Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

KÜTÜKCÜ: LEASİNG FİRMALARI, UCUZ MALİYETLE SANAYİCİYE DESTEK OLMALI

KÜTÜKCÜ: LEASİNG FİRMALARI, UCUZ MALİYETLE SANAYİCİYE DESTEK OLMALI

Finansal Kurumlar Birliği koordinasyonuyla yürütülen “Leasing ve KOBİ'ler-Birlikte Güçlü Yarınlara” buluşmalarının üçüncüsü Konya’da gerçekleştirildi. Programda konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, leasing firmalarından ucuz ve uygun maliyetler ile Konyalı sanayicilere destek vermelerini istedi.

Finansal Kurumlar Birliği tarafından düzenlenen “Leasing ve Kobiler-Birlikte Güçlü Yarınlara” buluşmalarının üçüncüsü Konya’da yapıldı. Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk ÖZTÜRK, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, BDDK Baş Murakıbı Onur Biçer, Finansal Kurumlar Birliği Genel Sekreteri Ahmet Candan, sanayiciler ve öğrencilerin katıldığı panelde finansal kiralama nedir? nasıl kullanılır? KOBİ'lere sağladığı avantajlar nelerdir? soruları masaya yatırıldı.

Sanayicilerimize uygun ve ucuz finansman sunun

Programda konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Konya'nın bir sanayi şehri haline geldiğini, ihracatın yüzde 74'ünü sanayi mamullerinin oluşturduğunu söyledi. Konya'da yatırım iştahının sürdüğüne ve bununla beraber leasing kullanımının da artığına işaret eden Kütükcü, 2014 yılından bu yana leasing kullanımının iki kata yakın arttığını dile getirdi. Leasing firmalarına Konyalı sanayicilere uygun ve ucuz maliyetler ile destek olmaları çağrısında bulunan Kütükcü, "Konya Organize Sanayi Bölgemizde 5. kısım genişleme alanında sona doğru yaklaştık. Burada inşallah 166 yeni parsel üreteceğiz. Bu sanayicilerimizin yatırımlarında finansman argümanı olarak ucuz, uygun finans modeli ile arkalarında olmanızı bekliyoruz" şeklinde konuştu.  

Leasing İslami finans metotları içerisinde yer alıyor

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk de, finansal kiralama sektörünün İslami finansman metotları içerisinde yer aldığını belirtti. Bu modelin özellikle araç makine satın alımlarında daha hızlı çalıştığına vurgu yapan Öztürk, "2002 yılından bu yana Türkiye’nin ekonomik gelişmesine bakıldığında Konya’nın referansı daha iyi. Türkiye ekonomisinde KOBİ'ler sürükleyici güç. KOBİ'lerin sorunu finansmana hızlı ve ucuz ulaşamamak. Konya yatırıma hala aç, büyüme potansiyeli var. Bunu göz önüne aldığımızda finansmana ihtiyacımız var. Finansman daha hızlı ve ucuz ulaşmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Çiftçi, finansal kiralamayla ilgili bilgilendirilmeli

Konya Ticaret Borsası Hüseyin Çevik ise, çiftçinin finansal kiralama yöntemiyle ilgili bilgilendirilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Konya'nın leasing payı yüzde 11. Bu anlamda Konya'nın üretimin ve ticaretin kalbi olduğunu bir kez daha görüyoruz. Tarımsal üretimin yapıldığı bu şehirde makineleşmenin de son derece önemli olduğunu görüyoruz. Türkiye sıralamasında tarımsal üretimde birinci sıradayız. 2,2 milyon hektar tarım arazisinde 660 bin hektarda sulu tarım yapıyoruz. Hayvancılıkta da lideriz" şeklinde konuştu.

Önceliğimiz KOBİ'lere destek olmak

Finansal Kurumlar Birliği Genel Sekreteri Ahmet Candan da, "Finansal Kurumlar Birliği, KOBİ'lerin en önemli sorunları arasında yer alan "öz kaynak yetersizliği ve krediye erişim" konularında farkındalık oluşturarak, rekabet güçlerinin ve ihracat kapasitelerinin artırılması ve büyüme ve dış pazarlara erişiminin sağlanmasına yönelik destek olmak amacıyla ciddi çalışmalar yapmakta. Bizler Finansal Kurumlar Birliği olarak öncelikle, Türkiye'deki finansman kaynaklarını çeşitlendirmeyi ve üyelerimizce sağlanan alternatif finansman olanaklarının kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Buradaki önceliğimiz elbette, ekonomimizin dinamosu konumunda olan KOBİ'lerimize destek olmak" dedi.

Program soru ve cevapla devam etti.