KÜTÜKCÜ: “KARİYER YOLCULUĞUNDA BİRİNCİ SERMAYE ÖZGÜVEN”

Selçuk Üniversitesi ile Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği ‘İş Arama Becerileri Semineri’ gerçekleştirildi. Seminere konuşmacı olarak katılan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, gençlere kendilerini sürekli geliştirmeleri gerektiğini söyleyerek, “Kariyer yolculuğunda birinci sermayeniz özgüven. Özgüveni oluşturduktan sonra kendimize hedef koymamız gerekiyor. Bu hedefe ulaşmak için de çalışmak gerekiyor.”dedi.

İş hayatındaki tecrübelerini üniversiteli gençlerle paylaşan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, “Ne iş yaparsak yapalım, işimizi iyi yapmak zorundayız. İşimizi en iyi şekilde yapmakla mükellefiz” şeklinde konuştu.

Gençler kendilerini sürekli geliştirmeli

Üniversitede okuyan gençlerin gündemi ve kendilerini bekleyen işgücü piyasasını takip etmeleri gerektiğini aktaran Kütükcü, teknoloji, yönetim ve ekonomik trendlerin takip edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Gençlerin teknoloji trendlerini sürekli takip etmesi gerektiğini vurgulayan Kütükcü, “Artık dünyada trend endüstri 4.0 dediğimiz, akıllı fabrikalar, akıllı üretim hatları denilen trende doğru gidiyor. Bizi böyle bir dünya bekliyor. Geleneksel üretim metotları yerine, üretim süreçlerinin bilgisayarla kontrol edildiği ve rekabetin hat safhada olduğu yeni bir dünya bekliyor bizi.  Dolayısıyla kendimizi bu yeniliklere hazırlamamız, sürekli öğrenmeye açık olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Verimlilik açığını kapatmak için iş gücü verimliliğini artırmalıyız

Konuşmasında, ülkenin hedeflerine ulaşması için çok çalışmanın tek başına yeterli olmadığını kaydeden Kütükcü, verimlilik açığının kapatılması gerektiğini aktardı. İş gücü verimliliğinin artırılmasının önemine de değinen Kütükcü, şunları söyledi: “OECD ülkeleri ortalamasına göre biz 90 saat daha fazla çalışıyoruz. Ancak, rekabet endeksinde 140 ülke arasında 51. sıradayız. Yani çok çalışıyoruz ama rekabet edemiyoruz. Dolayısıyla verimlik açığımız var. Bu açığı kapatmak için mutlaka iş gücü verimliliğini artırmamız gerekiyor. Bunun için gençlerimizin kendilerini geliştirmesi şart. Bunun yanında üretimlerimizi daha verimli sistemlere dönüştürmeliyiz. Geleneksel üretim metotlarından, kayıpların aza indirildiği, değişik metotlarla üretim sistemlerinin oluşturulduğu yeni dönemi başlatmamız lazım.”

Gençler, kendilerine olan özgüveni kaybetmemeli

Gençlerin kendilerine olan özgüvenlerinin de iş hayatında önemli olduğuna dikkat çeken Kütükcü, iş görüşmelerinde, kariyer yolculuğunda özgüvenin birinci sermaye olduğunu kaydetti. Kütükcü,  “İşveren gözünüzün içine baktığı zaman sizin özgüveninizi hemen test edecektir. Özgüveni sizde görmezse, sizin kendinize güvenmediğiniz bir alanda kimse size güvenmez. Bu özgüveni oluşturduktan sonra kendimize hedef koymamız gerekiyor. Bu hedefe ulaşmak için de çalışmak gerekiyor. Bu kariyer yolunda mutlaka sıkıntılar ve zorluklar olacaktır. Ama ne olursa olsun aceleci olmayın, sabırsız davranmayın. Çünkü hiçbir şey akşamdan sabaha olmuyor. Sürekli iş yeri değiştiren elemana, uzun yıllar çalışma azmi ortaya koymamış kişiye kimsenin güveni olmaz. Ben de iş yerimde gelen özgeçmişlerde buna bakıyorum. Kısa sürede çok iş değiştirdiyse istikrarsız bir yapı vardır. İş hayatında sabırla, iş kariyerinize azimle sahip çıkarak, sabırlı davranmanız beklenir sizden” ifadelerini kullandı.

Kütükcü, gençlere iş hayatlarında, aile hayatlarında ve sosyal hayatlarında ayaklarının yere sağlam basması gerektiğini sözlerine ekledi.