Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

KOBİ VE KÜMELENME DAİRE BAŞKANI EMRAH SAZAK: “DAHA FAZLA İHRACAT İÇİN UR-GE’DEN DAHA FAZLA YARARLANILMALI”

KOBİ VE KÜMELENME DAİRE BAŞKANI EMRAH SAZAK: “DAHA FAZLA İHRACAT İÇİN UR-GE’DEN DAHA FAZLA YARARLANILMALI”

Sektörlerin küresel rekabet güçlerini artırmak amacıyla kümelenme projeleri yürüten Konya Sanayi Odası, kümelenme çalışmalarına devam ediyor. KSO’nun davetiyle Konya’ya gelen Ekonomi Bakanlığı KOBİ ve Kümelenme Daire Başkanı Emrah Sazak, Konya Sanayi Odası bünyesinde yürütülen otomotiv, döküm, ayakkabı ve tarım kümesi üyelerini bakanlığın kümelenme destekleri ile Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (Ur-Ge) destekleri hakkında bilgilendirdi. Konya’nın sektörel kümelenmeyi başarabilen bir yapıya sahip olduğunu anlatan Sazak, Konya’da kümelenmeyi başarabilmiş sektörlerin ihracatlarını daha üst seviyelere taşımaları için UR-GE projelerinden daha fazla yararlanmaları gerektiğinin altını çizdi.

UR-GE’nin firmaları daha rekabetçi kılmak için hedef pazarlara yönelik proje bazlı destekleri içerdiğini ifade eden Sazak, UR-GE’nin asıl amacının firmaların küresel rekabet güçlerini artırarak, sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmak olduğunu bildirdi. Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü ise, KSO’nun 4 sektörde kümelenme projeleri yürüttüğünü, kümelenmeye verilen desteklerin devam edeceğini söyledi.

İhracat stratejilerinin olmazsa olmazı

Ayakkabı Kümesi, Döküm Kümesi, Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi, Konya Tarım Makineleri İmalatçıları İş Kümesi üyeleri ve plastik-kauçuk sanayicileriyle bir araya gelen Ekonomi Bakanlığı KOBİ ve Kümelenme Daire Başkanı Emrah Sazak,  ihracat odaklı rekabet stratejileri geliştirirken sektörün küresel işleyişini ve yapısını anlamanın çok önemli olduğuna dikkat çekti. Sazak, “Firmaların ekosistemleri içindeki ilişkilerini anlamak, üretim ve pazarlama tekniklerini analiz etmek tek başına yeterli olmamaktadır. Bunlara ek olarak küresel ve yerel rakipleri analiz etmek, değişen müşteri beklentilerine ve pazar koşullarına cevap verebilmek, ihracat stratejilerinin olmazsa olmaz koşulları konumundadır. UR-GE tebliği, işte bu noktada makro ve mikro ekonomik bakış açılarının sentezi olan bir model ortaya koymaktadır. Ayrıca Ur-Ge’de proje aşamalarının ilk ayağı olan ihtiyaç analizi süreci aktif ve verimli bir şekilde yönetilmeli. Bu sürecin iyi yönetilmesi takip eden aşamaların daha verimli bir şekilde ilerleyebilmesi için şart. Eğer eksiğimizi doğru teşhis edemezsek sorunu doğru çözemeyiz” şeklinde konuştu. Sanayicilerin Ur-Ge hakkındaki sorularını da cevaplayan Emrah Sazak, Konyalı şirketleri işbirliğine davet ederek, firmalardan proje beklediklerini sözlerine ekledi.

KSO, dört sektörde kümelenme yürütüyor

Konya Sanayi Odası olarak kümelenmeye çok önem verdiklerini ve sektörlerin kümelenme çalışmalarını desteklediklerini belirten Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü ise, KSO bünyesinde Ayakkabı Kümesi, Döküm Kümesi, Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi, Konya Tarım Makineleri İmalatçıları Kümesi olmak üzere dört iş kümesinin bulunduğunu söyledi.

Bireysel olarak alınamayan hizmetlerin, bir araya gelindiğinde daha kolay alınabildiğini vurgulayan Kütükcü, ‘’Dünyada artık yoğun bir rekabet ortamı var. Böylesine bir rekabet ortamında pazarda pay sahibi olmak için çok çalışmalıyız. Ancak günümüzde sadece pazarda pay sahibi olmak da yetmiyor, pazardaki yerimizi korumak için sürekli Ar-Ge çalışmaları yaparak kendimizi geliştirmeliyiz. Türkiye’de ihracata dayalı rekabet stratejilerinin başarılı olabilmesi için sektörlerin küresel ortamda rekabet edebilir bir yapıya kavuşturulması gerekiyor. Sektörlerin kümeleşmeleri, küresel pazarda rakipleriyle daha kolay mücadele vermelerinde etkili olacaktır’’dedi.