KONYALI SANAYİCİLER AR-GE MERKEZİNE YATIRIM YAPTI
Konyalı sanayiciler, Sanayi Odası’nın bu yıl başlattığı Ar-Ge merkezi seferberliğine büyük destek verdi. 2017 yılında Konya’da 10 yeni Ar-Ge merkezi kuruldu. Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Konya’daki toplam Ar-Ge merkezi sayısının 14’e yükseldiğini, hedeflerinin bu sayıyı yılsonuna kadar 20’ye ulaştırmak olduğunu söyledi.
Konya'da Ar-Ge kültürünün arttığının altını çizen Kütükcü, Ar-Ge merkezleri sıralamasında Türkiye’de 8. sırada yer alan Konya’da en fazla Ar-Ge merkezinin makine ve aksamları sektöründe olduğunu vurguladı.
Konya’yı daha ileri taşımanın yolu
Konya'nın ihracatını artırmasının, sanayi şehri niteliğini daha ileri taşımasının yolunun Ar-Ge merkezlerinden geçtiğini dile getiren Kütükcü, Ar-Ge merkezlerinin sayısını ve niteliğini artırmak için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Sanayi Odası olarak, işletmelere bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade eden Kütükcü, "Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla birlikte Konya'da Ar-Ge merkezi bulunan ve Ar-Ge merkezi kurma potansiyeli olan firmalarımız ile bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantıda sanayicilerimize, bu merkezlerin avantajlarını, hangi şartlar ile kurulabileceğini anlattık. Daha sonrasında da bu gündemi hep sıcak tutarak, işletmelerimizle birlikte olduk. Bugün gelinen nokta bizleri son derece mutlu ediyor. Şu anda 14 firmamız Ar-Ge merkezini kurdu. Sanayicilerimiz burada şirketlerinin rekabet üstünlüğünü artıracak, kendi sektörlerini ve şehrimizi ileriye taşıyacak çalışmalara başladı” dedi.
Ar-Ge seferberliğine büyük destek
Konyalı sanayicilerin, Konya Sanayi Odası’nın 2017 yılında başlattığı Ar-GE merkezi seferberliğine büyük destek verdiğinin altını çizen Kütükcü, Ar-Ge merkezlerinin büyük bir bölümünün bu yıl içerisinde açıldığına işaret etti. 2012 yılında tek olan Ar-Ge merkezinin 2015 yılında 2'ye çıktığını belirten Kütükcü, "2016 yılında girişimcilerimiz, iki yeni Ar-Ge merkezi daha açarak bu sayıyı 4'e yükselttiler. 2017 yılında ise başlattığımız Ar-Ge seferberliğimiz ile birlikte 10 yeni Ar-Ge merkezi daha açıldı ve sayı 14'e yükselmiş oldu. Böylece ilimiz Ar-Ge merkezi sayısında Türkiye’de 8. sırada yer almayı başardı. Önümüzdeki günlerde açılacak olan yeni merkezler ile bu sıralamada daha da üst sıralara çıkacağımızı ümit ediyoruz" şeklinde konuştu.
Ar-Ge'de en büyük atağı makineciler yaptı
Konya'daki Ar-Ge merkezlerinin sektörel dağılımları hakkında da bilgi veren Kütükcü, en çok makine ve teçhizat imalatı sektörünün Ar-Ge merkezi olduğunu bildirdi. Kütükcü, otomotiv yan sanayi, otomotiv tasarım ve mühendislik, ilaç, ambalaj, tarım, gıda, bankacılık ve finans sektörlerinde birer Ar-Ge merkezi olduğunu ifade ederek, makine ve teçhizat imalatı sektörünün yedi Ar-Ge merkezi bulunduğunu sözlerine ekledi.
Konya'da bulunan Ar- Ge merkezlerinin isimleri şöyle:
Aydınlar Yedek Parça Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Çelik-el Tarım San. ve Tic. Ltd. Şti.
Fimak Fırın Makineleri İmalatı San. ve Tic. A.ş.
Helvacızade Gıda İlaç Kimya San. ve Tic. A.Ş.
İmaş Makine Sanayi A.Ş.
Kentpar Otomotiv ve Makine San. Tic. Ltd. Şti.
Konya Şeker Sanayi A.Ş.
Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.
Mepsan Petrol Cih. San. ve Tic. A.Ş.
MPG Makine Prodüksiyon Grubu Makine İmalat San. ve Tic. A.Ş.
MVD Makine Sanayi A.Ş.
Panagro Tarım, Hayvancılık, Gıda San. ve Tic. A.Ş.
Şekeroğlu Kimya Plastik San. ve Tic. A.Ş.
Hürsan Hidrolik Pres ve Takım Tezgahları Sanayi Ticaret A.Ş.