MAKİNE SEKTÖRÜ, SON 36 AYIN 29'UNDA İHRACAT LİDERİ OLDU

Türkiye’nin ikinci Marmara havzası olma yolunda ilerleyen Konya, en stratejik sektörlerden biri makine ve aksamları sektöründe yükselen bir ivme yakaladı. Son 36 ayın 29’unda Konya ihracatında lider olan makine ve aksamları sektörü, bu sürede bir milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirdi.

Makine ve aksamları sektörünün ihracatı ile ilgili bilgi veren Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, sektörün 2016 yılında 302 milyon 739 bin dolar ihracatla toplam ihracatın yüzde 22.7’sini gerçekleştirdiğini kaydetti. Kütükcü, son 36 ayın 29'unu ihracat lideri olarak tamamlayan sektörün, Konya Sanayi Odası Dış Ticaret verilerine 2016 yılında 112 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini bildirdi.

“Dünyada tercih edilen markalarımız var”

Konya’nın makine üretiminde çeşitlilik bakımından Türkiye’nin en zengin illerinden biri olduğuna dikkat çeken Kütükcü, "İlkokul kitaplarında tarım şehri, tahıl ambarı olarak anılan Konya’mız, artık bir sanayi şehri haline geldi. Tarımdan gelen gücümüz, sanayimize de güç verdi. Şu anda özellikle tarıma dayalı makine sektörlerimiz başta olmak üzere birçok sektörde, Türkiye'de ve dünyada tercih edilen markalarımız var. Bunun yanında ilimizde, petrol sondaj makineleri, asansör makineleri, araç üstü ekipmanlar, motor yenileme makineleri, muhtelif gıda makineleri gibi geniş bir alanda üretim gerçekleştiriliyor" dedi.

Konya’nın makineleri tıkır tıkır çalışıyor

“Konya'da üretilen makineler Avrupa'dan Asya'ya, Amerika'dan Afrika'ya birçok ülkede tıkır tıkır çalışıyor” ifadesini kullanan Kütükcü, sektörün rekabet gücünün ve ihracat rakamlarının artması için çalışmalar yaptıklarını, bu anlamda özellikle yurtdışı iş gezilerine 2017 yılında da aralıksız devam edeceklerini kaydetti. Kütükcü, ayrıca Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası ve Konya Ticaret Borsası iş birliğinde hazırlanan, makine ve aksamları sektörünün de yer aldığı Sektörlere Göre Hedef Ülke Tespit Raporu'nun makine sanayicilerine yol göstereceğini sözlerine ekledi.

112 Ülkeye İhracat

Konya Sanayi Odası Dış Ticaret Verileri'ne göre makine ve aksamları sektörünün 2016 yılında ihracat yaptığı ülkeler ise şu şekilde: Azerbaycan, B.A.E., Kazakistan, Tunus, Fransa, İsrail, Almanya, Lübnan, İtalya, İran, İspanya, İrlanda, Bulgaristan, Polonya, Mısır, Avusturya, Romanya, Suudi Arabistan, Macaristan, Hindistan, Sudan, Slovakya, Özbekistan, Pakistan, Kırgızistan, İsveç, Hollanda, Rusya Federasyonu, Yunanistan, Portekiz, Belçika, Umman Krallığı, Sırbistan, Fildişi Sahilleri, Türkmenistan, Suriye, Irak, Moldova, Çek Cumhuriyeti, Vietnam, Katar, İsviçre, A.B.D., Finlandiya, Tacikistan, Dubai, Ürdün, Arnavutluk, Malta, Endonezya, Bangladeş, Cezayir, Kıbrıs, Hırvatistan, Güney Afrika, Şili, Mali Cumhuriyeti, Etiyopya, İngiltere, Libya, Kosova, Belarus, Moritanya, Sri Lanka, Ukrayna, Fas, Kuveyt, Yemen, Gürcistan, Cibuti, Malezya, Yeni Zelanda, Senegal, Meksika, Kenya, Avustralya, Brezilya, Slovenya, Afganistan, Nambiya, Singapur, Kongo, Tayland, Makedonya, Norveç, Kore, Angola, Liberya, Gabon, Filipinler, Japonya, Letonya, Tanzanya, Gana, Paraguay, Estonya, Bosna Hersek, Komor, Çin, Peru, Danimarka, Litvanya, Kuzey Osetya, Maritus, Arjantin, Filistin, Dominik Cumhuriyeti, Kanada, Mozambik, Burkina Faso, Kolombiya, Bolivya.