Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

KONYA’NIN BAŞARISI DİĞER İLLERE ÖRNEK OLUYOR

KONYA’NIN BAŞARISI DİĞER İLLERE ÖRNEK OLUYOR

 TÜBİTAK TEYDEB Başkanı Fatih Yülek, devletin TÜBİTAK’a, Ar-Ge yapan işletmelere destek vermesi için 380 milyon lira bütçe verdiğini, ancak bunun yaklaşık 100 milyon lirasının proje yetersizliğinden dolayı iade edildiğini söyledi. Firmalara daha katma değerli projeler yapmaları çağrısında bulunan Yülek, Konya’dan övgüyle bahsetti. Konya’nın TÜBİTAK Ar-Ge desteklerinden en fazla yararlanan 8’inci il olduğunu bildiren Yülek, “Konya, pek çok şehre göre çok iyi durumda. Konya’nın başarısı diğer illere örnek oluyor. TÜBİTAK 1995-2011 yılları arasında Konya’ya 41.4 milyon TL hibe desteği verdi”dedi. 

Konya Sanayi Odası, Ticaret Odası, Ticaret Borsası, KOS ve TÜBİTAK işbirliğiyle KSO’da TÜBİTAK TEYDEB (Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı) Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi. Toplantıya Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mehmet Emin Aydın, Teknokent Başkanı Prof. Dr. Bayram Sade, KTO Yönetim Kurulu Üyesi Metin Sağlam, TÜBİTAK TEYDEB Elektrik Elektronik Grubu Yürütme Komitesi Sekreteri Cemal Zeyar, sanayici ve akademisyenler katıldı.

Üç oda adına toplantının açılış konuşmasını yapan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya’nın önceki yıllarda TÜBİTAK desteklerinde ‘diğer iller’ arasında yer aldığını, ancak yapılan başarılı çalışmalar neticesinde bugün TÜBİTAK TEYDEB desteklerinden en fazla yararlanan 8’inci il olduğunu söyledi. Konuşmasında yüksek katma değerli üretimin önemine dikkat çeken Büyükhelvacıgil, “ Bugün ortalama bir aracın kilogram fiyatı 36 lira, İphone 4 cep telefonunun kilogram fiyatı ise 11 bin 680 TL. Bu yüzden sanayicilerimizin TÜBİTAK desteklerinden de yararlanarak, katma değeri yüksek ürünlere yönelmeleri gerekmektedir” dedi.

Türkiye’de son yıllarda Ar-Ge’ye ayrılan harcamaların önemli oranda arttığını, 2002’de 46 dolar olan kişi başı Ar-Ge harcamasının 2011’de 149 dolara yükseldiğini anlatan Büyükhelvacıgil, tüm bu iyileşmelere rağmen ülkemizde halen Ar-Ge’ye ayrılan payın GSYİH’ya oranının yüzde 1 bile etmediğini bildirdi.

Konya Teknokent Başkanı Prof. Dr. Bayram Sade, KOP bölgesinde 7 üniversite olduğunu, bu üniversitelerin tek teknokentinin ise Konya Teknokent olduğunu söyledi. Şu ana kadar Konya Teknokent bünyesinde 165 proje geliştirildiği, bu projelerin mali bütçesinin 54 milyon lira olduğu bilgisini veren Prof. Dr. Sade, firmaları Konya Teknokent’le daha fazla iş birliği yapmaya davet etti.

Konya’ya 41.4 milyon TL hibe destek

TÜBİTAK TEYDEB Başkanı Fatih Yülek ise TÜBİTAK’ın özel sektöre yönelik Ar-Ge ve yenilik destekleri hakkında bilgi verdi. TÜBİTAK’ın asıl görevinin bilim ve teknoloji politikalarının belirlenmesine katkıda bulunmak olduğunu anlatan Yülek, Türk sanayisinin yenilikçilik kültürünün ve rekabet gücünün artırılmasına katkıda bulunmak için çalıştıklarını ifade etti.

Yülek, 1995 ve 2011 yılları arasında TÜBİTAK’a yapılan proje sayısının 13 bin 604 olduğunu, bu projelerin 8 bin 371’inin kabul edildiğini söyledi. Yülek, Konya’da ise aynı yıllar arasında 441 proje başvurusu olduğunu, 238 projenin ve 181 firmanın desteklendiğini, Konya’ya verilen hibe destek miktarının ise 41.4 milyon TL olduğunu söyledi.

Konya’nın TÜBİTAK hibe desteklerden yararlanmada başarılı bir il olduğun anlatan Yülek, Konya’nın bu başarısının diğer illere örnek olacak nitelikte olduğunu, Konya’nın bugün hibe destekte İç Anadolu’da 3. Sırada, Türkiye’de ise 8. Sırada yer aldığını sözlerine ekledi. 

 TÜBİTAK TEYDEB Elektrik Elektronik Grubu Yürütme Komitesi Sekreteri Cemal Zeyar ise sanayicilerin sorularını yanıtladı.