KSO YÖNETİM KURULU ÜYESİ SÖNMEZ, '4.0 İÇİN AR-GE ZİRVESİ'NE KATILDI

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi tarafından düzenlenen '4.0 için Ar-Ge Zirvesi'ne katılan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hüsamettin Sönmez, Konya sanayisi ile Konya'daki Ar-Ge ve tasarım merkezleri hakkında bilgiler vererek, sanayicilerin Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerinde yaşadığı sorunları dile getirdi.

Konya sanayisinin birçok sektörde söz sahibi olduğunu söyleyen Sönmez, makine sanayi, otomotiv endüstrisi, savunma sanayi, medikal gibi pek çok sektörde Konyalı firmaların öne çıktığını, sektörlerin bu başarısının ihracata da yansıdığını vurguladı. Sönmez, 2008 yılında 887,6 milyon dolar ihracat yapan Konya'nın, ihracatını 10 yılda yüzde 103 artırarak, 2018 yılında 1 milyar 800 milyon dolara ulaştırdığını ifade etti.

Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde 2017 yılı dönüm noktası oldu

Konuşmasında Konya'daki teknoloji geliştirme bölgeleriyle, Ar-Ge ve tasarım merkezlerine de değinen Sönmez, Ar-Ge ve tasarım merkezleri konusunda yakın zamanda büyük bir sıçrama kaydedildiğini anlattı. Sönmez, şunları söyledi: "2012 yılında Konya'da 1 tane Ar-Ge merkezimiz vardı. 2017 yılında Konya Sanayi Odamızın başlattığı Ar-Ge ve tasarım merkezi seferberliğiyle bu sayı 18'e ulaştı. Şu anda da 23 Ar-Ge merkezi, 5 tasarım merkezimiz bulunuyor. Konya, Ar-Ge merkezi sıralamasında Türkiye genelinde 8., tasarım merkezi sıralamasında da 9. sırada yer alıyor. Konya'da en fazla Ar-Ge merkezi yüzde 30,4 ile makine ve teçhizat imalatı sektöründe bulunuyor. Bunu yüzde 13 ile elektrik-elektronik sektörü takip ediyor."

Sanayicilerin Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerinde yaşadığı sorunları da dile getiren Sönmez, başta nitelikli personel olmak üzere Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde yaşanan sorunların çözümü için sanayicilerin,üniversitelerin ve TGB'lerin daha fazla iş birliği geliştirmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.