KONYA’NIN İHRACATI 5 YILDA YÜZDE 46 ARTTI

Konya Sanayi Odası aylık olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı Ahmet Şekeroğlu başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ve meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleşti. KSO Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, meclis toplantısında bir sunum yaparak meclis üyelerine ‘Konya Ekonomisi’ hakkında bilgi verdi. Toplantıda ayrıca, üniversite-sanayi işbirliğinin önemine dikkat çekilerek, Konya Sanayi Odası’nın bu konuda Türkiye’ye örnek bir oda olduğu ifade edildi ve KSO Danışmanlarına Konya sanayisine hizmetlerinden dolayı teşekkür plaketi verildi.

Meclis üyelerine Konya ekonomisi hakkında bilgi veren Başkan Tahir Büyükhelvacıgil, Konya’nın 2012’de yaklaşık 1.3 milyar dolar ihracat yaptığını, 2013 ihracat hedeflerinin ise 1.6 milyar dolar olduğunu söyledi. Türkiye’de en fazla ihracat yapan 14 il arasında, Konya’nın ihracatını en yüksek oranda artıran 4’üncü il olduğunu bildiren Büyükhelvacıgil, ihracatçı firma sayısı bakımından ise Konya’nın bin 283 firma ile, İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa’nın ardından 5’inci sırada yer aldığını ifade etti.

Büyükhelvacıgil, Konya’da ihracatın son 5 yılda yüzde 46 arttığına dikkat çekerek “2012 yılı itibariyle ihracat yaptığımız ülke sayısı 179’a,  ihracatımızda sanayi mamullerinin oranı yüzde 67’ye yükselmiş durumda. Konya sanayisi, son yıllarda gerçekten çok güzel işlere imza attı. Bütün sanayicilerimize ve çalışanlarına teşekkür ediyorum” dedi.

Konya’nın ihracatının bölgeler arasında değerlendirildiğinde yüzde 48 ile Ortadoğu’nun ilk sırada yer aldığını aktaran Büyükhelvacıgil, yüzde 26 ile Avrupa ülkelerinin ikinci sırada, yüzde 10 ile Afrika’nın üçüncü sırada yer aldığı bilgisini verdi.

Üniversite-sanayi işbirliğinde örnek oda

Başkan Büyükhelvacıgil, Konya Sanayi Odası’nın üniversite-sanayi işbirliğiyle Türkiye’ye örnek olacak projeler yürüttüğünü söyleyerek, KSO Danışmanlar Kurulu’na Konya sanayisine hizmetlerinden dolayı teşekkür etti.

Büyükhelvacıgil, danışman hocalarla birlikte bugüne kadar Bilim Merkezi, Bölgesel İnovasyon Merkezi, Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi,   Döküm Kümelenme Projesi, Ayakkabı Kümelenme Projesi, İhracat Koçluğu, Ar-Ge Elemanı Yetiştirme Projesi, Proje Hazırlama ve TEYDEB Eğitimleri Projesi gibi 26 önemli proje gerçekleştirdikleri bilgisini verdi.

Büyükhelvacıgil, Prof. Dr. Mustafa Ersöz, Prof. Dr. Hüseyin Kara, Prof. Dr. Faruk Ünsaçar, Prof. Dr. İbrahim Ercan, Doç. Dr. Ertan Özensel, Yrd. Doç. Dr. M. Atilla Arıcıoğlu, Avukat Orhan Dür ve Mali Müşavir Ali Yerli’den oluşan Danışmanlar Kurulu’na Konya sanayisine verdikleri tüm hizmetlerden dolayı, Meclis Başkanı Ahmet Şekeroğlu ile birlikte teşekkür plaketi verdi.