KSO'DA TEKNOLOJİ ODAKLI SANAYİ HAMLESİ ANLATILDI

Konya Sanayi Odası tarafından, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın Konyalı sanayiciler ile bir araya geldiği toplantıda, ön başvuru bitiş süresini 22 Kasım'dan 6 Aralık'a uzattığının müjdesini verdiği Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Sanayicilere program kapsamında izlemesi gereken yollar anlatıldı.

Konya Sanayi Odası ve İktisadi ve Mali Strateji Derneği (TİMADER) tarafından düzenlenen 'Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Bilgilendirme Toplantısı', KSO Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya katılan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Program Koordinatörü Hakan Erten, program ile ithal ara malı oranının azaltılmasının hedeflendiğini ve geleceğin teknolojilerine yön verecek ürünlerin bugünden alt yapısının kurularak, bunların Türkiye'de üretilmesinin amaçlandığını söyledi.

Program kapsamında TÜBİTAK, KOSGEB ve Ar-Ge destekleriyle yatırım teşviklerinin uçtan uca tanımlanacağını, ürünün fikir aşamasından pazara çıkışına kadar desteklendiği bir sürecin işleneceğini ifade eden Erten, "Program kapsamında desteklenen yatırımlar stratejik yatırım teşviki alacak. Kalkınma ajansları yatırımcıların tanıtımında ve üretici-alıcı eşleştirmelerinde aktif rol oynayacak. Bakanlık, destek kararı verilen tüm projeleri takvime bağlayacak, tüm Ar-Ge ve yatırım süreçlerini yakından izleyecek" dedi.

İlk odak sektör olarak makine sektörünün belirlendiğini ve bu kapsamda ön başvuru bitiş süresinin 6 Aralık'ta sona ereceğini hatırlatan Erten, "Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programına başvurular, www.hamle.gov.tr adresinden yapılacak. Burada ilk başvurunun ardından, 31 Aralık 2019 tarihine kadar başvuru belge ve formlarının teslim edilmesi gerekiyor. Başvuruların eksiksiz bir şekilde tamamlanmasının ardından, ön değerlendirme süreci başlıyor. Ürünün öncelikli ürün listesinde olup olmadığı, proje büyüklüğünün asgari proje tutarını karşılayıp, karşılamadığı ve diğer temel kriterleri karşılayıp, karşılamadığı ile ilgili ön değerlendirmenin ardından detaylı değerlendirme sürecine geçiliyor. Burada yapılan değerlendirmenin ardından da proje komite değerlendirmesine sunuluyor. Komitenin projenin desteklenmesine uygunluk kararı vermesinin ardından destekleme başlatılıyor" ifadelerini kullandı.

Program soru ve cevaplar ile devam etti.