İŞTE, TÜRKİYE’NİN İHRACAT DEVLERİ ARASINDA YER ALAN KONYALI FİRMALAR

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçı firmasını açıkladı. İşte Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 58.7’sini gerçekleştiren ihracat devleri arasındaki Konyalı firmalar; Eti Alüminyum, S.S.P. Otomotiv (Aydınlar), Konya Şeker, Atiker.

2014 yılında Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 1000 firması, Konya’da düzenlenen bir basın toplantısında TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından açıklandı. Toplantıya Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Veli Tekelioğlu, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik ile Sanayi Odası ve Ticaret Odasının meclis başkanları da katıldı.

Programda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin 157,6 milyar dolarlık toplam ihracatının yüzde 49,4’ünü ilk 500 ihracatçı firmanın gerçekleştirdiğini söyledi. İlk bin firmanın toplam ihracatın yüzde 58,7’sini gerçekleştirdiğini kaydeden Büyükekşi, ilk bin firmanın bölgelere göre dağılımı hakkında bilgi vererek, “Marmara Bölgesi’nde 591, Ege Bölgesi’nde 137, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 88, İç Anadolu Bölgesi’nde 82, Akdeniz Bölgesi’nde 63, Karadeniz Bölgesi’nde 28 ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde de 11 firmamız ilk bin ihracatçı listesinde yer aldı” dedi.

Konya’dan daha fazla ihracat yapan firma olmalı

İhracatçı ilk bin firma arasında yer alan firmalardan 4 tanesinin Konya firması olduğunu aktaran Büyükekşi, Eti Alüminyum’un 230’uncu sırada, S.S.P. Otomotiv Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş.’nin 256’ıncı sırada, Konya Şeker’in 510’uncu sırada, Konya Atiker Makine’nin de 878’inci sırada yer aldığını ifade etti.

Konya’da ihracata dikkat çekmek istediklerini dile getiren Büyükekşi, ihracat yapan ilk bin firma arasında daha fazla Konya firması görmek istediklerini vurgulayarak, ileri teknoloji ve katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi gerektiğini aktardı. Konya’nın potansiyelinden bahseden Büyükekşi, şunları söyledi: “Konya’da ihracata dikkat çekmek istedik. Burada makine ile un ve unlu mamulleri ürünleri noktasına önemli bir potansiyel bulunuyor. İhracatın Konya’da daha fazla artması gerekiyor.” Programın ardından TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve beraberindeki heyet, Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Veli Tekelioğlu ile birlikte, Atiker Metal'in tesislerini gezdi.