Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

DIŞ TİCARET EĞİTİM PROGRAMLARI KSO’DA BAŞLADI

DIŞ TİCARET EĞİTİM PROGRAMLARI KSO’DA BAŞLADI

 Konya Sanayi Odası ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri işbirliğiyle düzenlenen Dış Ticaret Eğitim Programları başladı. Konya Sanayi Odası’nda 5 gün boyunca devam edecek programda konuşan eğitimci-danışman Nilüfer Arıak, ihracat yapmak için öncelikle şirket kurarak vergi mükellefi olunması ve bir ihracatçı birliğine üye olunması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin dış ticaret rejimi en liberal ülkelerden birisi olduğunu, ihracat konusunda neredeyse hiçbir kısıtlama olmadığını anlatan Arıak, “Türkiye’de ihracat veya ithalat kanunu diye bir kanun yok. Bu konular sık sık değişen tebliğlerle yönetildiği için ihracat rejimi, ithalat rejimi var. Bu rejimlerle ilgili değişiklikler de güncel olarak, Ekonomi Bakanlığı’nın sitesinden takip edilebilir” dedi.

 En fazla ihracat limitetlerden

 Türkiye’nin şu anda en fazla ihracatı limitet şirketler üzerinden yaptığını, ülkede 700 bin kadar limitet şirket olduğunu bildiren Arıak, dış ticaret açısından limitet, anonim veya şahıs şirketinin yasal olarak bir farklılığının olmadığını, ancak dış ticaretin dışında şahıs şirketlerinin TÜBİTAK desteklerinden yararlanamadığını, halka açılmak isteyen şirketin ise anonim şirket olması gerektiğini belirtti.Arıak, ihracatı, ‘bir malın gümrük hattını geçmesi’ olarak tanımladı ve her malın ihraç edilemeyeceğini anlattı.  Negatif listede yer alan bazı ürünlerin ihracatının yasak olduğunu ve bu listenin sürekli değişebileceğini anlatan Arıak, “Ancak bu konuda Türkiye daha rahat bir ülke. Ülkemizde negatif listedeki ürünlerin sayısı 4-8 arasında değişiyor. Mesela şu anda sadece datça hurması, sığla yağı, odun kömürü gibi birkaç ürünün ihracatı yasak” şeklinde konuştu.

 İthalat daha kuralcı

İhracat yapmak isteyen firmaların bir ihracatçı birliğine kayıt olması gerektiği, fakat ithalat yapmak için böyle bir zorunluluk olmadığı bilgisini veren Arıak, “Ancak İthalat, ihracata göre daha korumacıdır. Çünkü herkes kendi iç pazarını korumak istiyor. Bu yüzden çok iyi gümrükçülerle çalışmak lazım” ifadelerini kullandı.

Firmaları ihracata yönlendirmek ve küresel rekabet güçlerini artırmak amacıyla düzenlenen Dış Ticaret Eğitim Programları 8 Kasım 2013 Cuma gününe kadar Konya Sanayi Odası’nda devam edecek. Programların sonunda katılımcılara, sertifika verilecek.