KÜTÜKCÜ, MECLİS ÜYELERİNİ YERLİ OTOMOBİL VE ÜRETİM REFORM PAKETİ ÇALIŞMALARIYLA İLGİLİ BİLGİLENDİRDİ

Konya Sanayi Odası (KSO) Haziran ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda oda ve Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde yaşanan gelişmeler hakkında bilgi veren KSO Başkanı Memiş Kütükcü, ülkenin gündeminde bulunan yerli otomobil ve Üretim Reform Paketi ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu.

KSO Meclis Başkanı Tahir Şahin'in Başkanlığı'nda gerçekleştirilen toplantıda, uzun bir süredir ülkenin gündeminde olan yerli otomobil konusunu yakından takip ettiklerini söyleyen Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Cumhurbaşkanı'nın bu konuda TOBB'u görevlendirdiğini ve TOBB'un da bunu başarı ile sonuçlandıracağına inandığını söyledi. Yerli otomobil fabrikasının Konya'da kurulması için çalıştıklarını belirten Kütükcü, bunun sadece söylemlerde kalmadığını, bilimsel olarak da çalıştıklarını ifade etti.

Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası ve Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından Konya’da Otomobil Üretilebilirliği Fizibilite Raporu’nun hazırlandığını ve bunun da TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na verildiğini kaydeden Kütükcü, "Otomobil fabrikasının kendi şehrinde kurulmasını isteyen birçok il oldu. Bu konuyu bilimsel olarak, sektörel olarak araştırıp, dersine en iyi çalışan il Konya oldu. Konya’da Otomobil Üretilebilirliği Fizibilite Raporu’nu hazırlatıp, TOBB Başkanımıza ilettik. Toplamda 142 sayfadan oluşan ve içinde yer önerileri dahi bulunan bu rapor, sektörün yatırımcısına rehberlik edecek ve onun cevabını aradığı tüm sorulara yanıt verecek nitelikte bir rapor oldu. Uluslararası bağımsız bir şirket tarafından hazırlanan raporda dünyadaki ve Türkiye'deki otomotiv sektörü araştırıldı. Türkiye'de bu alanda öne çıkan 8 il karşılaştırmalı olarak incelendi. Sonuçta Konya'nın bu fabrika için yatırım yapılabilecek en doğru il olduğu ortaya çıktı" şeklinde konuştu.

Üretim Reform Paketi, sanayiciye büyük avantajlar sunacak

Konuşmasında TBMM’de kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla yürürlüğe girecek olan Üretim Reform Paketi ile ilgili de bilgi veren Kütükcü, en başından bu yana paketin hazırlanmasına büyük katkı verdiklerini ifade etti. Paketin önemli avantajları barındırdığına işaret eden Kütükcü, paket içerisinde yer alan ve sanayiciyi yakından ilgilendiren konuların bazılarını da şöyle sıraladı: "Sanayi sicil belgesi olan tüm sanayicilerimiz bundan sonra elektrik faturalarında ödedikleri yüzde 2'lik TRT payını ödemeyecekler. Planlı sanayi bölgelerinde üretim yapan bütün sanayicilerimiz emlak vergisinden muaf olacak. OSB'lerdeki sanayicilerimiz damga vergisi ile tapu harcı ödemeyecek. Bundan sonra OSB'lerin kurulumlarında alınan ot bedeli alınmayacak. Konya dahil pilot il olarak seçilen 8 ilde şehir içinde kalan sanayi sitelerinin şehir dışına taşınmasını devlet destekleyecek."

Kütükcü, konuşmasının sonunda Konya Sanayi Odası ve Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde gerçekleştirilen aylık faaliyetler hakkında bir sunum yaptı.