Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

OSBÜK AKDENİZ OSB'LERİNİN SORUNLARINI DİNLEDİ

OSBÜK AKDENİZ OSB'LERİNİN SORUNLARINI DİNLEDİ

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu tarafından organize edilen OSBÜK Akdeniz OSB’leri Bölge İstişare Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, OSBÜK ve Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Tarsus OSB Başkanı Sabri Tekli, Mersin TSO Başkanı Şerafettin Aşut ile çok sayıda sanayici katıldı.

Adana, Antalya, Burdur, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Mersin ve Osmaniye’deki 28 OSB temsilcisinin katıldığı toplantı, Tarsus OSB Konferans Salonunda yapıldı. Toplantının açılışında konuşan OSBÜK ve Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, bölge istişare toplantılarının önemine değindi. Bugüne kadar Marmara, Doğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerindeki 139 organize sanayi bölgesiyle bir araya geldiklerini hatırlatan Kütükcü, önümüzdeki yılsonuna kadar Türkiye’deki tüm organize sanayi bölgelerimizle buluşacaklarını söyledi.

2017 milat yılı oldu

Konuşmasında OSB’lerin Türkiye ekonomisi için önemini anlatan Kütükcü, 2017 yılının OSB’ler için bir milat olduğunun altını çizerek, “1 Temmuz’da yürürlüğe giren Üretim Reform Paketiyle birlikte sanayicimizin üzerinden 1 milyar liralık yük alındı. Artık OSB camiası, Türk sanayisi bu kaynağı yatırımlara yönlendirecek” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığına verdikleri tüm desteklerden dolayı teşekkür eden Kütükcü, Akdeniz Bölgesindeki OSB’lerin en üretken OSB’ler arasında yer aldığını ifade ederek, şunları söyledi: “Akdeniz Bölgesi’nde 28 organize sanayi bölgemiz var. Bunlardan 15’i üretimde,7’si planlama, 3’ü kamulaştırma, 3’ü de alt yapı aşamasında. İşletme aşamasındaki 15 OSB’miz Akdeniz’de üretimin, istihdamın ve ihracatın kaynağını oluşturuyor. İşletme aşamasındaki 15 OSB’mizde 1400 firma üretim yapıyor, 100 bine yakın doğrudan istihdam sağlıyor. Diğer OSB’lerimizde üretime geçtiğinde bu rakam 200 bine ulaşacak.”

OSB’lerde hedef 2.5 milyon istihdam

İstişare toplantısında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ise, organize sanayi bölgelerinde 2.5 milyon istihdam hedeflediklerini söyledi. Bakan Özlü, Akdeniz Bölgesi’nin Türkiye ekonomisi için önemine değinerek,  “Akdeniz diğer pek çok sektörün yanı sıra sanayide de çok önemli mesafe aldı. Yatırımcılar için cazibe merkezi oldu. Akdeniz’in lojistik ve ulaşım imkanları hem bu bölge hem de Türkiye için büyük avantaj. Bugün görüyoruz ki OSB’lerimiz de Akdeniz ekonomisi için lokomotif rol üstlenmektedir” dedi.

OSB’lere 4.2 milyar TL kredi

Bakanlığın çalışmaları ile ilgili bilgi veren Özlü, Türkiye’de 2016 yılı sonuna kadar 173 OSB projesi tamamlanarak sanayicinin hizmetine sunulduğunu, bu projeler için de toplam 4.2 milyar TL kredi kullandırıldığını kaydetti. OSB’lerde 2.5 milyon istihdam hedeflediklerinin de altını çizen Özlü, şunları söyledi: “Bakın 1962-2002 arasında yıllık ortalama 2 OSB projesi biterken, 2003-2016  arasında yıllık ortalama 8 OSB projesi tamamlanmıştır. 2002’ye karar üretime geçen parsel sayısı 11 bin 395 iken, 15 yılda 50 bin 437 parselde üretime geçildi. 3 binden fazla parsel ise inşaat aşamasında. Ayrıca 13 bine yakın parsel tahsis edilmeyi beklemektedir. Şu anda faaliyette olan OSB’lerimizde bir milyon 700 bin istihdam sağlanıyor. OSB’lerdeki boş parsellerin de üretime geçmesiyle birlikte bu sayının 2.5 milyona ulaşmasını bekliyoruz.  2023 hedefimiz ise 65 yeni OSB kurarak, 1 milyon ilave istihdam oluşturmaktır.”

Elvan’dan daha fazla yatırım çağrısı

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, OSB’lerin Türkiye’nin kalkınmasında, gelişmesinde motor görevini gördüğünü vurguladı. Sanayinin önemine de değinen Elvan, “Türkiye’de imalat sanayindeki 5 milyonluk istihdamın 1.7 milyonunu OSB’ler sağlıyor. Bizim kalkınmamızın olmazsa olmazı sanayidir, teknolojidir. Bunun farkındayız. Ama elbette atmamız gereken adımlarımız da var. Bunlardan bazıları yatırım alanı, nitelikli eleman ve yüksek bedelli kamulaştırma. Bu konularda da çözüm üreteceğiz Ama şunu söyleyeyim 15 Temmuz sonrası içeride ve dışarıda birçok kesim Türkiye’yle ilgili çok olumsuz haberler yaptı. Hedeflerimizi yüksek görenler, eleştirenler oldu. Ama bugün şunu görüyoruz, çift hane veya çift haneye yakın büyüme beklentimiz var. Hükümetimiz tedbirler aldı ama iş dünyamız inanılmaz bir performans gösterdi. Biz iş dünyamıza, iş adamlarımıza güveniyoruz. Artık Türkiye eski Türkiye değil kimse kusura bakmasın” ifadelerini kullandı. İş adamlarına Türkiye’ye daha fazla yatırım yapmaları çağrısında bulunan Elvan, bugün Türkiye’deki toplam yatırımların yüzde 86’sını özel kesimin yaptığını da sözlerine ekledi.

Vali İhsan Su: “6 yeni OSB’nin kurulması için çalışmalar sürüyor”

Mersin Valisi Ali İhsan Su da, Mersin’in her alanda gelişmelere tanık olduğunu ifade ederek altyapıdan üstyapıya, eğitimden sağlığa, sanayi tesislerinden sulamaya, kültürden turizme kadar her alanda yoğun çalışmaların devam ettiğini belirtti. Mevcut OSB’lerin genişletilmesi ve geliştirilmesi için çalışmaların devam ettiğini aktaran Vali İhsan Su, 6 yeni OSB ile ilgili de çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.

Sabri Tekli: “Yeni genişleme alanlarına çok fazla talep var”

Ev sahibi Mersin Tarsus OSB Başkanı Sabri Tekli ise, Üretim Reform Paketi’nin yasalaşmasına katkı sağlayan Dr. Faruk Özlü ve Lütfi Elvan’a teşekkür etti. Mersin Tarsus OSB’nin genç bir OSB olduğunu ifade eden Tekli, bölge olarak yükseliş halinde olduklarını ve bölgeye olan ilginin her geçen gün arttığını kaydetti. Tekli, bölgede 170 sanayicinin faaliyet gösterdiğini ve tam doluluk oranında olduklarını belirterek, 3’üncü genişleme alanı ilgili çalışmayı tamamlanma aşamasına geldiklerini ve bu bölgede 5 bin kişinin istihdam edileceğini söyledi. 4 ve 5’inci bölgeyi hayata geçirmek için çalışma başlattıklarını dile getiren Tekli, talebin oldukça fazla olduğunu söyledi.

Aşut: “Doğu Akdeniz, Türkiye’nin yeni Marmara’sı olmaya aday”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut da, konuşmasında ülkenin ekonomik profilini çizerek, tüm zorlu süreçlere rağmen bugüne kadar güzel rakamsal verilere ulaşıldığını, ancak ülkenin ekonomide yeni bir başarı hikayesi yazma zamanının geldiğini söyledi. Bu başarı hikayelerinin yazılmasında yeni ekonomi, yeni endüstri bölgeleri yaratılmasının önemli rol üstleneceğini vurgulayan Aşut, Doğu Akdeniz Bölgesi ve hinterlandını bu bağlamda Türkiye’nin yeni Marmara’sı olmaya aday gösterdi.

Yapılan konuşmaların ardından istişare toplantısına geçildi. İstişare toplantısında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Mersin Valisi Ali İhsan Su,  OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaşar Öztürk ve Mersin Tarsus OSB Başkanı Sabri Tekli soruları yanıtladı.