KONYA'NIN MAYIS AYI İMALAT SANAYİ GÜVEN ENDEKSİ AÇIKLANDI: ARTAN MALİYETLER SANAYİCİYİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

2014 yılına iyi bir başlangıç yapan Konya’da, ihracat rakamlarıyla birlikte İmalat Sanayi Güven Endeksi de artıyor. Konya Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye’nin yerel bazdaki ilk İmalat Sanayi Güven Endeksi’ne göre, Konya’da İmalat Sanayi Güven Endeksi Mayıs ayında 0.2 puan artarak 20.4 puan değerini aldı. Aynı araştırmaya göre, Konya imalat sanayinin yüzde 56,3’ü, bir ay öncesine göre imalat sanayideki genel gidişatın daha iyi olduğunu düşünüyor. Öte yandan, rakamların olumlu yönde seyretmesine rağmen, özellikle imalat sanayinde artan maliyetler üreticileri zor durumda bırakıyor.

Konya İmalat Sanayi Endeksi sonuçlarını değerlendiren Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Konya’da ekonomiye dair rakamların yükseliş eğiliminde olmasının kendilerini son derece memnun ettiğini, ancak imalat sanayinde artan maliyetlerin sanayicilerin rekabet gücünü olumsuz etkilediğini bildirdi. Mayıs 2014’te Konya’da imalat sanayide faaliyet gösteren işletmelerin yüzde 80,7’sinin ortalama birim maliyetlerinde artış yaşadıklarını ifade ettiklerinin altını çizen Başkan Kütükcü, Konya’da ortalama birim maliyetlerin Türkiye genelinden daha çok arttığını ve artış beklentisinin de devam ettiğini vurguladı.

Konya Sanayi Odası ve TEPAV işbirliğiyle yapılan Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi araştırmasına göre, imalat sanayi ile ilgili ortaya çıkan diğer bazı veriler ise şu şekilde:

İmalat sanayindeki genel gidişat daha iyi

Konya imalat sanayinin yüzde 56,3’ü, bir ay öncesine göre imalat sanayideki genel gidişatın daha iyi olduğunu düşünüyor. Daha kötü olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 17,3 olurken, aynı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 26,3 düzeyinde. İmalat sanayideki gidişatta Konya’nın Türkiye geneline göre çok daha iyimser olduğu görüldü.

Mayıs ayında Konya’da imalat sanayiye alt sektörler itibariyle bakıldığında yatırım malları sektörü en iyi performansı gösteren sektör oldu. Bu sektör dışındaki tüm alt sektörler endeks değerinin altında değerler aldı. Yatırım mallarını; gıda ve içecek sanayi, dayanıksız tüketim malları, gıda ve içecek sanayinin dışında kalan dayanıksız tüketim malları, tüketim malları ve ara malları sektörleri takip etti. Alt sektör arasında en düşük değer alan sektör ise dayanıklı tüketim malları sektörü oldu.

Konya’da üreticilerin önümüzdeki döneme ilişkin üretim beklentisi artıyor

Mayıs 2014’te Konya’da imalat sanayide faaliyet gösterenlerin yüzde 36’sı geçtiğimiz 3 aya göre üretimin arttığını ifade ederken, yüzde 67’si önümüzdeki 3 ayda üretimlerinin artacağını belirtti. Buna göre hem geçtiğimiz 3 aya göre üretim hem de önümüzdeki 3 aydaki üretim beklentisi geçen aya göre arttı. Konyalı üreticinin gelecekten umudu artarak devam ediyor.

Mevcut nihai ürün stok düzeyi normal

Üretim ve stok durumunda Konya, Türkiye ve AB’nin balans değerleri karşılaştırıldığında; Türkiye’nin geçtiğimiz 3 aya göre üretimde Konya ve AB’ye göre daha iyi bir performans izlediği görüldü. Önümüzdeki 3 aydaki üretimde ise Konya hem Türkiye’nin hem de AB’nin önünde yer aldı. Öte yandan Konya’daki stok düzeyinin Türkiye ve AB’ye göre normalin altında olduğu görüldü. AB’de stok düzeyi ise normalin üzerinde değer aldı.

Nisan 2014’te Konya’da kapasite kullanım oranı yüzde 61,7 iken, Mayıs 2014’te bir önceki aya göre 10,2 puan düşerek yüzde 51,5 oldu. Türkiye’de kapasite kullanım oranı ise yüzde 74,4 oldu.

Siparişler normal seviyede

Mayıs 2014’te Konya’da imalat sanayide faaliyet gösterenlerin yüzde 35,7’si geçtiğimiz 3 aya göre toplam siparişlerin arttığını ifade ederken, yüzde 66,7’si önümüzdeki 3 ayda toplam siparişlerin artacağını belirtti. Konyalı üreticilerin yüzde 3’ü şu anki siparişlerin normalin üzerinde olduğunu belirtirken, yüzde 86’sı normal seviyede olduğunu belirtti.

Konyalı üreticinin gelecek dönemde siparişlerden umudunun geçtiğimiz dönemdeki sipariş artışlarından daha fazla olduğu görülüyor. Benzer şekilde Konyalı üreticileri önümüzdeki dönemde üretimlerini artıracaklarını da ifade etmişlerdi.

Siparişlere iç piyasa ve ihracat detayında bakıldığında geçtiğimiz 3 aya ve önümüzdeki 3 aya ilişkin iç piyasa sipariş beklentisinin ihracat sipariş beklentisinden daha fazla olduğu görülüyor. Şu andaki sipariş durumunda ise ihracat siparişlerinin iç piyasa siparişlerine göre normalin üzerinde olduğu ifade ediliyor.

Sipariş durumunda Konya, Türkiye ve AB’nin balans değerleri karşılaştırıldığında; geçtiğimiz 3 aya göre Türkiye’nin toplam ve ihracat sipariş performansının Konya’nın üzerinde olduğu, iç piyasa sipariş performansında ise Konya’nın Türkiye genelinden önde olduğu görüldü.

Mevcut sipariş düzeyinde ise iç piyasa siparişlerinde Konya’nın Türkiye’den, ihracat siparişlerinde Türkiye’nin AB’den ve Konya’dan, toplam siparişlerde ise Konya’nın Türkiye’den ve AB’den daha iyi bir performans sergilediği görüldü. Önümüzdeki 3 aya yönelik siparişlerde ise Konya’nın Türkiye genelinden daha iyi bir performans sergilediği görüldü.