yeterli olacağını, ancak kimsenin zaman zaman oluşturulmaya çalışılan olumsuz havaya kapılmasına gerek olmadığını anlattı.

2013 büyüme tahminimiz yüzde 3.6 civarında

Özcan, önümüzdeki dönemde Türk lirasında yeniden bir değerlenme görüleceğini, hem faizlerde yüzde 7.5 civarına bir gerileme sağlanacağını, hem de ekonomik aktivite de çok kötü olmayan bir yıl geçirileceğini bildirerek, Türkiye’nin 2013 yılında yüzde 3.6 civarında büyüyeceğini tahmin ettiğini ifade etti.