MİLLİ İSTİHDAM SEFERBERLİĞİNDE BÜYÜK BULUŞMA
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda başlatılan Milli İstihdam Seferberliği’ne Konya’dan büyük destek. Konya iş dünyası, siyasiler ve kamu kuruluşlarının temsilcileri Vali Yakup Canbolat önderliğinde Mevlana Kültür Merkezi’nde toplanarak, “Konya olarak üzerimize düşeni yerine getireceğiz” mesajı verdi.
Toplantıya Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Osman Karamercan, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Emrah Keleş, SGK İl Müdür Murat Mustafa Yavuz ile çok sayıda sanayici, iş adamı katıldı.
Vali Canbolat: “Konya’nın destek vereceğine gönülden inanıyorum”
Toplantının açılışında konuşan Konya Valisi Yakup Canbolat, Konya iş dünyasının milli istihdam seferberliğine tüm imkanlarla katkı sağlayacağına inandığını söyledi. Türkiye'nin kalkınması için sorumluluk hisseden tüm kesimlerin el ve gönül birliğiyle gayret göstermesi gerektiğinin altını çizen Canbolat, şöyle konuştu: "Konya iş dünyası olarak milli istihdam seferberliğine tüm imkanlarımızla katkı sağlayacağız. Kültür ve medeniyetimizin en önemli şehirlerinden olan Konya ilmin merkezi olduğu kadar milli ekonominin de en önemli yerlerinden biridir. Bu nedenle Konya üretir ve gelişirse Türkiye gelişir, başarır ve kalkınır. 15 Temmuz'da milli direniş ve duruşun destanını yazan Konya'nın Sayın Cumhurbaşkanımızın bu çağrısına da gönülden destek vereceğine inancımız tamdır."
Akyürek: “İşadamlarımız ülkemiz için ve daha çok istihdam üretmek için çalışıyor”
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise 15 Temmuz'dan sonra yaşanan durumun, yeni bir İstiklal Savaşı olduğunu söyledi. "Bugün bölgedeki ülkeler istikrarlı olsaydı Türkiye'nin ihracatı 200 milyar doları geçmiş olurdu" diyen Akyürek, şöyle devam etti:"10 binlerce Tır, sürekli mal taşıyor olurdu. Sağolsun işadamlarımız ülkemiz için ve daha çok istihdam üretmek için çalışıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak bizim de mevcut istihdamımız 10 bindir. Karatay ve Selçuklu Belediyelerimizle birlikte 15 bin doğrudan istihdam üretmiş oluyoruz."
Öztürk: “Ekonomik saldırılar hızlandı”
Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk ise, Türkiye'nin siyasi anlamda olduğu gibi ekonomik anlamda da zorlandığını belirtti.
15 Temmuz'dan sonra ekonomik saldırıların hızlandığını ifade eden Öztürk, şunları kaydetti: "Kredi derecelendirme kuruluşları önce Türkiye'nin notunu değiştirmeyeceğini dile getirdi. Sonra Türkiye'nin notunu aleyhte değiştirdi. Ardından döviz kuru üzerinden bir operasyon yapmaya çalıştılar. Doları 3,90 seviyesine kadar çıkarttılar. Şimdi de işsizlik üzerinden bir operasyon yapılmaya çalışılıyor. Bu oyunları bozmak için üyelerimizle referanduma kadar 20 bin ek istihdam hedefliyoruz."
Kütükcü: “Cumhurbaşkanımızın talebine karşılık oluşturmalıyız”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Milli İstihdam Seferberliğini başlattığı Türkiye Ekonomi Şurasına katılarak OSB’lerin sorunlarını dile getiren Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü ise, konuşmasında iş dünyasının başarısına dikkat çekerek, bu başarıyı gölgelemek isteyenler olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin 15 Temmuz’da topyekun kaybetmenin eşiğinden döndüğünü anlatan Kütükcü, “Türkiye’nin neden böyle bir istihdam seferberliği başlatmak zorunda olduğunu aslında hepimiz biliyoruz. Ülkemizin üzerinde son yıllarda yürütülen algı operasyonlarının ekonomi ayağıyla şu anda üzerimize geliyorlar. Ama tüm bunlara rağmen sanayicilerimiz bugüne kadar büyük bir mücadele verdi. Bu anlamda ülkemizin ve Konya’nın performansı her türlü övgüye değer. Bu iş dünyamızın başarısı. Ancak bu başarıyı işsizlik üzerinden gölgelemek isteyenler var. Biz iş dünyası olarak bu tabloyu tersine çevirmek zorundayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın çağırısının amacı da bu. Bizler iş dünyası olarak, Cumhurbaşkanımızın bu talebine karşılık oluşturmalıyız. Çünkü biz 15 Temmuzda topyekun kaybetmenin eşiğinden döndük. Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayeti ve milletimizin feraseti ile büyük bir sınavı ucuz atlattık. Bunu asla unutmamalıyız. Şimdi bu milli istihdam seferberliğine, her türlü rakamsal verinin ötesinde, birlik ve beraberlik içerisinde katkıda bulunmalıyız. Konya olarak bu işin üstesinden gelecek potansiyelimiz var” şeklinde konuştu.
Kütükcü’nün ardından söz alan KTB Başkanı Hüseyin Çevik ve KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan da istihdam seferberliğine destek vereceklerini ifade etti. Konuşmaların ardından söz alan iş adamları ile istişareler yapıldı ve Konya’nın vatanına, ülkesine bağlı bir şehir olarak bu seferberliğe de var gücüyle destek vereceğinin altı çizildi.