KSO'DA ROMANYA PAZARI ANLATILDI

Konya Sanayi Odası tarafından, "Türkiye – Romanya İşbirliği ve Ticari Fırsatlar Webinarı” gerçekleştirildi. İki ülkenin karşılıklı ticaret hacimlerinin konuşulduğu toplantıda, Bükreş Ticaret Müşaviri Sude Gürcan,  DEİK Romanya İş Konseyi Başkanı Ömer Süsli  ve Romanya Türk iş Adamları Derneği Başkanı Güven Güngör, Romanya pazarının avantajları hakkında bilgiler verdi.

Toplantıda ilk olarak söz alan Bükreş Ticaret Müşaviri Sude Gürcan, Romanya'nın Türkiye'nin ihracat sıralamasında 11. sırada yer aldığını, balkan coğrafyasının önemli ticaret merkezlerinden biri olduğunu söyledi. 2019 yılında  iki ülkenin 6,8 milyar dolara yakın dış ticaret hacmi gerçekleştirdiğini belirten Gürcan, Türkiye'den Romanya'ya en çok, makine ve mekanik cihazlar, motorlu kara taşıtları, demir veya çelikten eşyalar, plastik ve mamulleri ürünlerinin ihracatının gerçekleştirildiği bilgisini paylaştı. Gürcan ayrıca, otomotiv, makine, demir-çelik, tarım makineleri, bağışıklık artırıcı ilaçlar ile yaş sebze ve meyve ürün gruplarının da ihracat potansiyeli yüksek olan ürünler olduğunu aktardı.

Süsli: 'Konyalı iş adamlarının Romanya'da yatırım yapmasını isteriz'

DEİK Romanya İş Konseyi Başkanı Ömer Süsli de, iş adamlarını Romanya'ya yatırım yapmaya davet etti. Süsli, "Romanya'da yatırım yapanlara geri ödemesiz teşvikler, destekler veriliyor. Romanya'da 15 binin üzerinde Türk iş adamının yatırımı var. Konyalı kardeşlerimizin de bunların arasında yer almasını canı gönülden isteriz" dedi.

Romanya halkı, Türk iş adamlarını kendileri gibi görüyor

Son olarak konuşan Romanya Türk İş Adamları Derneği Başkanı Güven Güngör de, Romanya ile Türkiye'nin arasındaki ticaret hacminin beklenenden daha az olduğuna dikkat çekti. Güngör, "Romanya ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi ve karşılıklı yatırım iş gücü potansiyelinden çok uzağız. Romanya, yurt dışına açılmak isteyen Türk iş adamları için en uygun yerlerden biri. Ben 19 yıldır Romanya'da yaşıyorum. 90'lı yıllardan bu yana burada iş yapan iş adamlarımız var. Bu ülkenin insanları, Türk yatırımcılarını, Türkleri kendilerinden görüyorlar. Yabancı yatırımcılar karşısında Türk iş adamları daha avantajlı durumda. Bunu değerlendirmemiz lazım. Burada iş geliştirilebilecek birçok alan var. Bunu Türk iş adamları yapmalı" diye konuştu.

Program soru ve cevaplar ile devam etti.