KSO'DA AR-GE, İNOVASYON VE ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ KONUŞULDU
Konya Sanayi Odası tarafından yürütülen Konya Bölgesel İnovasyon Merkezi Projesi kapsamında “Türkiye’de Ar-Ge, İnovasyon ve Üniversite-Sanayi İşbirliği” konulu seminer düzenlendi. Seminerin açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, Türkiye’nin son yıllarda ekonomide önemli başarılara imza attığını, ancak daha alınacak çok yolun olduğunu ifade ederek, “2023’e giden yol daha çok üniversite sanayi işbirliği, Ar-Ge ve inovasyondan geçiyor. Bunun için inovasyon karnemizi Pekiyilerle doldurmak zorundayız” dedi.
Seminere Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bayram Sade, Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu Başkanı Prof. Dr. Hamit Serbest, Ege Üniversitesi Bilim, Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan, Konya Bölgesel İnovasyon Merkezi Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Ersöz, Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Akman ile çok sayıda akademisyen ve sanayici katıldı.
“Üniversite sanayi işbirliğini geliştirmek zorundayız”
Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü konuşmasında, Türkiye’nin inovasyon konusunda mevcut durumunun yeterli olmadığının altını çizdi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 10 yıl sonra milli gelirden Ar-Ge’ye ayrılacak payı yüzde 3’e çıkarmayı hedeflediklerini açıklamasının kendilerini memnun ettiğini anlatan Kütükcü, “Bu oranı artırmadan rekabet edemeyiz. Bugün, dünyanın en büyük ekonomisi ABD, 16 trilyon dolarlık milli gelirinin yüzde 2.68’ini Ar-Ge’ye ayırıyor. Bu oran Güney Kore’de yüzde 3.42, AB’de yüzde 2. Bizim hedef koyduğumuz dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında, 10’uncu sırada yer alan İtalya’da yüzde 1,32.Türkiye’de ise son yıllarda yakalanan ivmeye rağmen henüz binde 86” şeklinde konuştu.
“2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında nasıl yer alabiliriz?” sorusunun cevabının “İnovasyon” olduğuna dikkat çeken Başkan Kütükcü, “Aynı şey Konya için de geçerli. 10 yıl sonra 15 milyar dolar ihracat yapmak istiyorsak, daha fazla Ar-Ge ve İnovasyon yapacağız. Üniversite sanayi işbirliğini geliştirmek zorundayız. Bu konuda, sanayicilerimize de üniversitelerimize de görevler düşmektedir” ifadelerini kullandı.
Üniversite-sanayi işbirliği kurumsallaşmalı
Seminere katılan Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, geçtiğimiz dönemlerde üniversite-sanayi işbirliğinin bireysel çabalarla yürütüldüğünü, ancak artık bunun doğru olmadığının anlaşıldığını vurgulayarak, sürecin kurumsallaşmasının çok önemli olduğuna işaret etti. Bürokratik engellerin kaldırılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Şeker, esnek bir istihdam modeline geçilmesinin üniversite -sanayi işbirliğinin gelişmesine katkıda bulunacağını söyledi.
Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman ise, KSO tarafından yürütülen Konya Bölgesel İnovasyon Merkezi’nin güdümlü proje desteği kapsamında desteklendiğini, kurumların projelerinin bölgenin kalkınması için çok önemli olduğunu belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından, seminere geçildi.
“Türkiye’de bilim üretiliyor, ama teknoloji üretilmiyor”
Seminerin ilk konuşmasını yapan Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu Başkanı Prof. Dr. Hamit Serbest, “Ar-Ge, İnovasyon ve Toplumsal Kazanımlar” konulu bir sunum yaptı. Prof. Dr. Serbest, Türkiye’nin kendisine hedefler koyduğunu, bu hedeflere ulaşabilmek için hayal gücünü kullanması gerektiğini vurgulayarak, “Hayal gücü, bilgiden daha kıymetlidir” dedi.
Türkiye’nin teknoloji üretim düzeyinin düşük olduğunu ve ileri teknolojiye ihtiyacı olduğunu anlatan Prof. Dr. Serbest, “Türkiye’de üretilen ürünlerin katma değeri düşük. Bilim üretiliyor, ama teknoloji üretilmiyor. Çünkü, bir gelişme stratejimiz yok” ifadelerini kullandı.
“Bölgesel kalkınmada üniversitelerin rolü” konulu bir sunum yapan Ege Üniversitesi Bilim, Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan ise, bölgesel kalkınma için birlikte çalışma kültürüne ihtiyaç olduğunu bildirdi. Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Sukan, birlikte çalışmak için farklılıklara saygı gösterilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı.
Seminerde söz alan Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bayram Sade Konya Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisini anlatırken, Prof. Dr. Mustafa Ersöz, Konya Bölgesel İnovasyon Merkezi hakkında bilgi verdi.