“İKLİM BENİM, DEĞİŞECEĞİM” SÖYLEŞİSİ YAPILDI

Avrupa İklim Diplomasisi Haftası kapsamında AB Türkiye Delegasyonu ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından, Konya AB Bilgi Merkezi’nin destekleriyle “İklim Benim, Değişeceğim” söyleşisi gerçekleştirildi.  Online olarak yapılan toplantıya Finlandiya Ankara Büyükelçisi Ari Maki, Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Veli Tekelioğlu ile misafirler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Veli Tekelioğlu, Konya Sanayi Odası bünyesinde 12 yıldır faaliyetlerini yürüten Konya AB Bilgi Merkezi'nin toplumsal sorumlulukları hatırlatan çalışmalar gerçekleştirdiğini söyledi. İklim konusunun da toplumun her kesimini ilgilendiren ve daha fazla farkındalığın artması gereken bir konu olduğunu aktaran Tekelioğlu, Konya Sanayi Odası'nın ve Konya Organize Sanayi Bölgesi'nin çevre, temizlik ve geri dönüşüm noktasındaki hassasiyetlerinin de en üst düzeyde olduğunu vurguladı.

Tekelioğlu’ndan çevre sorumluluğu vurgusu

Tekelioğlu, "Konya Sanayi Odamız, çevre sorumluluklarını en iyi şekilde karşılayan oda olarak 2006 yılından bu yana ISO 14001: Çevre Yönetim Sistemi Belgesine sahip bir oda. Bu belgeyi alan ilk odalardan bir tanesiyiz. Türkiye'nin en çevreci OSB'lerinden biri olan Konya OSB'miz ise, toplamda 1 milyon metrekare yeşil alana sahip.  Yine Konya Organize Sanayi Bölgemizde, sıfır atık çalışmalarımız kapsamında 2 yılda 24 bin kilogramlık atık toplayarak ekonomiye geri kazandırdık. 4.5 MW kurulu güce sahip Güneş Enerjisi Santrallerimizde ise 2014 yılından bugüne kadar yaklaşık 30 milyon kWh elektrik üretimi gerçekleştirerek, 12 bin 900 ton karbon salınımını engelledik. Ayrıca hızla genişleyen Konya Organize Sanayi Bölgemizin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, bölgedeki atık su arıtma tesisimizin kapasitesini günlük 25 bin metreküpe çıkarıyoruz. Arıtılmış atık sularımızı, tekrar arıtarak rekreasyon alanlarımızda sulama suyu ve proses suyu olarak kullanma ile ilgili çalışmalarımızı da sürdürüyoruz " ifadelerini kullandı.

Konya'nın çevreye duyarlı bir sanayi inşa ettiğini söyleyen Tekelioğlu, oluşturulan hassasiyet ile gelecek nesillere karşı çevre sorumluluğunun da yerine getirildiğini sözlerine ekledi.

Daha sonra konuşan Finlandiya Ankara Büyükelçisi Ari Maki de, Finlandiya'nın çevre ve iklim konusunda yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Finlandiya Hükümeti'nin 2035 yılına kadar sürdürülebilir iklim politikasına odaklandığını belirten Büyükelçi Maki, bu kapsamda biyo çeşitlilik ve üretimle alakalı birçok yeniliği hayata geçirdiklerini sözlerine ekledi.

Selçuk Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Seda Çankaya'nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantının devamında, Selçuk Üniversitesi Erasmus Koordinatörü Dr. Zerrin Savaşan ile Meteoroloji Mühendisi Bünyamin Sürmeli de sunumlarını gerçekleştirdi.  Program soru ve cevaplar ile devam etti.