İŞ DÜNYASI, TÜBİTAK TEYDEB BİLGİLENDİRME TOPLANTISINA YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ
Konya Sanayi Odası, Ticaret Odası, Ticaret Borsası, KTO Karatay Üniversitesi ve TÜBİTAK işbirliğiyle Konya Endüstri Zirvesi ile iş zamanlı olarak TÜBİTAK-TEYDEB Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Mehmet Çelik’in de katıldığı programa iş dünyası ve akademik camia yoğun ilgi gösterdi.
Programın açılışında konuşan TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Mehmet Çelik, Konya’da özel sektör Ar-Ge merkezi sayısının artırılması gerektiğine vurgu yaparak, Konya’nın TÜBİTAK TEYDEB desteklerinden aldığı pay hakkında bilgi verdi.
Konya’da öne çıkan üç alan
TÜBİTAK’ın teknoloji ve yenilik desteklerini anlatan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çelik, KOBİ’lerin TÜBİTAK’ın desteklerinden oransal olarak daha fazla yararlandıklarını ancak miktar olarak düşük kaldıklarını bildirdi. Konya’nın TÜBİTAK TEYDEB desteklerinden aldığı payın artırılması gerektiğini kaydeden Başkan Çelik, “2014 yılında Konya ilimizin yararlandığı özel sektör desteklerinin teknolojik alan dağılımına baktığımızda 3 alanın öne çıktığını görüyoruz. Makina-İmalat Teknolojileri alanı 32 proje ve 3,5 milyon TL hibe destek ile ilk sırada yer alıyor. Öte yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Otomotiv alanlarında yoğunlaşma yaşandığını görüyoruz. Sağlık, Bilişim, Enerji, Metal Sanayi ve Madencilik, İnşaat alanlarında da 3’er proje olmak üzere toplam 15 proje desteklenmiş ve 1,4 milyon TL hibe destek sağlanmıştır” ifadelerini kullandı.
Konya’da bir tane özel sektör Ar-Ge merkezinin bulunduğunu ve bu sayının mutlaka artırılması gerektiğini ifade eden Çelik, Türkiye’de toplam 165 özel sektör Ar-Ge merkezi bulunduğu bilgisini paylaştı. Çelik, sanayi odaklı bitirme projeleri ile tezler için verilen burslarla ve düzenlenen proje yarışmalarıyla Türkiye’nin Ar-Ge atılımının en önemli hedeflerinden biri olan insan gücünün her anlamda güçlendirilmesinin hedeflendiğini vurgulayarak sözlerini tamamladı.
Aşılması gereken iki sorun
TÜBİTAK gibi kurumların iş dünyası ile birlikte görmekten son derece memnuniyet duyduğunu ifade eden Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Veli Tekelioğlu ise, Türkiye’nin ortak bir sorumlulukla büyütülebileceğinin altını çizdi. Türkiye’nin İleri teknoloji üretim ve ihracat kapasitesinin mutlaka artırılması gerektiğine işaret eden Tekelioğlu, “Bugün tüm dünyanın sorunu büyüme. Bütün ülkeler bir çıkış yolu ararken, Türkiye de pek çok ülke gibi bu çıkış yolunun üretim ve ihracatta olduğunu son yıllarda daha iyi kavramış görünüyor. Hepimiz biliyoruz ki;2023 hedefleri de ağırlıklı olarak ihracat üzerine kurgulanmış durumda. Son 10-12 yılda gösterilen başarı da, bu stratejinin eseri. Son 10 yıla bir göz atacak olursak; Türkiye’nin ihracatının 2.1 kat, Konya’nın ihracatının 3.6 kat arttığını görürüz. Yine Türkiye, son 10 yılda 23 binin üzerinde yeni ihracatçı firma kazandı. İhracatı 1 milyar doları aşan il sayımız son 10 yılda; 8’den 16’ya çıktı. Ancak tüm bu başarılara rağmen aşamadığımız ve kısa bir süre içerisinde de aşmak zorunda olduğumuz bazı sorunlarımız var. Bunlardan birisi; kişi başı ihracat. Üretimde teknoloji yoğunluğumuz düşük olduğu için, kişi başı ihracatımız halen istediğimiz noktada değil. Aşmak zorunda olduğumuz ikinci sorun da; Orta Gelir Tuzağı. 10 bin dolar kişi başı geliri ilk defa 2008 yılında aşan Türkiye, 21 çeyrektir kesintisiz büyümesine rağmen halen 11 bin dolara ulaşamadı” şeklinde konuştu.
İleri teknoloji ihracatını artırmalıyız
Programda konuşan Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ise, ileri teknoloji ürünlerinin payının artırılması gerektiğine vurgu yaptı. Çin, Güney Kore, Meksika, Malezya gibi ülkelerin ileri teknoloji ihracatında yıldızlarının parladığını ifade eden Öztürk, “Son 13 yılda ihracatımız artmasına rağmen ileri teknolojili ürünlerinin payı artmıyor. İleri teknoloji ticaretinin mal ticaretindeki payı büyümeyi geride bırakması ve bunun sonucu olarak da ileri teknoloji ihracatının parasal büyüklüğünün 2030 yılına kadar üç kat artması bekleniyor. Ülke olarak gelecek hedeflerimizi gerçekleştirmek ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek istiyorsak ileri teknoloji ihracatındaki payımızı daha yukarılara taşımak zorundayız” dedi.
Programın devamında TEYDEB Başkan Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Alper Şeker, Mehmet Aslan, Girişimcilik Destekleme Grubu Yürütme Komitesi Sekreteri Dr. Vedat Sinan Tandoğan ve Mali Denetleme ve Sözleşmeler Müdürlüğü Uzmanı Sinan Özer TÜBİTAK’ın destek programları ile ilgili bilgiler vererek, katılımcıların sorularını yanıtladı.