Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

KONYA'YI SIÇRATACAK, SÜPER LİGE TAŞIYACAK YATIRIM TALEPLERİ BEKLİYORUZ

KONYA'YI SIÇRATACAK, SÜPER LİGE TAŞIYACAK YATIRIM TALEPLERİ BEKLİYORUZ

Konya Sanayi Odası, Maliye Bakanı Naci Ağbal’ı Konyalı sanayicilerle buluşturdu. Çok sayıda sanayici ve işadamının katıldığı toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, iş dünyasının Maliye Bakanından taleplerini dile getirirken, verilen desteklere de teşekkür etti. Bakan Ağbal ise, Konya’dan övgüyle bahsederek “Süper Teşvik Sistemi içinde Konya'yı sıçratacak, Konya'yı süper lige taşıyacak yatırım talepleri bekliyoruz” dedi.

 Programa iş dünyasının yanı sıra Konya Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Konya Milletvekilleri Muhammed Uğur Kaleli, Ömer Ünal, Vergi Dairesi Başkanı Musa Kazım Ünver, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik ile çok sayıda sanayici ve iş adamı katıldı.

Programın açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, özel sektörü rahatlatan birçok reformu hayata geçirdikleri, kısa sürede yıllardır çözülemeyen meseleleri iş dünyasının gündeminden çıkardıkları için hükümete ve Maliye Bakanı Naci Ağbal'a teşekkür etti.

Konya’dan artı istihdama destek 

Konya'nın ocak ayından bu yana 20 bin yeni istihdam gerçekleştirdiği bilgisini paylaşan Kütükcü, bunun yaklaşık 9 bininin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından başlatılan Milli İstihdam Seferberliği kapsamında gerçekleştirildiğini, 20 bin artı istihdam hedefine ulaşmak için aralıksız çalışmaya devam ettiklerini bildirdi.

Konya'nın tam bir sanayi şehri haline geldiğini söyleyen Kütükcü, ihracatın yüzde 74'ünü sanayi sektörünün oluşturduğunu kaydetti. Türkiye'nin en büyük 3. Organize Sanayi Bölgesi olan Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde 5. Bölge'nin kamulaştırma çalışmalarının sonuna gelindiğini aktaran Kütükcü, "Bölgemizde kamulaştırmada sona geldik. Dava süreci devam eden sadece 5 dosya kaldı. Bu dosyalar da tamamlanır tamamlanmaz 5. bölgemizi yatırıma açacağız. Bu arada 6. bölgenin yer seçimi için de bakanlığımıza dosyamızı ilettik ve resmi müracaatımızı yaptık. Konya’nın üretim çarkları, her zaman olduğu gibi dönmeye devam edecek" şeklinde konuştu.

Kapasite Kullanım Teşvik Sistemi'ne geçmeliyiz

Maliye Bakanlığı'ndan iş dünyasının beklentileri olduğunun da altını çizen Kütükcü, "Mevcut yatırımlarımıza baktığımız zaman yüzde 25’lik bir kapasite açığımız olduğunu görüyoruz. Bunun için yeni yatırımların yanı sıra, mevcut yatırımlarımızı da tam kapasite çalışmaya teşvik edecek bir teşvik mekanizmasına ihtiyacımız var. İşletmelerimizin çalışma sürelerini tek vardiyadan ikiye, iki vardiyadan üçe çıkabilirsek hem üretim hem istihdam artar. Aynı zamanda atıl sermayemizi de kullanmış oluruz. Dolayısıyla ülke olarak bir an önce Kapasite Kullanımı Teşvik Sistemine geçmeliyiz. Ayrıca işletme aşamasında, işletme sermayesi ihtiyacını artıracak vergi uygulamalarından kaçınılması gerekiyor. Temel yaklaşım kazanç üzerinden vergi almak olmalıdır. Yatırım ve üretim sürecinde alınan işlem vergileri mümkün olan en az seviyelere çekilmelidir. Sanayi işletmelerinin yüksek tutarlı devreden katma değer vergisi taşımaları önemli bir sorun. Bu tutarlar finanse edilmek zorunda kalınmakta, bu da doğrudan üretim maliyetlerini artırmaktadır. Öte yandan teknoloji transferi amaçlı yurt dışından sağlanacak mühendislik, patent gibi hizmet ithalatına KDV istisnası getirilmesi, kurumlar vergisinde konsolidasyona izin verilmesi konuları da taleplerimiz arasında" şeklinde konuştu.

Konya’nın büyümesi memnuniyet verici

Konyalı sanayicilerle buluşan Maliye Bakanı Naci Ağbal da, Konya'nın ekonomik ve sosyal hayatta hızlı büyümesinden memnun olduklarını ifade etti.  Konya sanayisinden de övgü ile bahseden Ağbal, "Konya, sanayisiyle kendinden daha fazla söz ettiren ekonomide daha fazla söz sahibi olan birkaç şehir arasına girdi. Ancak ihracatta 1,5 milyarlık bir rakam artık Konya'ya yetmiyor. Hükümetin ve sizlerin de desteğiyle bu rakamları çok yukarı çekeceğimize inanıyorum" dedi.

Konya'ya İhtisas Vergi Dairesi kuruluyor

Konyalı sanayicilerin KDV iadelerini kolaylaştıracak bir adımı da hayata geçireceklerinin müjdesini veren Ağbal, şunları söyledi: "KDV işini kolaylaştırmak, daha nitelikli bir personelle bu işi yapmak üzere Konya'ya da İhtisas Vergi Dairesi kuracağız. Böylelikle Konyalı işletmelerimiz de iade işi olduğu zaman bu birime gidecek ve işlerini kolay bir şekilde halledecekler. Süper Teşvik Sistemi için de Konya'yı sıçratacak, Konya'yı süper lige taşıyacak yatırım talepleri bekliyoruz" diye konuştu.

Türkiye ekonomisinin temelleri sağlam

Konuşmasında Türkiye ekonomisinin diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha başarılı performans gösterdiği bilgisini de paylaşan Bakan Ağbal, "Türkiye ekonomisi son 14 yılda  olağanüstü bir performans sergiledi. 2009 krizinden sonra birçok ülkede büyüme oranları aşağıya gitti. Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkelerin ortalama büyümeleri yüzde 1, yüzde 2'lerde kaldı. Türkiye'nin büyüme oranı, küresel krizin bütün olumsuzluklarına rağmen, içeride yapılan bütün tezgahlara rağmen, demokrasi karşıtlıklarına rağmen, bütün siyasete verilmek istenilen ayarlara rağmen, yüzde 7,4 büyüdü. Gerçekten Türkiye ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu net bir şekilde bu grafik gösteriyor" dedi.

AK Parti Konya Milletvekili Muhammet Uğur Kaleli ise, son 14 yıl içerisinde AK Parti'nin ülkeye yapmış olduğu hizmetleri herkesin bildiğini belirterek, "Bir taraftan ülkeye hizmetle uğraşırken, bir taraftan vesayet gruplarıyla uğraşıyoruz" dedi.

Konya Valisi Yakup Canbolat da, Konya'nın Türkiye'nin en önemli tarım merkezi olmakla birlikte aynı zamanda bugün itibariyle sahip olduğu 9 organize sanayi bölgesi, 44 adet küçük sanayi sitesi, 16 adet özel sanayi alanının yanı sıra bir sanayi ve ticaret şehri olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından program soru-cevap bölümüyle devam etti.