Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

İŞ DÜNYASI VE EĞİTİM CAMİASI 3. MESLEKİ TEKNİK EĞİTİM ZİRVESİ’NDE BULUŞTU

İŞ DÜNYASI VE EĞİTİM CAMİASI 3. MESLEKİ TEKNİK EĞİTİM ZİRVESİ’NDE BULUŞTU

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından organize edilen 3.Mesleki Teknik Eğitim Zirvesi Sivas’ta, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye’nin 80 şehrinde yer alan OSB Başkanları ve yöneticilerinin yanı sıra, eğitim camiası ve iş dünyasından pek çok ismin katıldığı zirvenin açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı ve OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, “Mesleki eğitim meselesini çözmeden Türkiye’yi kalkındıramayız. OSBÜK olarak biz bu konuda OSB’lerimizle birlikte tüm sorumluluğumuzu yerine getirmeye hazırız” dedi.

Mesleki eğitimin Türkiye’nin en önemli meselesi olduğunun altını çizen Kütükcü, bugün Türkiye’de her 100 gençten 27’sinin ne okuduğunu ne çalıştığını vurgulayarak “15-29 yaş grubundaki 18 milyon kişiden 5 milyona yakını eğitimde de yok, üretimde de. Bizim bu insanları bir an önce üretime dahil etmemiz şart” şeklinde konuştu. Türkiye’de her gencin her sabah kendisini uyandıracak bir amaca, bir motivasyona ihtiyacı olduğunu da kaydeden Kütükcü, gençlerini iyi bir mesleki eğitim sistemi ile eğiterek üretime dahil eden bir Türkiye’nin önünde kimsenin duramayacağını ifade etti.

OSB’lerden 300 OSB’de 300 teknik kolej projesine tam destek

Kütükcü, bakanlığın 300 OSB’de 300 teknik kolej projesini de desteklediklerini vurgulayarak, şunları söyledi: “Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile Milli Eğitim Bakanlığımızın destekleriyle biz bu kolejleri OSB’lerde kurarak, başarılı bir noktaya taşımak istiyoruz. 56 yıldır Türkiye’nin üretimine güç veren OSB’ler artık mesleki eğitim konusunda da Türkiye’de rol model olacak. Biz hem devlet hem de özel sektör olarak eğitime sürekli olarak yatırım yapmak zorundayız. Eğitime yapılan yatırım asla heba olmaz. Makine alırsınız demode olur, fabrika yaparsınız eskir ama insana yaptığınız yatırım ülkeye nitelikli kalkınmayı getirir.”

Hedef mesleki eğitim oranını yüzde 69’a çıkarmak

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, mesleki eğitimi memleket meselesi olarak gördüklerini, ülkenin sürdürülebilir kalkınması için sürdürülebilir bir mesleki eğitim sisteminin şart olduğunu ifade etti. Türkiye’de şu anda mesleki eğitim oranının yüzde 44 olduğunu ve bu oranı yüzde 60’a çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Yılmaz, bu hedefi yakalayacaklarını aktardı.

Yılmaz, “Eğitimi herkes sahiplenirse, Türkiye’nin yarını bugünden güzel olacak. Bu konuda özel sektörümüz de elini taşın altına daha fazla koymalı. Biz bugün bu konuda çok önemli çalışmalar yapıyoruz. Bugün sadece mesleki eğitime ayırdığımız kaynak 13.3 milyar lira,  2002 yılında eğitimin tamamına ayrılan kaynaktan daha fazla” diye konuştu.

OSB’lere kurulması planlanan kolejlere de değinin Yılmaz, OSB’lere “Siz Sanayi Bakanlığımızla birlikte bu kolejleri kurun, biz taşıma ücretlerini karşılarız” dedi.

Mesleki eğitimde kalite vurgusu

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de, bakanlık olarak yaptıkları çalışmalardan bahsederek, okul ve işyerinin uyumlu olması gerektiğine dikkat çekti. Bakanlık olarak mesleki eğitimde kaliteyi artıracak ve meslek liselerinin algısını düzeltecek her türlü düzenlemeye yapacaklarını kaydeden Özlü, “Türk sanayisi bizden donanımlı insan kaynağı istiyor. Bunu sağlamak bizim boynumuzun borcu. Ayrıca teknik OSB’lerde teknik kolejler kurmak için de seferber olarak, Milli Eğitim Bakanlığımızla koordineli bir şekilde çalışacağız” ifadelerini kullandı. 

Konuşmaların ardından panele geçildi. Panelde Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nuri Gülay, İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürü Kemal Şamlıoğlu gibi panelistler, etkin bir eğitim sistemi nasıl olur, OSB’lerdeki meslek lisesi mezunlarının istihdam politikası nasıl olmalıdır gibi konularda görüşlerini paylaştılar.