KSO, MESLEKİ YETERLİLİK SINAVI YAPTI
Konya Sanayi Odası Ocak ayından itibaren 48 meslek grubunda zorunlu olacak Mesleki Yeterlilik Belgesi için sınavlara başladı. İlk sınav Bürotime firmasında çelik kaynakçıları için yapılırken, ustalar Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için ter döktü. Başarılı olan kursiyerlere belgeleri önümüzdeki günlerde verilecek.
Mesleki Yeterlilik Belgesi bulunmayanların çalıştırılamayacağı iş kolları için harekete geçen KSO, belirlenen 48 meslek grubu içerisinde yer alan çelik kaynakçısı mesleği için yeterlilik belgesi sınavı gerçekleştirdi. Konu ile ilgili bilgi veren Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, mesleki yeterlilik sınavının Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş ve TOBB tarafından kurulan MEYBEM (Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş.) tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.
Belge masrafı işsizlik sigortası fonundan karşılanacak
Türkiye’de 48 meslek grubunda Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu olduğunun altını çizen Kütükcü, “Alüminyum kaynakçısı, CNC programcısı, çelik kaynakçısı, kaynak operatörü, makine bakımcı, metal saç işlemeci, otomotiv mekanikçisi, otomotiv montajcısı, plastik kaynakçısı gibi imalat sanayinin omurgasını oluşturan meslek dalları başta olmak üzere 48 meslek grubunda bu belgeyi bulundurma zorunluluğu var. 2017 yılı Ocak ayından itibaren yeterlilik belgesi olmayanlar, bu iş kollarında çalıştırılamayacak. Bunun için biz de Konya Sanayi Odası olarak üyelerimizin istekleri doğrultusunda mesleki yeterlilik sınavları gerçekleştiriyoruz. Teorik ve uygulamalı olarak yapılan sınavlarda başarılı olan adaylarımız, Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanıyorlar. Son derece titiz bir şekilde gerçekleştirilen sınavda başarılı olan arkadaşlarımızın, nitelikli üretime daha fazla katkı sağlayacağına inanıyorum. Ayrıca, sınavlarda başarılı olanların 2017 Aralık ayı sonuna kadar belge masrafı ile sınav ücreti, 2018 Ocak ayından 2019 Aralık ayına kadar ise belge masrafı ile sınav ücretinin yarısı işsizlik sigortası fonundan karşılanacak” şeklinde konuştu.
Belgesiz çalışan her işçi için 500 TL idari para cezası
Kütükcü, Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu olan iş kollarında, denetimlerin iş müfettişleri tarafından yapılacağını ve kanuna göre belgesiz çalışan her bir çalışan için işverene 500 TL idari para cezası kesileceğini hatırlatarak, bu meslek kollarında istihdam oluşturan sanayicilerin, çalışanlarına belgeyi almaları gerektiğini, bu noktada Konya Sanayi Odası’na başvurmalarının yeterli olacağını sözlerine ekledi.
Konya Sanayi Odası belirlenen 48 meslek grubundan 18’inde MEYBEM aracılığıyla Mesleki Yeterlilik Belgesi verebiliyor. İşte o meslekler:
Ahşap Kalıpçı, Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 3, Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 4, Betonarme Demircisi, Betoncu, CNC Programcısı Seviye 4, CNC Programcısı Seviye 5, Çelik Kaynakçısı, Duvarcı, Isı Yalıtımcısı, İskele Kurulum Elemanı, Makine Bakımcı Seviye 3, Makine Bakımcı Seviye 4, Metal Sac İşlemeci Seviye 3, Metal Sac İşlemeci Seviye 4, Panel Kalıpçı, Seramik Karo Kaplamacısı, Sıvacı.