Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

KSO'DA OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE TRENDLER VE FIRSATLAR KONUŞULDU

KSO'DA OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE TRENDLER VE FIRSATLAR KONUŞULDU

Konya Sanayi Odası tarafından, "Otomotiv Sektörünü Dönüştüren Trendler ve Fırsatları" webinarı gerçekleştirildi. Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen webinarda, sektördeki yenilikleri yakalayabilmek için startuplar ile işbirliği yapılması, insan kaynağına ve teknolojiye daha fazla yatırım yapılması gerektiği vurgulandı.

Toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hıfsı Soydemir, otomotiv sektörünün Konya için önemine değindi. Sektörde 400'den fazla firmanın üretim yaptığını, 11 binin üzerinde doğrudan istihdam sağlandığını belirten Soydemir, Konya Sanayi Odası olarak sektörün gelişmesi ve rekabetçiliğinin artması için yoğun gayret gösterdiklerini anlattı. Soydemir, şunları söyledi: "Konya Sanayi Odası olarak, Türkiye’de sektörün ilk kümelenme projesini hayata geçirerek, Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi'ni kurduk. Ur-Ge Projesi yaptık. Son 5 yılda sadece otomotiv sektörüne yönelik 200'ün üzerinde ikili iş görüşmesi gerçekleştirdik. İnşallah önümüzdeki dönem bu çalışmalarımızı artırarak devam ettireceğiz.  Oda olarak, sektöre yönelik yaptığımız en önemli çalışmalardan bir tanesini de 2010 yılından bu yana düzenlediğimiz ve sektörde adeta bir marka haline gelen 'Uluslararası Otomotiv Sektörünün Geleceği- OSEG' Konferanslarımız oldu. 2018 yılında 5.'sini gerçekleştirdiğimiz bu konferansımızı pandeminin ortadan kalkması ile yeniden gerçekleştireceğiz."

İşletim maliyeti daha az olan araçlar hayatımızda olacak

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği Kurucusu Berkan Bayram'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde ilk olarak söz alan Oyak Renault Bilgi Teknolojileri Departman Müdürü Bertan Birtürk,  ürün, insan kaynakları ve süreçler ile ilgili yeni trendleri ve fırsatları değerlendirdi. Birtürk, "Nasıl ki cep telefonları konuşmanın ve mesajların çok ötesine geçtiyse, araçlar da bu yönde gidiyor. Gelecek yıllarda, aracın bakım zamanı geldiğinde, aracınızı kendiniz mi servise götüreceksiniz, yoksa araç servisi kendisi arayıp kendi randevusunu mu alacak? Otonom araçlar, en yakın servise yapay zeka ile kendisi mi gidecek?” sözleriyle sektörün geleceği ile ilgili ifadeler kullandı.

İşletim maliyetleri daha az olan ve emisyonları daha düşük araçların hayatımızda olacağına vurgu yapan Birtürk, bunun bir mecburiyet olduğunu ve mevzuat düzenlemelerinin bu yönde olduğunu hatırlattı.

İnsan kaynağına ve yeni teknolojilere yatırım yapmak gerekiyor

Fark Holding Şirketleri Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Burhanoğlu, sürücüsüz araçların yeni bir trendi beraberinde getirdiğini söyledi. Otomotiv sektör sanayicilerinin bu yeni trende uyması için insan kaynağına ve teknolojiye daha fazla yatırım yapması gerektiğini belirten Burhanoğlu, "Sektörde gelen bu değişim hareketi, otomotivcilerin kabiliyetinin ve süratinin dışında. O yüzden bizim kesin olarak gençlere yatırım yapmamız gerekiyor. Farklı teknolojik alanlardaki startupları desteklememiz lazım. Kendi bünyemizde, farklı alanlarda otomotivin geleceğinde popüler olacak alanlarda uzmanlar yetiştirip, o konuda yatırım yapmak gerekiyor. Otomotiv sanayinde kalıcı olmak istiyorsak, bizim aklı ve bilimi şirketlerimize getirip, geleceğe yatırım yapmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Başarılı startuplar ile Konyalı sanayicileri buluşturmak istiyoruz

Otomotiv Teknolojileri Araştırma Geliştirme Merkezi  (OTAM) Genel Müdürü ve TOSB İnovasyon Merkezi Genel Koordinatorü Ekrem Özcan da, otomotiv yan sanayi sektörünün Konya'nın ihracatında ikinci sırada yer aldığını ve otomotiv sektör temsilcilerinin dönüşümü teyakkuz halinde beklediğini ifade etti. TOSB olarak başarılı girişimciler ile sanayicileri bir araya getirmek istediklerini aktaran Özcan, "Biz, bir yandan kendi içimizde inovasyon yapalım ama diğer yandan da başarılı startuplar ile iş birliği yapabiliriz. Ya onların müşterisi olabiliriz ya da onlara ortak olabiliriz. TOSB İnovasyon Merkezi olarak başarılı start-uplar ile sanayicilerimizi bir araya getirmeye çalışıyoruz. Otomotiv özelindeki bu start-uplar ile Konyalı sanayicilerimizi de bir araya getirmekten büyük mutluluk duyarız" ifadelerini kullandı.

Otomotiv sektörü, endüstri 4.0'a öncülük ediyor

Son olarak konuşan ION Academy Kurucusu Ali Rıza Ersoy ise, Endüstri 4.0'a geçmenin önemine değindi. Otomotiv sektörünün Endüstri 4.0 yolculuğunda diğer sektörlere rol modellik yaptığına dikkat çeken Ersoy, "Otomotiv sektörü öylesine bir fırsat sunuyor ki, ana üreticiler tatlı zorlamalar ile kendi OEM üreticilerinin Endüstri 4.0 yolculuğuna çıkmalarını sağlıyorlar. Bunu başardıkları takdirde, o şehre ya da ülkemize nasıl bir sosyal fırsat sunulabileceğini hepimiz hayal edebiliriz. Ana üreticiler bunu yaparak, çok büyük bir iyilik yapmış olacaklar" diye konuştu.

Program soru ve cevaplar ile devam etti.