IRAK’IN TÜRKİYE’DEN GELECEK BİRÇOK ÜRÜNE İHTİYACI VAR

Irak Ticaret Müsteşarı Raad Kashi Alanı ve beraberindeki heyet, Konya Sanayi Odası’nda, Konyalı sanayicilere Irak pazarını anlattı. Programda Irak’ın Konya ve Türkiye için önemli bir ihracat pazarı olduğunun ve ülkenin Türkiye’den gelecek pek çok ürüne ihtiyaç duyduğunun altı çizildi.

Programda ilk olarak konuşan Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı Tahir Şahin, Irak’ın Konya’nın ve Türkiye’nin önemli ihracat merkezleri arasında bulunduğunu vurgulayarak, yapılan ziyaretler ve iş görüşmeleri ile bu ticaret hacminin daha da artacağını belirtti. Son zamanlarda yaşananlardan dolayı hem Konya’nın hem de Türkiye’nin Irak pazarında kayıplar yaşadığının altını çizen Şahin, tüm kayıplara rağmen Irak’ın halen Konya’nın ihracatında ilk sırada yer aldığını söyledi. Şahin, “Irak, Konya’nın ihracatında birinci sırayı alıyor. Konya, bu yılın Ocak-Kasım döneminde bizim için önemli bir pazar olan Irak’a 172 milyon 346 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. Ayrıca, bizim Irak ile birçok noktada da benzer yönlerimiz var. Bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor” dedi.

Irak’ın Türkiye’den gelecek birçok ürüne ihtiyacı var

Konyalı sanayicilere, Irak pazarı ile ilgili bilgi veren Irak Ticaret Müsteşarı Raad Kashi Alanı de, ihracatın artması için iş birliklerinin önemli olduğunu vurguladı. Irak’ın Türkiye’den gelecek olan birçok ürüne ihtiyacı olduğunun altını çizen Alanı, “Başta demir, çelik, elbise, inşaat, sağlık ve sıhhi üniteler olmak üzere hemen hemen birçok ürüne ihtiyacımız var. Biz de hammadde var sizlerde de hem gelişmiş sanayi hem kaliteli ürünler hem de bilgi ve tecrübe bulunuyor. Bizim diğer komşu ülkelerimizde bu özellikler bulunmuyor. O yüzden Irak’ın Türkiye’den gelecek ürünlere ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

Şu anda Irak’la ticaret konusunda bazı zorluklar yaşandığının gerçek olduğunu aktaran Alanı, zorlukların aşılması noktasında kendilerine resmi belge ile başvuru yapıldığı zaman, bu sorunların çözümü için çalışacaklarını söyledi. Alanı, iki ülkenin ticaret hacminin gelişmesi için özveri ile çalışacağını da sözlerine ekledi. Program, karşılıklı soru ve cevaplar ile devam etti.