Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

KÜTÜKCÜ: KONYA AR-GE MERKEZLERİNDE İLK 5'TE OLMALI

KÜTÜKCÜ: KONYA AR-GE MERKEZLERİNDE İLK 5'TE OLMALI

Çelikel Tarım Makineleri ile Konya Teknokent arasında imzalanan protokol töreninde konuşan KSO Başkanı Kütükcü, Türkiye Ar-Ge merkezi sayısı sıralamasında 9. olan Konya'yı ilk 5'e çıkarmayı hedeflediklerini söyleyerek, "Konya'nın sanayileşmesinde iddia ortaya koyacaksak, bunun geliştiricisi, geleceği inşa eden göstergesi Ar-Ge çalışmalarımızdır. Dolayısıyla biz Ar Ge ve tasarım merkezi sayısında ilk 5 il içinde olmak zorundayız" dedi.

Üniversite sanayi işbirliğinin geliştirilmesi, Ar-Ge ve inovasyona dayalı akademik çalışmalarla desteklenen büyüme anlayışının hakim kılınması amacıyla Çelikel Tarım Makineleri San. Tic Ltd. Şti. ile Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi arasında protokol imzalandı. Üniversite Sanayi işbirliğinde ara yüz görevini Konya Teknokent/ Selçuk TTO üstlenecek.

Bu protokol ile üniversitelerde üretilen bilginin ve Çelikel Tarım Makineleri’nin yeteneklerinin birleştirilerek Konya/Teknokent Selçuk TTO aracılığıyla ticarileştirilmesi ve ülke ekonomisine katkı sağlaması, Çelikel Tarım Makineleri ile üniversitelerin ortak staj programları düzenlemesi ve tarafların karşılıklı olarak birbirlerinin teknik imkanlarından faydalanması amaçlanıyor.

Kütükcü: Üniversitelerle,  Konya sanayisi daha çok iç içe olacak

Programda söz alan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, tarım arazilerinin önemine dikkat çekti. Konya'daki tarım arazilerinin altın kadar değerli olduğunu ifade eden Kütükcü, bir karış tarım arazisi alanının dahi sanayi alanı olarak kullanılmadığını söyledi.

Konuşmasında, üretim ile bilimin çok yakın bir ilişki içinde olduğunu aktaran Kütükcü, Konya'da üniversite sanayi işbirliğinin yakalandığını, salonda bulunan iş dünyası temsilcileri ile üniversite rektörlerinin bunun en somut göstergesi olduğunu dile getirdi. Yapılan protokolün örnek teşkil edeceğini ve sanayi işletmeleriyle üniversitelerin daha çok omuz omuza olacağını söyleyen Kütükcü, "Bundan sonra üniversitelerimiz ve teknoloji geliştirme bölgelerimiz ile sanayi tesislerimiz daha çok iç içe olacak. Şu anda Konya'da iki tane teknoloji geliştirme bölgemiz,  22 tane Ar-Ge ve tasarım merkezimiz ile yeni bir dönemi başlatmış bulunuyoruz. Bu yeni dönem çok önemli. 2017 yılı başında 4 tane Ar-Ge merkezimiz vardı, 2018'in ikinci ayının başında 22 sayısına ulaştık. Bu son derece kıymetli, bu farkındalığın artarak devam etmesini ümit ediyoruz" şeklinde konuştu.

Yıl sonuna kadar Ar-Ge ve tasarım merkezi sayısını 50'ye çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Kütükcü, şu anda Türkiye Ar-Ge merkezi sayısı sıralamasında 9. olan Konya'yı ilk 5'e taşımak zorunda olduklarını belirtti. Kütükcü, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Konya'nın sanayileşmesinde iddia ortaya koyacaksak, bunun geliştiricisi, geleceği inşa eden göstergesi Ar-Ge çalışmalarımızdır. Dolayısıyla biz Ar-Ge ve tasarım merkezi sayısında ilk 5 il içinde olmak zorundayız. Ar-Ge merkezlerimiz ile sanayi işletmelerimiz üniversite hocalarına kapılarını daha çok açmalı. Hocalarımızın da sanayi işletmelerinin projelerini akademik kariyerlerine etki edecek şekilde etkin bir puanla değerlendirecek olması, bizi doğru modele taşıyor. Bu birlikteliklerin şehrimiz ve ülkemiz için hayırlı olacağına inanıyoruz."

Üniversite sanayi el ele vererek, ekonomiyi desteklememiz gerekiyor

KTO Başkanı Selçuk Öztürk de, “Gelecek yıllarda daha fazla tarım ürününe ihtiyaç duyacak olmamız Çelikel firmasıyla Teknokent arasındaki bu geleceğe bir hazırlık anlamına geliyor. Bize düşen daha fazla üretmek ve mümkün olduğunca üreticilere düşen de bunu adaletli bir şekilde tüm dünyaya dağıtmak. Eğer biz bunları yapabilirsek dünya nüfusu kaç olursa olsun önemi yok herkes refah içinde yaşayabilecektir. Bize düşen daha çok çalışmak, daha çok vergi vermek, daha çok ihracat yapmak ve ekonomik anlamda desteklemek. Üniversitelerimizi bilimsel yeterlilikle desteklemek zorundayız."

Karaer: Öğrenciler bizim imkanlarımızı kullanarak bir adım ileri gitsin

Çelikel Tarım Makineleri San. Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü adına konuşan Adnan Karaer, Çelikel Tarım Makineleri San. Tic. Ltd. Şti.’nin köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, “Ar-Ge merkezi olmamızın getirdiği avantajı, bu protokolle daha da büyük avantaj haline getirme düşüncesindeyiz. Hem firma olarak biz kazanalım, hem de okullarımızdaki öğrencilerimiz bizdeki imkanları kullanarak bir adım daha ileriye gitsin. Hem de bizim vasıtamızla ülkemiz daha da ileriye gitsin diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde düzenli danışmanlık hizmetleri vermeyi amaçlıyoruz

Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Birol Dağ da, yaptığı konuşmada, Konya Teknokent ve Selçuk TTO olarak üniversite-sanayi işbirliği çalışmalarında etkin bir ara yüz olarak hizmet etmeye devam ettiklerini belirterek, “Bölgemizde Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını geliştirmeyi hedefliyoruz. Bünyemizde çalışan üniversite-sanayi işbirliği modülündeki teknik personelimiz yılda ortalama 500 kadar sanayicimizle bir araya geliyor ve bu ziyaretleri neticesinde yıllık ortalama 150 civarında kontratlı Ar-Ge çalışmasına eşlik ediyoruz. Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde sürdürülebilirlik analizi, teknik danışmanlık, mali danışmanlık ve fikri sınai mülkiyet hakları konularında düzenli danışmanlık hizmetleri vermeyi amaçlıyoruz. Protokolün ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

 “Sanayicimizin ihtiyaç duyduğu bilgiyi sunma çabasındayız”

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, bu tür işbirliklerinin giderek arttığını ve artmaya devam edeceğini ifade etti. Bu anlamda Türkiye’de ciddi bir anlayış değişikliğinin yaşandığını anlatan Prof. Dr. Şahin, “Kazan-kazan mantığı’ olmadan bu birlikte çalışma kültürü gelişmeyecek. Bugün bunu aştık hamdolsun. Herkes karşısındakinin önemini, kıymetini, değerini, verdiği emeği çok iyi anlamış durumda ve gereken saygıyı birbirine gösteriyor. Bu birliktelikler de üniversiteler ve odalar açısından son derece önemli. Bizler akademi camiası olarak sanayicimizin ihtiyaç duyduğu bilgiyi tam da ihtiyaç duyduğu zamanda ondan teklif beklemeden ona sunma çabası içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.

Ar-Ge merkezleriyle üniversitelerin ortak bilgi üretimi ve o bilgiyi ürüne dönüştürme gayreti söz konusu olacak

KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Bayram Sade ise, “Üniversite sektör iş birliğinin en üst düzey görüntüsünü görüyoruz. Artık üniversitenin ürettiği herhangi bilginin ürüne dönüşünü değil, Ar-Ge merkezleriyle üniversitelerin ortak bilgi üretimi ve o bilgiyi ürüne dönüştürme gayreti söz konusu olacak” ifadelerini kullandı.

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş de, “İnsan refahının yükselmesi için bilim ve teknolojinin insan hizmetine sunulması gerekiyor. Ürettiğimiz bilginin kısa sürede sektörle buluşturulması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Muzaffer Şeker ise, “Geçmişten aldığımız medeniyet kodlarıyla biz insanlığa paylaşmayı, dayanışmayı sevgiyi yeniden hatırlatarak üretim yapmaya gayret ediyoruz. Üniversitelerimiz sanayimiz ve devletimizle ortak bir noktada buluştuk” İfadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından imza törenine geçildi.