Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

KÜTÜKCÜ: \"İHRACATIMIZ 20 YILDA 10 KAT ARTTI\"

KÜTÜKCÜ: \"İHRACATIMIZ 20 YILDA 10 KAT ARTTI\"

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Birlik Vakfı Konya Şubesi tarafından düzenlenen Her Cumartesi Birlikteyiz toplantısına konuk oldu. Konya sanayisi ile ilgili bilgiler veren Başkan Kütükcü, Konya'nın ihracatının 20 yılda 10 kat büyüdüğünü söyledi.

Birlik Vakfı tarafından her cumartesi, vakıf binasında gerçekleştirilen  “Her Cumartesi Birlikteyiz” toplantısının konuğu Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü oldu. Konya'nın artık bir sanayi şehri olduğu bilgisini paylaşan Kütükcü, Şehrin 2007 yılına kadar dış ticaret açığı verdiğini, bu tarihten sonra dış ticaret fazlası veren bir il konumuna geldiğini vurguladı. Konya'nın sadece Ortadoğu ülkelerine ihracat yapmadığına dikkat çeken Kütükcü, "Konya şu anda,  181 ülkeye ihracat yapıyor. En büyük ihracat pazarlarımız, Irak, Almanya, Cezayir, İran, İtalya, Birleşik Devletler, Suudi Arabistan, Polonya, Mısır, Birleşik Krallık. Biz aslında sadece Ortadoğu’ya ihracat yapmıyoruz. Batılı ülkelere de büyük oranda ihracatımız var” şeklinde konuştu.

Konya savunma sanayinde öncü olabilir

Konya'nın güçlü olduğu sektörler hakkında da bilgi veren Kütükcü, "Makine ve aksamları, otomotiv yedek parça, metal döküm, tarım makineleri, gıda, vinç imalatı, ayakkabı, plastik ambalaj ve değirmen makineleri sanayinde önemli bir aktörüz. Bu alanlarda dünya ile rekabet eden şirketlerimiz bulunuyor. Ayrıca, savunma sanayi sektörü de ileriye yönelik şehrimizin öncü olabileceği sektörler arasında yer alıyor. Şu anda savunma sanayi ihracatında ilk 5 il arasında yer alıyoruz. İnşallah daha yukarı sıralara çıkacağız. Bu sektörde kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Bunun yanında, bilişim, yazılım, ilaç ve yenilenebilir enerji sektörleri de Konya'nın gücünü artırabileceği sektörler arasında yer alıyor" dedi.

Konya'daki Ar-Ge merkezi sayısının 16'ya ulaştığının da altını çizen Kütükcü, 2017 yılı başına kadar 4 olan Ar-GE merkezi sayısının 10 ayda kurulan 12 yeni merkezi ile 16'ya yükseldiğini, bir de tasarım merkezi kurulduğunu ifade etti. 12 firmanın daha Ar-Ge merkezi kurma çalışmalarının devam ettiğini aktaran Kütükcü, yıl sonuna kadar konulan 20 Ar-Ge merkezi hedefini geçeceklerini belirtti.

 Konya OSB, bölge sanayicilerinin aradığı elemanı yetiştirecek

Katılımcılara Konya Organize Sanayi Bölgesi'ni de tanıtan Başkan Kütükcü, bölge sanayicilerinin en büyük sorunlarından biri olan nitelikli eleman sorununa çözüm üretmeye çalıştıklarını aktardı. Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne bu bağlamda yapılan yatırımları aktaran Kütükcü, konuşmasına şöyle devam etti: "KOS Bölge Müdürlüğü olarak, okulumuza 200 kişilik yurt kazandırdık. Bunun yanında 4 atölyeden oluşan bir atölye kompleksi ile öğrencilerin daha güzel vakit geçirebilecekleri sosyal tesisi hayata geçirdik. Okulumuza gelmek isteyen öğrencilerimize iş garantisi verdik. Bu yıl,  170 kontenjanımız vardı ve hepsi doldu. 375 puan ve üzeri alan öğrencilerimize burs vermeye başladık. Okulumuz cazibe merkezi haline geldi ve Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız protokolle proje okulu olduk. İnşallah  burada kendi öğrencimizi ve aranan elemanlarımızı yetiştireceğiz."

Programın sonunda Birlik Vakfı Konya Şube Başkanı Orhan Gündüz KSO Başkanı Memiş Kütükcü’ye günün anısına katılım belgesi verdi. Kütükcü de, Gündüz’e “Konya Sanayi Tarihi” ve Konya’daki 8. sınıf öğrencilerine dağıtılan “Geleceğimi Seviyorum, Mesleğimi Seçiyorum” adlı kitabı hediye etti.