KSO BAŞKANI KÜTÜKCÜ, 10. KOBİ ZİRVESİ’NDE KOBİ’LERİN SORUNLARINI DİLE GETİRDİ

Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, İstanbul’da düzenlenen 10. KOBİ Zirvesi’nde Konya sanayisi hakkında bilgi vererek, KOBİ’lerin sorunlarını dile getirdi. Başkan Kütükcü, Konya için sık sık “KOBİ Başkenti” ifadesinin kullanıldığını, bunun güzel bir ifade olduğunu ancak daha rekabetçi bir Konya için işletme ölçeklerini büyüterek KOBİ Başkenti olmanın ötesine geçmek istediklerini söyledi. Kütükcü, “Bir yandan girişimciliği teşvik edip, özellikle genç girişimcilerimizin girişimlerini büyütmelerine destek verirken, diğer yandan mevcut KOBİ’lerimizin ölçek büyütmesinin yolunu açmalıyız. Bunun için de, işletmelerin yeni teşvik mekanizmalarına ihtiyaçları var” dedi.

TOSYÖV, TOBB ve KOSGEB tarafından düzenlenen İstanbul’daki 10. KOBİ Zirvesi’nde Konya sanayisinde yaşanan gelişmelerle ilgili bilgi veren Başkan Kütükcü, Konya’nın Türkiye’de öne çıkan önemli bir sanayi merkezi olduğuna dikkat çekerek, “Konya olarak, artık sanayinin yükünü kaldıramaz hale gelen Marmara Havzası’nın yükünü paylaşmak istiyoruz. Türkiye, doğusuyla batısıyla, kuzeyiyle güneyiyle kalkınmış bir ülke haline gelsin istiyoruz. Bu topyekün kalkınmayı hep birlikte yapabiliriz ” ifadelerini kullandı.

Yeni bir büyüme stratejisi

Bugün bütün dünyanın sanayiye sığındığının altını çizen Başkan Kütükcü, “Sanayinin rekabet gücünü artırmalıyız. Ülkemizde son 10 yılda yapılan reformlar elbette ekonomimizi daha sağlam bir hale getirdi. Artık küçük dalgalarla yıkılıp gitmiyoruz. Ancak bazı yapısal sorunlarımız da devam ediyor. Cari açık-büyüme dengesi, ithalata bağımlılık, finansmana erişim, insan kaynağı, teknoloji üretememe, yüksek enerji maliyetleri bu sorunların başında geliyor. Bu sorunlar elbette akşamdan sabaha çözülemez ama çözümsüz de değil. Öncelikli olarak, bütün alanları koordine edecek, kaynakların verimli değerlendirildiği, tasarrufu ve yatırımı özendirici, işletmeleri ölçek büyütmeye teşvik eden, verilen teşviklerin ve desteklerin daha iyi takip edildiği yeni bir büyüme stratejisi gerektiği kanaatindeyim” şeklinde konuştu.

Dikkat edilmesi gereken üç konu

Konuşmasında Türkiye’de son zamanlarda yaşanan gelişmelere de değinen Başkan Kütükcü, ülkenin Türk özel sektörünün liderliğinde, yapılan reformların da desteğiyle çok önemli kazanımlar elde ettiğini vurgulayarak, “ Bu kazanımların riske edilmemesi için şu üç yanlış kesinlikle yapılmamalı. Türkiye’nin güvenirliliği asla zedelenmemeli. Türkiye, asla itibarsızlaştırılmamalı. Şartlar ne olursa olsun, üretimden asla vazgeçilmemeli. Bu üç konuda bütün kesimler hassasiyetle davranır, bu süreç doğru yönetilirse bugün yaşananların üstesinden geleceğimize ve dünyaya yeni şeyler söyleyeceğimize inanıyorum” diye konuştu.

Başkan Kütükcü, geniş bir katılımla gerçekleştirilen toplantıda ayrıca KOBİ’lerin finansmana erişim, nitelikli eleman bulamama gibi pek çok sorununu da dile getirdi ve KOBİ’lerin sorunun Türkiye’nin sorunu olduğunu, üreten sanayi tesislerine iktidarıyla, muhalefetiyle herkesin sahip çıkması gerektiğini sözlerine ekledi. Başkan Kütükcü’ye konuşmasının ardından 10. KOBİ Zirvesi’ne katılımlarından dolayı plaket takdim edildi.